ARAMA YAP
45 dk
30 dk
Zor
8 kişilik
459 kcal
3661

Mardin’den selamlar getiren bir tarifle karşınızdayız!


İçli köftenin her halini denedik ve her haline hayran kaldık. Eminiz ki siz de bu yazımızı okurken ‘’içli köfte sevilmez mi ya?’’ diye düşünüyorsunuzdur. :) Biz de bu görüşteyiz ve bu yazımızda kitel tarifini paylaşmak istiyoruz.


İçli köfteyi kızartınca ayrı, haşlayınca ayrı, içerisine farklı malzemeler katarak ayrı seviyoruz. Bu defa da yine çok seveceğiniz, diğer içli köftelerden ayrı bir görüntüye sahip olan kitel tarifini paylaşıyoruz. Böylesi ayrı bir güzel. :)


Mardin usulü kitel nasıl yapılır anlatıyor olacağız ama öncesinde kitel nedir ve kitel hangi yöreye ait onu öğrenelim.


Kitel, aslında diğer bildiğimiz adıyla içli köfte. Bu içli köfte başka tabii. :) Siirt, Antep, Urfa ve Hatay illerimizin içli köfteleri şekil ve içerisindeki malzemeler bakımından birbirinden ayrılmaktadır. Mardin yöresine ait kitel tarifi de diğer tariflere benzeyen ama bazı yönleriyle de oldukça farklı olan bir tarif. Nasıl mı? 


Ceviz büyüklüğünde harcın içerisine malzeme eklendikten sonra kapatılıp, kaynar suda haşlanarak hazırlanıyor. Şekli ve sunumu diğer içli köftelerden oldukça farklı bu yüzden. “Kitel hamuru nasıl yapılır?”


diyenler için kısaca bir değinelim ardından da tarifimizin detaylarına geçinelim. :)


Kitel hamurunu hazırlarken derin bir kabın içerisine bulgur, irmik ve suyu ekleyip pürüzsüz kıvam alana dek yoğuruyoruz. Ardından yoğrulan hamuru bardağın ağız kısmıyla keserek içine harcı dolduruyoruz.


Gelin daha fazla meraklandırmadan tarifimizin detaylarına geçelim. :)


Mardin yöresine ait kitel tarifi için, geniş bir tavanın içerisine kıymayı ekleyip orta ateşte kavuruyoruz. Kıymalar renk almaya başlayınca soğanları ekleyip karıştırıyoruz, içerisine baharatları ve salçayı ekleyip karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz.


Kıymanın üzerine maydanoz ekleyip kenara alıyoruz. Kitel hamuruna geçelim artık. Derin bir kabın içerisine bulgur, irmik ve su ekleyip pürüzsüz kıvam alana dek yoğuruyoruz.


Yoğurduğumuz hamurdan ceviz büyüklüğünde bir parça alıp yuvarlak şekilde açıyoruz. Hamurun içerisine 1 tatlı kaşığı harç ekleyip kapatıyoruz.


Kapattığımız köfteleri tuzlu kaynar suda, suyun üzerine çıkana dek haşlıyoruz.


Haşlanan köfteleri kenara alıyoruz. Son olarak tereyağını eritip üzerine toz biber ekliyoruz ve kitellerin üzerine ekleyip servis ediyoruz.


Kitel Tarifi Servis Önerileri


Kitel tarifinin yanına en çok ne yakışır gelin bir göz atalım. :)


Tarifimizi ara sıcak ya da ana yemek olarak servis edebilirsiniz. Ana yemek olarak servis edecekseniz yanına zeytinyağlı bir yemek ya da zeytinyağlı bir meze tercih edebilirsiniz.


İçecek olarak bol köpüklü bir ayran ve tatlı olarak da el açması çıtır çıtır bir ev baklavası ile lezzet dolu anlar yaşayabilirsiniz.


Kitel Tarifi Püf Noktaları


Kitel tarifini hazırlarken mikserin yoğurma aparatını kullanabilirsiniz. Hamuru bardağın ağız kısmıyla keserek aynı boyutta köfteler elde edebilirsiniz. :)


Kitel Tarifi Kaç Kaloridir?


Kitel tarifinin bir porsiyonunda yaklaşık olarak 459 kalori bulunmaktadır.


Oldukça kalorili olan bu tarifimizi kilo kontrolü için maalesef ki öneremiyoruz.


Kitel Tarifini Sevenlere 3 Tane Birbirinden Lezzetli Köfte Tarifi


Kitel tarifini sevdiyseniz 3 tane birbirinden lezzetli köfte tarifini daha denemeniz için buraya bırakıyoruz.


Klasik içli köfte tarifi ardından kavrulmuş kıymalı çiğ köfte ve sebzeli kadınbudu köfte tarifini mutlaka denemelisiniz.

Pişirmeye Başla

Kitel Tarifi

: Mardin Güzeli
Emre Ulu;

Malzemeler

- 8 kişi +
dana kıyma, az yağlı
400 gram (g)
soğan, ince kıyılmış
1 adet
maydanoz, İnce kıyılmış
1/4 demet
tuz
1/2 tatlı kaşığı
Knorr Pul Biber
1 tatlı kaşığı
domates salçası
1 tatlı kaşığı

Hamuru için

ince bulgur, Haşlanmış
500 gram (g)
irmik
1/2 su bardağı
tuz
1/2 tatlı kaşığı
ılık su
1.5 su bardağı

Servis için

tereyağı
2 yemek kaşığı
knorr kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı