ARAMA YAP
60 dk
10 dk
Zor
12 kişilik
110 kcal
13702

Turşu, önemli probiyotik kaynaklarından biri olan fermente bir besin. Fermente ürünler ise içerdikleri probiyotik bakteriler sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirirken hem hazmı kolaylaştırıyor hem de bağırsak floramızı zenginleştiriyor. Gerçekçi olalım, artık bağışıklık sistemimizi güçlendirmek bizim için artık çok daha önem taşıyor. Bu yüzden de kışa hazırlık için doğru pazara gidiyor, turşuluklarımızı alıp sevdiğimiz tatların turşularını kuruyoruz.


Turşu genelde lahana, salatalık, biber gibi malzemelerden yapılsa da pek çok tarifin assolisti patlıcan, elbette turşu kavanozlarımızda da yerini almaya hazır? Patlıcan, lifli yapısı ve yüksek besin değeri ile dikkat çeken ürünlerden biri. Yüksek lifli yapısıyla sindirim sistemini rahatlatırken, A, B1, B2, C vitaminleri ve kalsiyum, potasyum ve demir minerallerince zengindir.


Kıtır kıtır turşular kurmak istiyorsanız öncelikle kaya tuzu ya da deniz tuzuna ihtiyacınız olacak. Limon ve sirke ikilemi uzun yıllardır tartışmalara konu olsa da hangisinin daha yararlı olduğundan ziyade damak zevkinize göre tercih yapabilirsiniz. Turşu kurmak için birkaç ay beklemek istemiyorsanız, sizi hemen pratik Patlıcan Turşusu tarifimiz ile buluşturalım. Patlıcan Turşusu nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir sorularının yanıtları tarifimizde saklı…

Pişirmeye Başla

Patlıcan Turşusu

;

Malzemeler

- 12 kişi +
küçük boy patlıcan
1 kilo (kg)
limon
1 adet

Harcı için

sivri biber
4 adet
domates, sert, küp doğranmış
2 adet
sarımsak, dilimlenmiş
15 diş
kapya biber, küp doğranmış
2 adet
tuz
1 tatlı kaşığı

Bağlamak için

maydonoz, sapı
1 demet
Şefin Önerisi

Şefin Önerisi:

Patlıcanları haşladıktan sonra hemen soğutmalısınız ki pişmeye devam etmesin. Haşladığınız patlıcanları soğuk suya atıp, tamamen soğuyana kadar suyunu birkaç kez değiştirirseniz patlıcanlar diriliğini koruyacaktır. Kavanozun altına ekleyeceğiniz 7-8 nohut tanesi mayalanmayı hızlandıracaktır. Turşunuzu olabildiğince sıkı yerleştirin kavanoza. Boşluksuz olması hava kabarcığını önlemesi açısından önem taşır. Yerleştirdikten sonra suyunu ekleyip kavanoz kapağını çok sıkı kapatın. Damak zevkinize göre kişniş tohumu, rezene tohumu, hardal tohumu, kuru baharatlar ve hatta bir miktar esmer şeker ekleyerek turşunuza farklı aromalar katabilirsiniz. Turşusunu kuracağınız malzemelerin tam salamura olabilmesi için kullanacağınız sebze ve meyveleri eşit parçalara bölmelisiniz. Bütün halde kullanacaksanız üzerine bıçak yardımıyla kesikler atabilir ya da çatalla delikler açabilirsiniz.