Mutfakta en çok kullanılan aletlerin başında bıçak geliyor. Şüphesiz bunun nedeni birçok malzemeyi keserek kullanmanız gerektiği. Ancak her kesme işlemi aynı şekilde gerçekleşmiyor. Bazı tarifler ince uzun kibrit şeklinde kesim isterken, bazıları rastgele büyük parçalar talep ediyor. İşte tam da bu yüzden mutfak deneyiminizi kolay hale getirmek ve farklı kesme yöntemlerini göstermek adına doğrama tekniklerini yakından inceliyoruz.

Jülyen

En bilinen doğrama tekniklerinin başında jülyen doğrama tekniği geliyor. Bu tekniğe göre sebzeler bıçak sırtı inceliğinde uzunca doğranıyor. İsteğe göre boyutları kısa ya da uzun olabiliyor.

Batonet

Tıpkı jülyen kesime benzeyen bu doğrama tekniğinin tek farkı jülyen kesimden daha kalın olması. Batonet aynı zamanda, sebzeleri daha küçük parçalara ayırmak için kullanılan mirpoix kesimine de temel sağlıyor.

Mirpoix

Basitçe; sebzelerin küpler halinde kesilmesine olanak tanıyan bu doğrama tekniğinde malzemeler önce batonet kesiliyor, sonrasında eşit parçalara bölünerek aynı ebatlarda küpler elde ediliyor. 

Şifonad

Genellikle yapraklı sebzeler ya da taze otlar için kullanılan bu teknik yaprakların üst üste konarak sarılması daha sonra ince şeritler halinde kıyılmasıyla meydana geliyor.

Brunoise

Özellikle çorba ya da yemek bazı olarak kullanılacak sebzelerin en küçük şekilde küp halinde doğranmasına brunoise doğrama tekniği deniyor. Bu şekilde farklı sebzeler de eşit şekilde pişebiliyor.

Vichy

Kahvaltılık malzemelerde ya da salatalarda kullanmak üzere sebzelerin yuvarlak şekillerde kesilmesini sağlayan vichy doğrama tekniğinde, özellikle salatalık ve havuç gibi yuvarlak yapılı sebzeler kabukları soyulmuş ya da soyulmamış şekilde halka halinde doğranıyor. 

Bıçak Nasıl Kullanılır?

Bıçak nasıl kullanılmalıdır, bıçak kullanırken güvenlik nasıl sağlanır, bıçak nasıl tutulmalıdır sorularının cevapları için size videolu bir rehber hazırladık. Keyifli seyirler!