Çorbalar, Türk mutfağı denildiğinde olmazsa olmazlardandır! Birbirinden farklı ve enfes çorbaların Türk mutfağındaki yeri ve önemi, onları her menümüzün açılışına yerleştirmemizden anlaşılacaktır. Türk çorbalarının çeşitliliği ve farklı içerikleri, formlara sahip oluşu esasen çok zengin bir mutfak kültürüne sahip olmamızdan geliyor. Her bölgenin kendine has olan mutfak kültüründe, Türk çorbaları da yöresel değişiklikler gösterir. Türk mutfağı çorbalarının isimleri de genelde yöresel adları ile anılır!

Geleneksel Türk çorbalarının karakteristik özelliği terbiyesi ve bol baharatla zenginleştirilmesidir. Aynı zamanda farklı ülkelerde daha taneli bir yapıya sahipken, Türk çorbaları istisnalar olmakla birlikte genelde homojen ve pürüzsüz bir yapıya sahiptir. Şimdi blender ile oldukça kolay elde edilen bu form eski dönemlerde oldukça geleneksel süzme işlemleri ile elde ediliyordu.

Biz de dünya çapında üne sahip Türk çorba çeşitlerini bugün sizin için inceleyeceğiz. En bilinen 13 Türk çorbasını ele aldık ama eminiz saymaya kalksak liste uzar gider! Öyleyse gelin hepimizin evinde mutlaka bir kere pişmiş Türk çorba tariflerine birlikte göz atalım.

1- Ezogelin Çorbası

Türk çorbaları denince ilk akla gelenlerden biri Ezogelindir! Dışarıda içtiğiniz çorbaların güzel olduğunu biliyoruz ama sıkı durun evde daha iyi ezogelin çorbası yapabileceğinizi iddia ediyoruz. Malzemeler hazırda hemen ezogelin çorbası yapımına başlayalım.

2- Lebeniye Çorbası

Gaziantep, Diyarbakır, Urfa gibi farklı bölgelerde yapılan Lebeniye çorbası; etli, nohutlu, pirinçli ve terbiyeli bir çorbadır. Arap kültüründen Türk mutfağına adapte edilen tarifler arasında yer alan lebeniye çorbası, damak tadımıza fazlasıyla uyuyor. İçindeki top köfteler ve haşlanmış nohutsa çorbayı neredeyse ana yemek olarak tüketecek kadar sizi doyuruyor!

3- Beyran Çorbası

Güneydoğu Anadolu’da, kahvaltı çorba, hatta beyran çorbası gibi bol baharatlı çorba içmek gibi bir gelenek vardır. İçinde hem kuzu eti, hem pirinç, hem de bolca pul biber bulunan bu Türk çorbasını içenin güne enerjiyle başlamamasının imkan yoktur!

4- Alaca Çorbası

Gaziantep alaca çorbası aynı zamanda Antep dövmeli alaca çorbası olarak da anılmaktadır. Dövmeli alaca çorbası denmesinin sebebi de yöresel bir bulgur çeşidi olan ve buğdayın yerine de kullanılabilen dövme bulgur içermesidir. Ama biz bu Türk çorbası tarifimizi daha kolay bulunabilen malzemeler hazırlamak istediğimiz için buğday tercih ettik. Alaca çorbasını mutlaka denemenizi öneririz!

5- Tarhun Çorbası

Konya yöresine özgü bir Türk çorbası olan Tarhun çorbası, enfes bir yeşilliğin baş rolde olduğu bir tarif. Tarhun, Türk mutfağında meşhur olmasa da yoğunlukla kullanılan bir yeşilliktir. Siz de hiç duymadıysanız et suyu ile hazırlanan besleyici ve doyurucu Tarhun çorbasını mutlaka deneyin!

6- Ayran Aşı Çorbası

Sıcak çorbalara serin bir mola vermeye ne dersiniz? Cevabınız evet ise, her mevsim ferah bir başlangıç istediğinizde tüketebileceğiniz ayran aşı çorbasına hemen göz atın! İçerdiği nohut ve buğday ile ferah olduğu kadar doyurucu bir seçenek olacaktır!

7- Kemik Suyuna Mercimek Çorbası

Türk çorbalarından bahsetmişken mercimek çorbasından bahsetmemek olmazdı! Tüm özel günlerde menülerimizin ilk sırasında yer alan bu enfes tarifin yapımı da oldukça kolay. Biz bugün daha geleneksel bir versiyonu olan kemik suyuna mercimek çorbasını sizinle paylaşmak istedik, mutlaka deneyin!

8- Kelle Paça Çorbası

Çok lezzetli olmasının yanı sıra, kelle paça içindekiler ile de çok faydalı bir çorba. Kelle paça çorbasını hazırlarken aşağıda paylaştığımız acı soslu tarifimizle pişirip, yanında bol tereyağlı, sıcacık bir bulgur pilavı ile servis etmenizi öneriyoruz!

9- İşkembe Çorbası

Türk mutfağının en şifalı lezzetlerinden işkembe çorbasını kendi evinizde hazırlamaya ne dersiniz? Hem midenizi rahatlatacak, hem de soğuk havalarda içinizi ısıtacak bu lezzetin faydaları saymakla bitmez!

10- Düğün Çorbası

Düğün çorbası kuzu gerdanla yapılan, Trakya bölgesinde düğün gibi özel günlerde servis edilen ve yine o bölgeden ülkemizin tamamına yayılmış olan limonlu terbiye ile bağlanan çok ama çok lezzetli bir Türk çorbasıdır.

11- Tutmaç Çorbası

Tarihi çok eskilere dayanan Tutmaç çorbası tarifi; nohut, erişte ve mercimek içermesiyle hem besleyici hem de oldukça doyurucu!

12- Yuvalama Çorbası

Bu çorbamız bizi olduğumuz yerden alıyor, her kaşıkta Gaziantep’e ışınlıyor! Yuvalama çorbası, Gaziantep yöresinin en sevilen tariflerinden. Et severler bu enfes çorbayı kaçırmasın!

13- Kıymalı Tarhana Çorbası

Çocukluğumuzdan beri her hastalandığımızda içerek büyüdüğümüz tarhana çorbasının şifası artık sorgulanmıyor bile. Yalnız bugün, şifa deposu tarhana kıymayla buluşuyor, ortaya leziz kıymalı tarhana çorbası tarifi çıkıyor!