Ev yapımı reçellerin meşakkatli olduğunu ve sadece mutfakta uzun yıllardır tecrübe kazanmış annelerimizin reçelleri yapabileceğini düşünüyorsanız, fikrinizi değiştirmek için buradayız! Ama en güzel reçellerin annelerimizin mutfağından çıktığı gerçeğiyle ilgili sizinle hemfikiriz… Şimdi kolay bir reçel tarifiyle sizlerleyiz: Şeftali reçeli!
Şeftali reçeli yapımı kolay ve genelde herkesin evinde bulunan 4 malzeme ile hazırlanabiliyor. İşte bu yüzden onu pratik bir kahvaltılık olarak nitelendirdik. Şeftali zaten doğal şekeri yüksek olan bir meyve olduğu çok fazla şekere ihtiyaç duymadan lezzetleniyor. Özellikle olgun şeftaliler kullanıldığında çok daha tatlı bir reçel elde ediliyor. Eğer alışveriş sırasında şeftaliyi biraz fazla aldıysanız ve hepsini çiğ olarak da tüketemeyecekseniz, değerlendirmenin en güzel yolu şeftali reçelidir!
Haziran ayından sonra tezgahlarda görmeye başladığımız şeftalinin tazesi yaz boyunca bizlerle olur. Yıl içerisinde biraz kısa sayılabilecek bir dönemde yiyebildiğimiz şeftalinin lezzetinin yıl boyunca sofralarımızda olması için şeftali reçeli harika bir yöntem! Ama en az onun kadar iki harika tarifimiz daha şeftali lezzetine doymanızı sağlayacak: şeftali tatlısı ve şeftali kompostosu!
Dağılmayan şeftali reçeli hazırlayabilmek için pişirme süresine dikkat etmek gereklidir. Çünkü yapısı itibarıyla yumuşak olan şeftali fazla pişirildiğinde dağılmaya meyillidir. Peki şeftaliler dağılırsa ne olur? Tadında çok büyük bir fark yaratmasa görüntüsü çok da iştah açıcı olmayacaktır. O yüzden tarifimizde de yer verdiğimiz gibi şeftali reçelinizi 20 dakika kaynatmanız yeterlidir.
Şeftalileri soymak için fırsatınız olmadığında şeftali reçeli yapamayacak mısınız? Tabii ki hayır! Şeftali reçelinizi, şeftalilerin kabuklarını soymadan da hazırlayabilirsiniz. Kabuklu şeftalinin reçeli, tat olarak daha mayhoş renk olarak daha kırmızı olacaktır. Bizce her ikisini de deneyip damak zevkinize en uygun olanı keşfedin!
Şeftali reçelinin 100 gramı 269 kalori, 1 tatlı kaşığı da 21 kaloridir.
Kavanozları ağzına kadar doldurup havayla teması azaltabilir, böylelikle daha uzun süre dayanan reçeller hazırlayabilirsiniz.