Bulgurun Türkiye genelinde pirinçten fazla tüketildiğini biliyor muydunuz? Bulgur denince aklınıza sadece pilav gelmesin, bulgurdan salata, çiğ köfte, içli köfte ve daha bir çok yemek yapılır, yalnızca Malatya’da bulgur ile yapılan toplam 70 farklı köfte varmış.
Bulgur Mezopotamya’daki buğdaylardan elde edilir, kullanımına göre farklı işlenme şekilleri ve tohumuna göre on binlerce yıl geriye giden türleri vardır. Bulgurun sözlük anlamı, kaynatıp kurutulan, kabuğu çıkarılmış buğdaydır. Cengiz Han seferlerde askerlerine dayanıklı olduğu için bulgur taşıtmıştır, Babil, Hitit ve Mısır medeniyetlerinde kabuğu çıkarılmış buğday kullanıldığına dair buluntulara ulaşılmıştır.
Bulgur aynı zamanda çok da sağlıklıdır ve uzun ömürlüdür. Kolestrol içermez, doymamış yağ açısından zengindir, buğdayın sahip olduğu mineraller bulgurda pişirme sırasından kaybolmaz. Aynı zamanda buğdaydan bulgura geçiş sırasında önce pişirildiği sonra kurutulduğundan kolay bozulmaz veya küflenmez, her evin mutfağında bulgur bulabilirsiniz.
Bulgur sizin ona eklediğiniz malzemeye göre şekil alan bir üründür, sebzeli, etli, tavuklu, hatta deniz mahsullü bile yapabilirsiniz.
Şimdi bir tabakta yazı topladığımız sebzeli bulgur pilavı tarifimize geçelim!
Sebzeli Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
1 porsiyon Sebzeli Bulgur Pilavı 137 kaloridir.
Bulguru pişirmeden önce kaynar suda 10 dakika bile bekletmeniz pişirme süresini kısaltacaktır. Pişirirken de bulguru sebzelerle birlikte 2-3 dakika kavurursanız, su eklediğinizde, suyu daha iyi tutacaktır.
Sebzeli bulgur pilavı yanına, ızgara et veya tavuk, taze baharat salatası veya yalnızca iyi bir manda yoğurdu çok iyi gider.