ARAMA YAP

Birbirinden enfes ve kolay geleneksel Ramazan şerbetleri nasıl hazırlanır merak ediyorsanız sayfamıza göz atın!

Ramazan, yıl boyunca beklenen ibadet, ziyafet ve ziyaret ayıdır; zengin iftar sofraları bu ayın şaşmaz geleneğidir. Büyük hazırlıklar, telaşlı alışverişler, kalabalık sofralar kadar, duaların, cami ziyaretlerinin, yardımların ayıdır. “On bir ayın sultanı” Ramazan’da, iftar yemeklerinde bir araya gelmek, bir masa etrafında toplanarak oruç açmak çok önemlidir.

Ramazan sofralarınızı ev yapımı bir içecek ile taçlandırmak için tek ihtiyacınız Ramazan şerbetleri! “Ramazan şerbeti nedir?” diye merak ediyorsanız taze meyvelerin baharatlarla buluştuğu bu enfes içecekler, uzun süre aç ve susuz kalan bünyelere çok iyi gelecek!

Şerbetler Osmanlı döneminde altın çağını yaşayan içecekler. Hemen her meyveyle, hatta çiçeklerle hazırlanan, soğuk içilen, karla daha çok soğutulan, balla tatlandırılan, özel günlerde, kutlamalarda, evlerde, sokaklarda her an her yerde bulunan “meşrubatlar”! İsmi özellikle Ramazan ayıyla anılan, yeme-içme kültürümüzün ilk meşrubatlarından birinin de limonata olduğunu biliyor muydunuz? Çocukluğumuzdaki lezzeti her zaman yakalayamasak da o en çok yaz aylarında tükettiğimiz limonata da aslında bir tür şerbet. Artık şerbeti, sırtlarında kocaman bir ibrik, hafifçe eğilerek bardağın içine ustaca boşaltan sokak şerbetçileri yok, ama unutulmaya yüz tutmuş bu müstesna tatları yeniden aslına uygun hazırlama çabamız var. Şüphesiz, malum lezzeti yakalamanın sırrı, meyvelerin renklerini ve lezzetlerini saklı tutarak, geleneksel enfes içeceklere dönüştürmek. Hadi, 11 ayın sultanına yakışacak ramazan şerbetleri hazırlayalım; biz zaten bunun için buradayız!

“Sharbat” kelimesi Farsça su ve şekerle yapılan içecek anlamına gelir. Şerbet ise; Arapça, bir defa da içmek anlamına gelen “şarbat” kelimesinden Türkçeleştirilmiştir. Osmanlı döneminin seçkin ikramlarından sayılan şerbet çeşitleri, saraya gelen önemli konuklara mutlaka ikram edilirmiş. İlk başta Ramazan şerbetleri şeker kamışıyla yapılıyormuş, daha sonra balla tatlandırılmış ve günümüzde ise şekerle tatlandırılıyor. Osmanlı mutfağının en çok tüketilen geleneksel içecekleri arasında yer alan şerbetler bugün Ramazan’da, çocuk doğumlarında ve daha birçok farklı özel günde servis edilir.

Kaynaklara göre şerbet, Türkler tarafından daha 11’inci yüzyılda bile meyve sularından hazırlanıp, günün her saatinde içilen geleneksel bir içecekmiş. Yani şimdilerde sadece Ramazan sofralarını süslemesine aldanmayın. Kiraz, kayısı, incir, erik gibi meyveleri kaynatıp şeker veya bal katarak hazırlanan şerbetler bozulmasın diye günlük olarak servis edilirmiş. Başta Anadolu olmak üzere, hemen tüm Ortadoğu’da yaygın biçimde tüketilen Ramazan şerbetleri, her mevsim özel yöntemlerle erimeden korunan buz ya da kar ile serinletilerek içilirmiş.

Herkes Ramazan ayında evinde misafir ağırlamak istediğinde hem lezzetli hem de malzemesi kolay bulunan, yapımı pratik Ramazan şerbetleri arayışına giriyor. Çünkü hem iftarda hem de sahurda tüketilebilen Ramazan şerbetleri, bu özel ayda ağzımızın tadı oluyor! Sahurda fazla susamanıza da sebep olmayan ve dengeli tadıyla çok şekerli bir aromaya sahip olmayacak Ramazan şerbetleri seçmek önemlidir. Bu yüzden de genelde şerbet yapımında daha hafif aromalı malzemeler tercih edilir.