Bazı çorbalar vardır ki, annelerimiz biz hastayken ‘ilaç niyetine’ içirirler, işte tavuk çorbası o kategoriye girer. Ne zaman hasta olsak, aklımıza ilk gelen bol limonlu bir tavuk çorbasıdır!
Bir de her güne uyan çorbalar vardır; mercimek çorbası ve yoğurt çorbası bu kategorinin yıldızlarıdır. Bu durumda, yoğurtlu tavuk çorbası yaparak, neredeyse mükemmel çorbaya ulaşıyoruz! Çok pratik olan bu çorba, aynı zamanda çok da faydalı. Yoğurt ile bağırsak florasını düzenliyoruz, tavuk göğüs ile yağsız, saf protein alıyoruz. Evde her zaman olan malzemelerle kolaylıkla yapabileceğiniz ve favorilerinizden olacağını düşündüğümüz, Yoğurtlu Tavuk Çorbasını yapmak için hadi mutfağa geçelim!
“Her işin bir kolayı var” diyen atalarımızın haklı öngörüsü Arpa Şehriyeli Tavuk Çorbası Tarifi ile karşımızda! Kolay ve aynı zamanda lezzet garantili; çünkü herkes arpa şehriyeyi sever. Bir çeşit küçük makarna olan arpa şehriye, adını arpaya benzemesinden almış. Tavuklu Arpa Şehriye hasta olunca annelerin çabucak yaptıkları çorbalardan biri; kolay, besleyici, şifalı ve doyurucu. Arpa şehriye adı tavuk ile en çok anılan makarna türü; mutfak sanatlarının yıllara dayanan deneyimini yabana atmamak gerek. Bilenlerin bir bildiği olduğuna inananların peşinden gitmek isteyeceği bir tarifle ve en kolay haliyle işte Arpa Şehriyeli Tavuk Çorbası Tarifi!
Orta Asya kökenli olduğu sanılan sarımsak, keskin lezzetinin yanında, şifalı etkileriyle bilinir. Antik çağın Yunan hekimi Hipokrat’ın sarımsaktan övgüyle söz etmesi de şifasından; “terletici, barsak yumuşatıcı ve idrar söktürücü” olduğunun garantisini verirmiş. Sümer ve Antik Mısır için önemli bir ilaçtı; kayıtlar sarımsağın 5000 yıl önce Giza piramitleri yapıldığı sırada kullanıldığını gösterir. Sarımsak Avrupa’ya Haçlı Seferleri ile ulaştı; her derde, hatta vebaya bile deva olarak görülmüş. Sarımsağın içinde bolca vitamin ve mineral var; ayrıca 33 çeşit kükürt bileşiği, 17 çeşit aminoasit, manganez ve çinko gibi mineraller ile A, B ve bolca C vitamini bulunur. Madem bu kadar yararlı, biz de sarımsağı alıp tarifimizde bolca kullanıyoruz: Sarımsaklı Tavuk Çorbası yapımı için sizi mutfağa alalım!
Salçanın gastronomi sözlüğündeki anlamı, “yemekleri lezzetli kılmak için kullanılan tuzlu domates ya da kırmızıbiber ezmesi”. Adı, Latince “salsus” kökünden, İtalyanca “salsa”dan Türkçeye geçmiş. Domates ve biberin bol bulunduğu yaz aylarından kış için hazırlanır. İyisi zahmetlidir, ama değer! O zaman biz de bu lezzeti tariflerimizde bol bol kullanalım! Klasik tavuk çorbası tariflerinden sıkılanlar için de Salçalı Pirinçli Tavuk Çorbası Tarifimizi buraya bırakalım!
Bizim mutfağımızda baldo, basmati, İran ve yasemin pirinciyle son zamanlarda tanıştığımız kepekli pirinç kullanılır; pirinçlerimizin türleri yapılacak yemek ve tatlıya göre değişir. Yine muhtemelen sadece bizim mutfağımızda bu türlere göre pirince, yemeğin adına ve niteliğine göre pilavlık, dolmalık, kırık pirinç gibi adlar verilir. Bu açıdan belki de dünyada tekiz! En güzel tane tane pilavlarımızı baldo pirinçle, sütlacımızı kırık pirinçle yapar, yemeklerimizde her pirincin hakkını veririz. Pirinçle şahane çorbalar yaptığımız da doğrudur. İşte aralarından pratik bir tanesi, Pirinçli Tavuk Çorbası Tarifi!
Şehriye, tavuk eti ve terbiyenin uyumuna başka malzemeler de ekleyerek yaratıcılığınızı konuşturabilirsiniz! Taze yapılmış tavuk suyunun muhteşem aromasıyla hazırlayacağımız Lokanta Usulü Tavuk Çorbası Tarifimize geçelim, yaratıcılığı herkesin kendi zevkine bırakalım.
Yoğurt ve unlu karışım yani çorbanın meyanesini, çorbaya eklerken, kaynayan çorbanın suyundan yoğurtlu karışıma ekleyin, böylece ikisinin derecesi eşitlenmiş oluyor ve meyaneyi çorbaya eklediğinizde kesilmiyor. Bu işleme de ‘temperleme’ denir.
Bir dilim kızarmış ekmek ile servis edebilirsiniz.