ARAMA YAP
30 dk
30 dk
Orta
4 kişilik
123 kcal
30540

Patlıcan, saraylı, şehirli, köylü bir sebze; Türk mutfağının Osmanlı’dan bu yana bilinen tüm zamanlarında önemli bir yer tutmuş. Belki zeytinyağlılara, etlilere, mezelere, kızartmalara, hem sıcaklara hem soğuklara çok yakışmasındandır. Zira patlıcan geleneksel yemeklerin yüzyıllardır değişmeyen sebzesi olduğu kadar çağdaş yemeklerin de efendisi. Patlıcan sıcak iklimlerin sebzesi; mevsimi yaz, anayurdu Hindistan. Sebzemiz biraz nazlı, sıcaklık -1’e düşse yetişmiyor. Ayrıca killi toprakları sevmiyor, kaprisli; sevdiği şey bol bol sulanmak. Buna keza, yiyenler de kaprisli; öyle ki, patlıcanı seven çok seviyor, sevmeyen ona şans vermiyor. Patlıcan yararlarıyla ünlü bir sebze değil, elbette içinde fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum ile B vitaminleri ve C vitamini var. Ancak patlıcanı yiyenler ortalama sayılabilecek söz konusu yararları için değil, patlıcanı lezzeti için tercih ediyorlar. Çünkü patlıcanın lezzeti başka hiçbir şeye benzemiyor ve yerini başka sebze tutmuyor. Biz de bu köylü-kentli güzeli, Patlıcanlı Bulgur Pilavı Tarifimizde yararlarıyla bildiğimiz bulgurla bir araya getirdik.


Patlıcanlı Meyhane Pilavı olarak da bilinen Patlıcanlı Bulgur Pilavı, içindeki malzemeler nedeniyle Patlıcanlı Sebzeli Bulgur Pilavı ya da Patlıcanlı Domatesli Bulgur Pilavı pişirmek isteyenler için de isabetli bir tarif oldu. Patlıcanlı Pilav denince, herkesin aklına Bulgur Pilavı gelmemekle birlikte, bizim Patlıcanlı Meyhane Pilavı Tarifimiz aklınızdaki soru işaretlerini ve önyargıları silecek gibi görünüyor.


Patlıcanlı Bulgur Pilavının (Meyhane Pilavı) Yanına Ne İyi Gider?


Patlıcanlı Bulgur Pilavının yanına, patlıcanlı bütün yemeklerin ve çoğu pilavın yanına yakıştığı gibi cacık iyi gider.


Haşhaşlı Bulgur Pilavı Tarifi


Daha çok Ege yöresinde ve Afyon’da yapılan Haşhaşlı Bulgur Pilavı, haşhaş ve bulgurun eşsiz uyumuyla ortaya çıkan enfes bir tattır. Yüksek besin değerine sahip tarifimizi hemen inceleyin.


Tavuk Suyuna Bulgur Pilavı Tarifi


Hazırlaması kolay, ekonomik, doyurucu ve sağlıklı bir bulgur pilavı tarifiyle karşınızdayız. Bulgur pilavı geleneksel Türk mutfağında en çok pişirilen pilav tariflerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Et yemeklerinden tencere yemeklerine, kebaplardan sebze yemeklerine kadar birçok ana yemeğin en iyi tamamlayıcılarından sayılan bulgur pilavı, pişirme şekli ve içeriğindeki malzemeler bakımından da evden eve farklılık gösteriyor. Ekonomik bir seçenek olması, vegan beslenenler için doyuruculuğu, kalan pilavı hemencecik çorbaya dönüştürebilme avantajlarıyla mutfakların demirbaşlarından. Sıcak ya da soğuk tercih edenler için de bolca seçeneği var. Tavuk suyunun besleyici aroması ile taçlanan Tavuk Suyuna Bulgur Pilavı tarifimiz için sizi böyle alalım.


Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi


Bulgurun Türkiye genelinde pirinçten daha fazla tüketildiğini biliyor muydunuz? Bulgur denince aklınıza sadece pilav gelmesin, bulgurdan salata, çiğ köfte, içli köfte ve daha birçok yemek yapılır. Yalnızca Malatya’da bulgur ile yapılan toplam 70 farklı köfte varmış. Bulgur sizin ona eklediğiniz malzemeye göre şekil alan bir üründür, sebzeli, etli, tavuklu, hatta deniz mahsullü bile yapabilirsiniz. Şimdi bir tabakta yaz mevsimini topladığımız Sebzeli Bulgur Pilavı tarifimize geçelim!

Pişirmeye Başla

Patlıcanlı Bulgur Pilavı (Meyhane Pilavı) Tarifi

: Kaşık Kaşık Lezzet ;

Malzemeler

- 4 kişi +
pilavlık bulgur
2 su bardağı
domates salçası
1 yemek kaşığı
ayçiçeği yağı
2 yemek kaşığı
Knorr Et Bulyon
1 adet
domates, rendelenmiş
1 adet
sıcak su
2,5 su bardağı

Patlıcanlar İçin

patlıcan, küp doğranmış
2 adet
ayçiçeği yağı
2 yemek kaşığı
tuz
1 tatlı kaşığı
Şefin Önerisi

Şefin Önerisi:

Patlıcanlı Bulgur Pilavı (Meyhane Pilavı) için püf noktası içindeki patlıcanın acı olmamasıdır. Yoksa bütün emekler boşa gider. Patlıcanın acısını almayı tamamen garanti etmek için önce alışverişten başlamak gerek. Çekirdekli patlıcan acı olur, o yüzden az çekirdekli patlıcanları seçerek almalısınız, onlar da sert olmayan orta yumuşaklıkta patlıcanlardır. Patlıcanlı Bulgur Pilavı (Meyhane Pilavı) hazırlığına başladığınızda patlıcanları kabukları ince çizgiler halinde kalacak şekilde soymalısınız. Kabuk miktarını azaltmak için mümkün olduğu kadar çizgileri ince tutun. Çünkü patlıcanın acılığını kabukları da arttırır. Ve tabii patlıcanları pişirmeden önce mutlaka tuzlu suda bekletin, suyunu süzüp kuruladıktan sonra kullanın.

Servis Önerisi

Patlıcanlı Bulgur Pilavı (Meyhane Pilavı) Tarifi Servis Önerisi:

Patlıcanlı Bulgur Pilavının içinde bolca sebze olması, onu pilav olmaktan bir adım daha öteye taşıyor. Servis ederken büyük ve yayvan bir tabağa alıp üzerine ince kıyılmış taze nane, dereotu ya da sevdiğiniz diğer yeşillikleri ekleyip harmanlayabilirsiniz. Yani Patlıcanlı Bulgur Pilavını makarna gibi tek çeşitli bir öğün olarak düşünebilir, o öğünde tek başına ve bolca Patlıcanlı Bulgur Pilavı servis edebilirsiniz.