Sarı meyveler grubunda yer alan ve güller familyasından olan kayısı, lif içeriği oldukça yüksek bir meyve. Kayısının bilinen çeşitleri; haziran sonlarına doğru Madador, Tirintina, Septik, İtalyan tokalı, Karacabey ve Şekerpare olarak tezgahlardaki yerini alıyor. Kayısının meyvesi kadar iç çekirdeği de tüketiliyor. Yaş ve kuru olarak tüketilebilen ve yüksek besin değeriyle öne çıkan kayısı, rengiyle, lezzetiyle ve mis kokusuyla pek çok yemeği bambaşka lezzetlere taşıyor.
A vitamini ve beta karoten içeriğinin oldukça yüksek olması sayesinde taşıdığı antioksidan özelliği kansere karşı da koruyucu… Kayısı, et yemeklerinden tatlılara kadar pek çok yemekle nefis uyum sağlayan bir meyve. Tüm faydalı özelliklerinden yararlanmak ve her mevsimde tüketebilmenizin en lezzetli yollarından biri de marmelat olarak hazırlamak. Hem kahvaltılarınızda hem de çeşitli pasta tariflerinizde kullanabileceğiniz kayısı marmeladını yemeklerde sos olarak da kullanmanız mümkün. Bizim kayısı marmelat tarifimiz ise içerisindeki Lipton Earl Grey Çay ile sürprizli! Tam kıvamında en kolay şekilde hazırlayabileceğiniz, kolay bozulmayan kayısı marmeladı tarifi için işte püf noktaları…
Reçelde meyveler tane tane olurken marmelatta püre halindedir. Yapım tekniği olarak hemen hemen aynıdırlar ancak marmelat yapılırken meyveler püre şeklinde ilave edilir.
1 tatlı kaşığı Kayısı Marmeladı 25 kaloridir. Reçel ve marmelat, yüksek şeker içeriğine sahiptir. Bu nedenle diyabetliler ve kilo kontrolü sağlamak isteyenler için uygun değildir. Tüketmek isteyenler sınırlı miktarda tüketmeli veya 1 tatlı kaşığından fazla tüketilmemelidir.
Kayısı marmeladı, yaklaşık 30 dakika kaynatılır. Kıvamını bir kaşık düz bir tabağa alıp, tabağı buzdolabında 2 dakika soğuttuktan sonra kontrol edebilirsiniz.
Hem kahvaltılarınızda hem de çeşitli pasta tariflerinizde kullanabileceğiniz kayısı marmeladını yemeklerde sos olarak da kullanabilirsiniz.
Kayısı reçelinin lezzet kattığı minik kekler çay saatlerinizin vazgeçilmezlerinden olacak, hemen tıklayın!
Mis kokusuyla hem tariflerde hem de meyve tabağında yerini alan yaz meyvesi çileği, kış aylarında tatlılarda ya da kahvaltıda kullanmak için en sık kullandığımız yöntemler marmelat ve reçel yapmak. Hem kahvaltıda hem tatlılarınızda sos olarak kullanılan, pişerken mis gibi kokusuyla başınızı döndürecek kışlık marmelat yapımındaki konuğumuz bu kez çilek marmelatı. Tüm püf noktalarıyla çilek marmelatı yapımı için tüm detaylar yazımızda…
Kuşburnu, gülgiller familyasından, güzel kokulu bir bitki; çay olarak tüketildiği bilinir, ama marmelatı ve şerbeti de çok lezzetli olur. Kuşburnu marmelatı yapımı biraz zahmetlidir açıkçası. Hatta meyveler haşlandıktan sonra onları ezerek kevgirden süzme işlemi en zahmetli kısmıdır. Meyvenin posasını çıkarıp özünü süzdükten sonra enfes bir kıvama hazır olmak gerekir. Şeker eklenip yeniden pişirildiğinde artık meyvenin olabilecek en lezzetli hali elinizdedir. Üstelik kuşburnu marmelatının rengi çok güzeldir; yemeye olduğu kadar bakmaya da doyum olmaz.
Uzun yaşamın ve ölümsüzlüğün sembolü şeftali, kadifemsi kabuğuyla kimilerini huylandırsa da lezzetiyle pek çoğumuzun gönlünü kazanmış bir meyvedir. Şeftali bol miktarda C vitaminin yanı sıra A ve B vitamleri, magnezyum, potasyum ve kalsiyum açısından zengin bir besindir. Tüm faydalı özelliklerinden yararlanmak ve her mevsimde tüketebilmek için sıklıkla kullanılan yöntemlerden biri olan marmelat yapımında şeftali genellikle kabuksuz kullanılsa da kabuklu şeftali marmelatı da yapılabilir. İçerisinde ilave sofra şekeri olmayan reçel tercih edenlerdenseniz şekersiz şeftali marmelatı yapmayı da tercih edebilirsiniz. Tam kıvamında pratik şekilde hazırlayabileceğiniz şeftali marmelat yapımı için işte püf noktaları…
Elma marmelatı aroması ve tadıyla zaten favori lezzetlerimizden biri olmaya adayken oldukça da faydalı. Elmanın lifli bir gıda olması sebebiyle sindirim sağlığını desteklediği hepimizce biliniyor, elma marmelatı da aynı şekilde. Öyleyse hem tadıyla hem de faydalarıyla çok sevdiğimiz elma marmelatının çok pratik tarifini anlatalım! Şimdiden afiyet olsun!
Kayısı marmeladınızı önceden sterilize ettiğiniz cam kavanozlarda saklayın. Ne kadar kayısı kullanacaksanız yarısı kadar toz şeker eklemelisiniz. Kayısı marmeladı sulu kaldıysa birkaç gün güneşlendirip kavanozlara doldurabilirsiniz.
Kahvaltı yapmaya vaktiniz yoksa, bir dilim kızarmış ekmek üzerine süzme yoğurt ve Kayısı Marmeladı sürerek afiyetle yiyebilirsiniz.