Kesim tekniklerinin en popülerlerinden biri hiç şüphesiz Julienne (jülyen) kesim tekniği. Pek çok tarifte -özellikle de et ve tavuk sotelerde- sık sık kullanılan jülyen doğrama nedir, Jülyen doğrama nasıl olur biliyor musunuz? 

Haydi bu popüler ve oldukça pratik olan kesim tekniğini ele aldığımız yazımıza geçelim, Jülyen doğrama örnekleriyle ufkumuzu açalım. Yemeklerinizin lezzeti de sunumu da bu kesim tekniği sayesinde seviye atlayacak!

Jülyen Kesim Tekniği Nasıl Uygulanır?

Jülyen kesim tekniği, aslında oldukça kolay bir uygulama şekline sahip. Örneğin kabağı ele alalım. Kabağı jülyen doğrama nasıl yapılır? Yıkanan kabağın baş ve uç kısımları kesilir. Ortadan uzunlamasına bölünür. Kesim yeri alta gelecek şekilde kabak kesme tahtasına alınır. Boydan bir kez kesilir. Ardından boyu kısalmış kabak parçaları, ince olacak şekilde uzunlamasına doğranır. Her dilimin eşit kalınlıkta olmasına dikkat edilir.

Jülyen Doğrama Hangi Malzemelere Uygulanır?

Jülyen doğrama şekli pek çok farklı malzemeye uygulanabilir. Tavuk jülyen doğrama ve dana eti jülyen doğrama en sık kullanılan yöntemler. Bunun dışında soğanı jülyen doğramak ve havucu jülyen doğramak da sote tariflerinde sık sık görülen teknikler. Sebze sotelerin ve salataların havasını değiştiren jülyen doğrama biber ve olmazsa olmaz kabak jülyen doğrama da mutlaka öğrenilmesi gereken teknikler. :)

Jülyen Doğrama Hangi Bıçakla Yapılır?

Jülyen doğrama için öncelikle kesme tahtası ve bir bıçak gerekiyor. :) Kesme tahtanızı ahşap, plastik, cam veya seramik tercih edebilirsiniz. Sağlık açısından ahşap pek önerilmese de kullanımı diğer alternatiflerine göre daha kolay. 

Bıçağa gelirsek de iki güzel seçeneğimiz var. Şef bıçağı ve sebze bıçağı. Şef bıçağı keskinliğiyle işinizi kolaylaştırırken sebze bıçağı kolay yönlendirilebilir oluşuyla önerilebilir. Özellikle de mutfakta yeniyseniz. Bu iki seçeneğin dışında, son zamanlarda jülyen doğrama bıçağı popüler oldu. Aslında bir çeşit meyve / sebze soyacağı olan bu alet, daha ince dilimler elde etmeyi sağlıyor. Her dilim aynı kalınlıkla olduğu için de sunumda oldukça kullanışlı olabilir. 

Üçünü de deneyip size en uygun olan seçeneği kendiniz bulabilirsiniz. :)

Mutfağa Yeni Girenler ve Kendini Geliştirmek İsteyenler için Hayat Kurtaran Bilgiler

Mutfak aslında evimizin bir bölümü değil, başlı başına bir dünya. Yemek yapmak da aslında kolay görünse de bilim ve sanatın bir araya gelmesi. Teknik bilgi ve deneyimle mükemmele ulaşılan bu dünyada işinizi kolaylaştıracak, sanatınızı geliştirecek püf noktalarımız var.

Yemek yaparken malzemelerin pişme derecesini ve serviste sunum güzelliğini etkileyen şey doğrama şekli aslında. Elinize bıçağı aldınız, kesme tahtanız ve malzemeniz hazır ama iş orada bitmiyor. Tarife uygun doğrama tekniği hangisi? Nasıl doğrarsanız en leziz sonucu elde edersiniz? Bıçak kullanma sanatını ele aldığımız doğrama teknikleri yazımız, mutfak becerilerinizi geliştirmek için birebir. :)

Aroması ve tadı mükemmel olsa da, damaktan ve mideden önce yemeğinizin ve tatlınızın hitap etmesi gereken yer gözler. :) Tabak seçimi, yemeği tabağa yerleştirme, sunum gibi konuları ele aldığımız servis estetiği yazımızı incelemeyi unutmayın. Davet sofralarınızın şıklığı, sandığınızdan da kolay püf noktalarına dayanıyor. 

Yemekler ve tatlılar bir yana, vitamin deposu taze meyveler bir yana. İster tarifte kullanmak için olsun ister meyve salatası yapmak için; meyvelerin de soyulması ve doğranması bazı teknikler istiyor. Hangi meyvenin nasıl soyulması ve nasıl doğranması gerektiğini en güzel şekilde öğrenmek için meyve soyma ve doğrama yazımızı inceleyebilirsiniz. En güzel sunumlara sahip meyve salatalarıyla çay saatleriniz şenlenecek. :)