Pilav sevmeyen yoktur herhalde. Hafif beslenmeye dikkat edenler tarafından biraz arka plana atılmış olsa da, ki ben bunlardan biriyim, pilav vazgeçilebilecek bir yemek değildir.
Hem sıcak hem de soğuk servis edilebilen pilavı çok çeşitli şekillerde yapabilirsiniz. Meze olarak midyeli veya karidesli pilav yapıp soğuk, ana yemek olarak maklube yapabilirsiniz, garnitür olarak ise bir yaz klasiği olan domatesli pilav, iç pilav, bademli pilav yapıp servis edebilirsiniz. Aslında neli pilav yapacağınız tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış.
Bademli pilav yazısını yazmadan önce, araştırma yaptığımda kökeni veya nerenin yemeği olduğuna ait çok farklı bilgilere ulaştım. Mesela Mardin’de yapılan Haşu pilavı, badem ve et ile yapılıyor. 3B yani bal, badem, balık mottosu ile bilinen Datça, bademli pilavı sahiplenenlerden bir diğeri tabi ki, bir de içindeki kuru üzüm ile Osmanlı mutfağında da karşımıza çıkıyor.
Lezzetli olduğu kadar da faydalı olan badem pilav, içindeki badem ile protein, potasyum ve E vitamini, pirinç ile ile ise kalsiyum, fosfor ve D vitamini deposu. Ayrıca pirinçte glüten olmadığı için, çölyak hastaları veya glütensiz beslenenler tarafından da rahatlıkla yapılabilecek bir tarif oluyor bademli pilav.
Şimdi mutfağa geçelim ve bademli pilav yapmaya başlayalım!
Bademli Pilav Kaç Kalori?
1 porsiyon Bademli Pilav 140 kaloridir.
Pirinçleri pişirmeden 15 dakika önce kaynar suyun içinde bekletirseniz, pişme süresi kısalır ve pişerken daha iyi şişerler.
Izgara tavuk veya bonfile ya da fırın sebzelerle ile servis edebilirsiniz.