ARAMA YAP
30 dk
Kolay
12 kişilik
74639

Gıdaları tuz ve sirke yardımıyla uzun süre koruma yönteminin, gıdaları şekerle koruma geleneğinden çok daha eskiye dayandığı biliniyor. En eski gıda saklama yöntemlerinden biri olan turşu, dünyanın her yerinde farklı yöntem ve çeşitlerde asırlardır kuruluyor. Tarih sahnesine çıkış noktası ise Asya olarak kabul ediliyor.


Gıdaları mevsimi dışında da tüketmemizi sağlayan bu fermente besin, kuru fasulye, nohut gibi her türlü bakliyat yemeğinin yanında damaklarımızın eksikliğini hissettiği nefis bir tattır. Önemli probiyotik kaynaklarından biri olan turşu en sık hıyar ile yapılsa da biber turşusu da en klasiklerinden biri. Zira Anadolu’da nerdeyse tüm sebze ve meyvelerin turşusu kurulabiliyor.


Kış mevsiminde çok fazla tüketilen biber turşusu yapılışı diğer turşulara göre daha kolay ve pratiktir. Oldukça basit malzeme ve yöntemlerle hazırlanan ev yapımı biber turşusu nasıl yapılır, daha lezzetli olması için nasıl püf noktaları vardır? Biber Turşusu kurma için tüm sorularınızın yanıtları tarifimizde…


Biber Turşusu Kaç Kalori?


1 adet orta boy Biber Turşusu yaklaşık 2 kaloridir. Kalori ve yağ içeriği çok düşüktür ancak yüksek tuz içeriğine sahiptir. Tuz kısıtlaması olan bireyler tüketiminden uzak durmalı ya da ölçülü tüketmelidir. Turşunun tuz içeriği yüksek olduğundan vücutta ödeme neden olabilir, ardından bol su içmenizi öneririz.


Biber Turşusu Kurarken Kavanozlar Nasıl Sterilize Edilir?


Turşu hazırlarken kullanacağınız cam kavanozları sterilize etmek için kavanozların girebileceği bir tencerede su kaynatın. Kavanozları kaynayan suyun içerisine tamamı girecek şekilde yerleştirin. Çok kısık ateşte 15 ila 20 dakika kaynatın. Bu işlemin son 5 dakikasında kavanozları da suya atın. İşlem bittikten sonra kavanozları ve kapakları sudan çıkarın ve temiz bir bezin üzerine alarak kurumasını bekleyin. Dilerseniz fırında da sterilizasyon yapabilirsiniz. Bunun için de kavanozları 100 derece fırında 15-20 dakika fırınlayın. Kapakları ise kaynamış suda 5 dakika kaynatarak sterilize edin.


Turşu Suyu Nasıl Hazırlanır?


Turşu suyu hazırlarken sirke ve tuz oranı doğru kullanılmalıdır. Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz. Üzüm sirkesi yerine elma sirkesi gibi daha düşük asitli bir malzeme tercih ederseniz, 1 litre suya 1,5 çay bardağı sirke kullanabilirsiniz.


Yağlı Biber Turşusu Nasıl Olur?


Yağlı biber turşusu yani çabuk turşu, 20 dakika pişirilerek hemen yemeye hazırlanabilen nefis bir lezzet. Kapya biber, sivri ya da kıl biber, turşuluk tuz, sarımsak, sirke, sıvıyağ, su ve maydanozun kaynatılmasıyla hazırlanıyor. Biberleri rengi dönene kadar kaynatmalısınız. Yaptığınız turşuyu serin, güneş görmeyen bir ortamda uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Dolapta muhafaza ettiğiniz turşunun yağı donmuşsa yemeden 15-20 dakika önce dolaptan çıkartırsanız normale dönecektir.


Jalapeno Biber Turşusu Nasıl Kurulur?


Meksika mutfağına özgü bir biber çeşidi olan jalapeno biberi, kimi bölgelerde cin biber olarak da bilinir. Jalapeno biberi turşusu hem yapımı oldukça kolay bir turşudur hem de en fazla 15 gün sonra hazır hale gelmektedir. Jalapeno biberi turşusunu diğer turşular gibi çok fazla bekletmeniz gerekmiyor


Biber Turşusu Faydaları


Magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum, çinkodan zengin olan biber turşusu, metabolizmayı hızlandırarak hazımsızlık ve kabızlık çekilmesinin önüne geçer. İdrar yolları hastalıklarını tedavi etmeye yardımcı ve bağırsaklarda bakteri oluşumuna engel olur.


Biber Turşusu Çeşitleri


Biber ile o kadar farklı çeşitlerde turşular kuruluyor ki… Kıl biber, Arvaut biberi, cin biber, jalapeno, közlenmiş biber, yağlı biber, sütlü biber, domates soslu biber turşusu gibi sayısız çeşidi var.


Denemek İsteyeceğiniz Diğer Turşu Tarifleri


Karışık kışlık turşunun yanı sıra farklı turşu tarifleri denemek isterseniz diğer turşu tarifleri için sayfamıza göz atın.


Evde Kolay Yeşil Domates Turşusu Tarifi


Ekşi bir tada sahip olan ve normal domatese göre asit ve lif oranı fazla olan yeşil domates genellikle turşu yapımında kullanılır. Bu kez, kış aylarının vazgeçilmezi ve en lezzetlilerinden biri olan yeşil domates turşusu tarifi ile karşınızdayız.

Pişirmeye Başla

Biber Turşusu Tarifi


Emre Ulu;

Malzemeler

- 12 kişi +
biber, küçük boy, yıkanmış
1 kilo (kg)
kaya tuzu
1 yemek kaşığı
şeker
1 tatlı kaşığı
limon tuzu
1 tatlı kaşığı
elma sirkesi
yarım su bardağı
sarımsak
15 diş
su
6 su bardağı
Şefin Önerisi

Şefin Önerisi:

Kavanozunuzun içerisine 6-7 adet nohut koymak mayalandırmayı hızlandıracaktır. Yaklaşık 1 hafta bekleyen kavanozunu açıp tuz oranına göre tuz ilave edebilir ya da dilediğiniz baharatlarla zenginleştirebilirsiniz. Salamura yani turşu suyu az gelirse sirkeli su ile üzerini tamamlayabilirsiniz. Ağırlık olarak çay/kahve fincanı kavanoza sığmazsa maydanoz/kereviz sapı gibi sert sapları kullanabilirsiniz.

Servis Önerisi

Biber Turşusu Tarifi Servis Önerisi:

Türk mutfağının belki de en klasik tariflerinden biri kuru fasulye. Kimi zaman sucuklusu, kimin zaman etlisi veya pastırmalısı... Her haliyle sofraların baş tacı olan bu lezzet, tam kıvamında pişirildiğinde tadına doyum olmuyor. Vazgeçilmez eşlikçileri tereyağlı pilav, cacığın yanında biber turşusu da kalabalık akşam yemeklerinize lezzet katacak.