ARAMA YAP
20 dk
Kolay
8 kişilik
9013

Turşu, çeşitli sebze ya da meyvelerin salamura olarak bilinen tuzlu, asitli çözeltide bir süre bekletilerek uzun süre saklanabilecek hale getirilmesi işlemidir. Arkaik kültürde ilk kez topraktan yapılma büyük boy küpler içerisinde turşular yapılıyordu. Günümüzde bu tür toprak kapların yerini plastik, cam kavanoz, paslanmaz teneke kaplar almıştır. Turşunun kültürümüzde önemli bir yeri vardır ve ilk olarak Türkler tarafından üretilmiştir. Türk mutfak kültürünün ayrılmaz bir parçası olan turşu, sağlık açısından da oldukça faydalıdır.

Turşunun tarihi çok eski yıllara dayanmaktadır. İnsanların sirke veya tuzu tanımalarından sonra, turşu tariflerini denemeye başlamış oldukları kabul edilir. Sirke üretimini gerçekleştiren insanın sirkeli turşuyu da üretmemesi için bir neden olmaması gerekir.

Yaz turşusu tarifimizin yapımı oldukça kolay ve pratik. Kendi besleyici ve sağlıklı turşunuzu, kısa sürede evde hazırlayabilirsiniz. Yaz turşusu tarifimizde her evde kolaylıkla bulunan malzemeleri kullandık. Eğer farklı turşular denemek isterseniz lahana turşusu tarifi ve pancar turşusu tarifimize de göz atın deriz. Yaz turşusu salatalık ile nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, hemen tarifimize geçelim!

Yaz Turşusu Biberle Nasıl Yapılır

Yaz turşusu tarifine, bazen haşlama yaz turşusu olarak da rastlayabilirsiniz. Genelde biber turşusu yaparken kullanılan bu yöntemde, biberler diriliğini kaybedene kadar haşlanır ve bundan sonra salamura işlemine geçilir. Sirke, tuz, su ve sarımsak miktarını sevdiğiniz gibi ayarladıktan sonra, biberlerin üzerine ilave edilir.

Yaz Turşusu Kaç Kaloridir?

100 gram yaz turşusu yaklaşık 10 kaloridir.

Pişirmeye Başla

Yaz Turşusu Tarifi

: Kışa Kadar Beklemeye Gerek Yok ;

Malzemeler

- 8 kişi +
kornişon salatalık, turşuluk
2 kilo (kg)
sarımsak, soyulmuş
1 adet
sirke
Çeyrek su bardağı
limon
Yarım su bardağı
maydanoz
Yarım demet
kaya tuzu
3 yemek kaşığı
sıcak su
10 su bardağı
Şefin Önerisi

Şefin Önerisi:

Olgunlaşmamış sebze ve meyveler sıkı dokularından dolayı yaz turşuları için daha elverişlidir. Yaz turşusu kurarken çeşitli yörelerde karpuz kabuğu, nohut, nar, sarımsak, dereotu, maydanoz, zencefil gibi malzemeler aroma vermek amacıyla eklenir.