ARAMA YAP
15 dk
60 dk
Kolay
4 kişilik
11611

Demirhindi, Arapça ‘"tamar hindi", yani Hint hurması demek oluyor. Ortaçağdaki bitki uzmanları "tamar indi", yine Ortaçağ Latincesinde "tamarindus" ve Marco Polo tarafından "tamarindi" olarak adlandırılmıştır.


Demirhindi, yenilebilir meyveleri olan tropik Afrika’ya ait bir ağaçtır ancak dünyada farklı tropik ve subtropik bir çok ülkede yetiştirilir. Kabuğunun içinde tatlı ve mayhoş bir meyvesi olan demirhindi ağacı, dünyada birçok mutfağa girmiş bir üründür. Yiyecek olarak kullanılmasının dışında, geleneksel tıpta ve metal cilası olarak da kullanılıyor. Ayrıca demirhindi ağacı marangozlukta kullanıldığı gibi, tohumlarından da demirhindi tohumu yağı çıkartılır.


Demirhindi, Türkiye’deki gibi şerbeti yapılarak da tüketilebilir. Hindistan ve Uzakdoğu mutfağında demirhindi ezmesi olarak hazırlanır, yemeklere ve chutneylere konulabilir.


Lezzetli olduğu kadar faydalı da bir meyvedir demirhindi. B vitamini ve bir meyve için olağandışı olarak kalsiyum açısından zengindir.


Şimdi yazın ferahlatıcı, kışın da insana enerji veren Demirhindi şerbetini yapmak için mutfağa geçelim!

Demirhindi Şerbeti Kaç Kalori?

1 porsiyon Demirhindi 280 kaloridir.

Meyan Kökü Şerbeti Tarifi

Meyan Şerbeti lezzetli ve sıra dışı şerbet tariflerinden biri. Bir çalı türü olan meyan kökü ile hazırlanıyor. Anavatanı Rusya ve Çin olan meyan kökü bizde daha çok Doğu Anadolu’da yetişiyor. Meyan kökü ile değişik bir şerbet deneyimi için tarifimize buyurun. 

Ramazan Şerbetleri: Susatmayan 13 Osmanlı Şerbeti Tarifi

Şerbetler Osmanlı döneminde altın çağını yaşayan içecekler. Hemen her meyveyle, hatta çiçeklerle hazırlanan, soğuk içilen, karla daha çok soğutulan, balla tatlandırılan, özel günlerde, kutlamalarda, evlerde, sokaklarda her an her yerde bulunan “meşrubatlar”! Artık şerbeti, sırtlarında kocaman bir ibrik, hafifçe eğilerek bardağın içine ustaca boşaltan sokak şerbetçileri yok, ama unutulmaya yüz tutmuş bu müstesna tatları yeniden aslına uygun hazırlama çabamız var. Şüphesiz, malum lezzeti yakalamanın sırrı, meyvelerin renklerini ve lezzetlerini saklı tutarak, geleneksel enfes içeceklere dönüştürmek. Hadi, 11 ayın sultanına yakışacak ramazan şerbetleri hazırlayalım; biz zaten bunun için buradayız!

Tabii Osmanlı şerbeti tarifini buraya not düşmeden olmaz. Onu da keşfetmeyi unutmayın!

Pişirmeye Başla

Demirhindi Şerbeti Tarifi


Tuğçe Aydemir;

Malzemeler

- 4 kişi +
demirhindi
200 gram (g)
su
2 litre (l)
karanfil
2 adet
çubuk tarçın
1 adet
toz şeker
1 su bardağı
bal
1 yemek kaşığı
adaçayı
3 tutam
ıhlamur
1 tutam
zencefil
1 adet
Şefin Önerisi

Şefin Önerisi:

Demirhindi şerbetinin püf noktası, uyumlu ve çeşitli pek çok baharat yapmaktan geçiyor. İlk demirhindi şerbeti reçetesinde 40 farklı baharat kullanıldığı söyleniyor.

Servis Önerisi

Demirhindi Şerbeti Tarifi Servis Önerisi:

Buz ve bir kaç yaprak nane ile servis edebilirsiniz.