Kış mevsiminde sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken ve süper bir yiyecek olan kırmızı pancarın kullanım alanları saymakla bitmiyor. Kırmızı pancarın rengi kadar işlevleri de övülmeye değer. Kırmızı pancarı tariflerinizde ve daha birçok yerde kullanabilirsiniz. Turşu olarak yemeklerin yanında tüketebilir ya da salatalarınızın üzerine ekleyebilirsiniz. Ayrıca kırmızı pancar cipsi, yoğurtlu pancar şeklinde çeşitli tariflerle de deneyebilirsiniz. Pancar yemekleri dışında pancar suyunu tariflerde kullanmanızı da öneriyoruz. Yapımı oldukça kolay olan kırmızı pancarı evinizde cam kavanozlara koyup tüketebilirsiniz. Turşu kurmak için uzun süre beklemeyi sevmeyenlerdenseniz, sizi yaz turşusu tarifimize de bekleriz!
Kış mevsiminin en faydalı kök sebzelerinden biri olan pancarın faydalarını saymakla bitiremeyiz. Besin değeri çok yüksek olan pancarı sofralarınızdan eksik etmemeniz için yeterli olan sebepleri sizler için derledik. A, B, C P vitaminleri ve mineralleri bakımından çok zengindir. Pancara kırmızı rengini veren betalain çok iyi bir antioksidandır. Kanın temizlenmesine ve karaciğerin arınmasına yardım eder. Damarları genişletir, kan dolaşımını kolaylaştırır. Bu sebeple profesyonel sporcular için çok faydalıdır. Yoğun lif içerir ve hazmı kolaylaştırır. Kansere karşı koruyucudur.
Domatesin lezzetini ve besin değerini bu kez probiyotik kaynağına dönüştürdüğümüz bir tarif ile karşınızdayız: Kırmızı Domates Turşusu. Sirke ve limon tuzuyla hazırladığımız kırmızı domates turşusu, özellikle kışın sofranızdan eksik etmeyeceğiniz bir besin. Hem iştah açıcı hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize yardımcı olacak kırmızı domates turşusu nasıl kurulur diyorsanız, yazımıza göz atın.
Bazı yörelerde hıta, bazı yerlerde yılan kavunu olarak biliniyor. Kendisi bir hıyar çeşidi olarak anılsa da gerçekte bir kavun varyetesi. Özellikle Mardin ve Güneydoğu Anadolu’da sıklıkla yetişen acuru turşu kavanozlarına koymak kimin aklına geldi bilmiyoruz ama damaklarımızı neşelendiren bu kütür kütür lezzet için ne kadar teşekkür etsek azdır! Turşu herkesin favori yancısı olmasa da acur bu fikri tam tersine çevirmeye kararlı. Peki, acur turşusu nasıl yapılır? Sizi, kışa hazırlığın habercisi olan enfes acur turşusu tarifimize alalım.
Farklı anlamlarda kullanılsa da görüntüsünden anlaşılacağı gibi olgunlaşmamış kavun olarak bilinen kelek, vazgeçilmez turşulardan biridir. Tadı kavun ile salatalık arasında olan keleğin turşusu aç karnına yendiği zaman hazmı da kolaylaştırıyor. Ana yemeklere garnitür olarak harika bir şekilde eşlik eden kelek turşusu özgün aromasıyla sofralarda fark yaratıyor. Kelek turşusu nasıl kurulur diye soruyorsanız, sizi sofraların baş köşesine oturacak tarifimize alalım.
Turşunuzu hazırladıktan sonra güneş almayan serin ve kuru bir ortamda saklamanız gerekiyor.
Pancar turşusunu ana yemeklerin yanında servis edebileceğiniz gibi süzme yoğurtla meze olarak da hazırlayabilirsiniz. Salatalarınıza, zeytinyağlı yemeklerinize ekleyebilirsiniz.