Doğadan olma, buğdaydan doğma bulgurun, yöresel yemeklerimizde ayrıcalıklı bir yeri var; pilavlar, köfteler, salatalar ve çorbalar bulgurla lezzete doyar. Bulgur, kaynatıp kurutulduktan sonra kabuğu alınarak dövülmüş, kırılmış buğday aslında. Yani, ekmekten sonra en yaygın yiyeceğimiz bulgur da bir buğday ürünü. Bulgur yemek kültürümüzün önemli bir kalemi ancak doğu, güney ve güneydoğu şehirlerimizde, batıdaki şehirlerimizden daha çok tüketilir.
Anadolu’nun kadim yemeklerinin başında gelen pilavlar ve köftelerin ana malzemesi bulgur; doğunun etli yemekleri, dolmaları-sarmaları ve sebze yemeklerinde, batıda kullanılan pirincin yerini alır. Bölge coğrafyasının insanlara sunduğu nimetlerle oluşan yemek kültürüne en iyi örneklerden biri bu olsa gerek zira kuru fasulye, mercimek ve nohuttan oluşan genel tahıl grubu da ülkemizin doğusunda daha çok yenir.
‘’Yoğurtlu analı kızlı çorbası nereye ait?’’ gelin buna da bir değinelim.
Analı kızlı çorbası, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’nun farklı bölgelerinde büyüklü - küçüklü bulgur köfteleri, nohut ve etle hazırlanan oldukça besleyici bir geleneksel çorbadır. Analı kızlı çorba tarifi yoğurtlu olarak hazırlandığında ise daha besleyici hale gelebiliyor. Bizim hazırladığımız yoğurtlu analı kızlı çorba tarifi, bulgurun yöresel yemeklere kattıklarını deneyimlemek isteyenler için isabetli bir seçim.
Yoğurtlu analı kızlı çorba tarifi nereye ait öğrendik. Gelin şimdi de ‘’analı kızlı ismi nereden gelir?’’ kısa bir özet geçelim.
Analı kızlı çorbasında büyük köfteler ana, küçük köfte ve nohutlar da kız çocuk olarak varsayılmıştır. Çorba da bu benzetmelerden dolayı bu ismi almıştır. Çorbamız hakkında merak edilen tüm detayları öğrendiğimize göre biraz zaman ayırıp lezzetli bir yöresel başlangıç yapmaya hazır mısınız?
Analı kızlı çorba tarifi için tencereye su ve çorba karışımını ekleyip, orta ateşte kaynayana dek karıştırarak pişiriyoruz. Çorbamız kaynayınca altını kısıp, yoğurt ve limon suyunu bir kapta karıştırıyoruz.
Çorbadan bir kepçe ekleyip, karışımı ısıtıyoruz ve tencereye karıştırarak ilave ediyoruz.
Son olarak üzerine Frenk maydanozu ekleyip servis ediyoruz.
Kış lezzetlerinden biri olan analı kızlı çorba tarifini yine kış lezzetleri ile tamamlamaya ne dersiniz?
Oldukça lezzetli ve kış mevsimine oldukça yakışan ıspanaklı börek tarifi ve mevsim yeşilliklerinden oluşan bir salata tercih edebilirsiniz.
Tam bir kış lezzeti olan bal kabağının en tatlı ve klasik hali olan fırında kabak tatlısı, yoğurtlu analı kızlı tarifinin ardından, tahinle kabağın nefis uyumunu sofranıza taşıyacak.
Çorbaya el yapımı köfte eklemek isteyebilirsiniz. Bu durumda küçük köftelerin birbirine yapışmaması için hafif unlamanız gerekir.
Fit tarifleri her zaman çok sevmişizdir. Bir de lezzetliyse tadına doyum olmaz.
Yoğurtlu analı kızlı çorbası da bu tariflerden bir tanesi. 1 porsiyonunda yaklaşık olarak 120 kalori bulundurmaktadır.
Günün her öğününde gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Diyet menülerinizden eksik etmeyin!
Yoğurtlu analı kızlı çorba tarifini sevenler için 3 tane daha birbirinden leziz tarifi sizlerle paylaşmak istiyoruz.
İlk olarak analı kızlı tarifi, ardından köfteli çorba tarifi ve son olarak da sulu köfte tarifini mutlaka deneyip, favorinizi seçmelisiniz.