Demirhindi, Arapça ‘tamar hindi’, yani Hint hurması demek oluyor, Ortaçağdaki bitki uzmanları ‘tamar indi’, yine Ortaçağ Latincesinde ‘tamarindus’ ve Marco Polo tarafından ‘tamarindi’ olarak adlandırılmıştır.
Demirhindi, yenilebilir meyveleri olan tropik Afrika’ya ait bir ağaçtır, ancak Dünya’da farklı tropk ve subtropik bir çok ülkede yetiştirilir. Demihindi ağacı, kabuğunun içinde tatlı ve mayhoş bir meyvesi olan demirhindi, dünyada bir çok mutfağa girmiş bir üründür. Yiyecek olarak kullanılmasının dışında, geleneksel tıpta ve metal cilası olarak da kullanılıyor. ayrıca demirhindi ağacı marangozlukta kullanıldığı gibi, tohumlarından da demirhindi tohumu yağı çıkartılır.
Demirhindi, Türkiye’deki gibi şerbeti yapılarak da tüketilebilir veya Hindistan ve Uzakdoğu mutfağındaki demirhindi ezmesi olarak hazırlanır, yemeklere ve chutneylere konulabilir.
Lezzetli olduğu kadar, faydalı da bir meyvedir demirhindi, B vitamini ve bir meyve için olağandışı olarak kalsiyum açısından zengindir.
Şimdi yazın ferahlatıcı, kışın da insana enerji veren Demirhindi şerbetini yapmak için mutfağa geçelim!
Demirhindi Şerbeti Kaç Kalori?
1 porsiyon Demirhindi 280 kaloridir.
Demirhindi şerbetinin püf noktası, uyumlu ve çeşitli pek çok baharat yapmaktan geçiyor. İlk demirhindi şerbeti reçetesinde 40 farklı baharat kullanıldığı söyleniyor.
Buz ve bir kaç yaprak nane ile servis edebilirsiniz.