Geçmişi çok eskiye dayanan, besleyici ve doyurucu bir çorbadan bahsedelim. Ana malzemesi mercimek ve erişte olan tutmaç çorbası yöreden yöreye farklılıklar gösterebiliyor. Özellikle geleneksel çorbalar kış mevsiminde daha çok tercih ediliyor. Hem doyurucu olmaları hem de pratiklikleriyle tüm aile için besleyici bir tercih oluyor. Tutmaç, nohut, mercimek ve erişteyle yapılan dolgulu bir çorba. Bu üç malzeme de Türk mutfağı için temel besin sayılıyor. Mercimek çorbalarda sık sık kullandığımız bir baklagilken, erişte tereyağı kokusuyla devleşen Türk makarnası olarak biliniyor. Tüm bunların nohutla buluşmasıyla ortaya tutmaç çorbası çıkıyor. Tutmaç çorbasına en yakın olan geleneksel çorbalarımızdan diğerlerini sayarsak; Erişteli Mercimek Çorbası, Konya yöresine özgü Tarhun Çorbası, Gaziantep yöresine ait Şıveydiz, sakatat kültürüne ait Paça Çorbası ve İşkembe Çorbası, hasta olanların vazgeçilmezi Terbiyeli Tavuk Çorbası, mantılı çorba olarak da bilinen Yüksük Çorbası ve tabii ki en bilinen Mercimek Çorbası diyebiliriz. Son derece sağlıklı ve doyurucu bir yiyecek olan tutmaç çorbasının yapımı da oldukça pratik. Nohut, mercimek ve eriştenin pişmesinden sonra terbiyeyle buluşmasıyla ortaya çıkan bu enfes çorba için daha fazla uzatmıyoruz. Hazırsanız tutmaç Çorbası tarifine doğru geçiyoruz.
Tutmaç Çorbası, içerisindeki bakliyat ve tahılların haşlanması, ardından ise terbiye ile karıştırılmasıyla hazırlanan bir çorbadır. Tutmaç Çorbası salçasız olarak hazırlanır.
Özenle hazırlayacağınız mide dostu Ramazan çorbası tarifleri ile sofralarını şenlendirebilir, yemeğinize sağlıklı bir başlangıç yapabilirsiniz. Farklı malzemeler ve baharatlarla zenginleştirilmiş, kolay yapabileceğiniz iftar için çorba tarifleri denemek istiyorsanız, doğru yerdesiniz. Dumanı üstünde en leziz ramazan çorbası tariflerini sizin için bir araya getirdik.
Tutmaç çorbası için mercimekleri çok fazla haşlamamalısınız; nohutların da biraz diri kalması gerekiyor. Çorbanın terbiyesinin kesilmemesi için, terbiye karışımını çorbadan alacağınız bir kepçe suyla karıştırmalısınız. Yoğurtlu karışım ılındıktan sonra çorba tenceresine ekleyebilirsiniz. Eğer terbiyeyi direkt tencereye eklerseniz, yumurtanız pişer ve terbiyeniz kesilir. Dilerseniz zeytinyağı yerine tereyağı da kullanabilirsiniz.
Üzerine kuru nane ve pul biberle servis edebilirsiniz.