ARAMA YAP
30 dk
Kolay
12 kişilik
15287

Dünyanın en sağlıklı gıdalarından biri olarak kabul edilen kıl biber, güçlü bir antioksidandır. Kıtır kıtır her öğünde taze taze ya da turşu olarak mevsim fark etmeksizin bütün sofralara lezzet katan bir besin.

Önemli probiyotik kaynaklarından biri olan turşunun en sık yapılan çeşitlerinden biri olan kıl biber turşusu, özellikle kuru fasulye pilav çiftinin en yakın eşlikçisi. Kısır ve köftelerle de ayrılmaz bir lezzet. Kış mevsiminde çok fazla tüketilen kıl biber turşusu yapılışı diğer turşulara göre daha kolay ve pratiktir. Kıl biber turşusu ev yapımı ve herhangi bir katkı maddesi içermediği için rahatlıkla tüketilebilecek ürünlerden birisi olarak karşımıza çıkıyor.

Oldukça basit malzeme ve yöntemlerle hazırlanan ev yapımı kıl biber turşusu nasıl yapılır, daha lezzetli olması için nasıl püf noktaları vardır? Kıl biber turşusu yapımı için tüm sorularınızın yanıtları tarifimizde…

Kıl biber turşusu tarifinde püf noktalardan birisi içerisine kuru nohut ilave etmek. Kuru nohut kıl biber turşusunun daha uzun süre dayanmasını sağlayacaktır. Kıl biber turşusu yaparken dikkat etmeniz püf noktalardan birisi sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanmak. Sofra tuzu kullanırsanız turşunuz hızlıca erir ve malzemeniz ziyan olur.

Kıl biber turşunuzu renklendirmek istiyorsanız domatesli kıl biber turşusu da yapabilirsiniz. Yağlı kıl biber turşusunu nasıl yapılır sorusunun yanıtını arıyorsanız sizi detaylı tarifimize davet edelim ve hazırsanız hemen başlayalım.

Kıl Biber Turşusu Kaç Kalori?

1 adet orta boy Biber Turşusu yaklaşık 2 kaloridir. Kalori ve yağ içeriği çok düşüktür ancak yüksek tuz içeriğine sahiptir. Tuz kısıtlaması olan bireyler tüketiminden uzak durmalı ya da ölçülü tüketmelidir. Turşunun tuz içeriği yüksek olduğundan vücutta ödeme neden olabilir, ardından bol su içmenizi öneririz.

Domates Soslu Kıl Biber Turşusu

Soyulmuş domatesler ve sarımsak rondoda çekilir. Kıl biberler 3-4 santimetre uzunluğunda kesilir. Domatesler yaklaşık yarım saat kaynatılır ve soğuduktan sonra diğer malzemeler eklenerek karıştırılır. Cam kavanoza doldurularak ağzı sıkıca kapanır ve ışık almayan, serin bir yerde yaklaşık 10 gün bekletilir.

Yağlı Kıl Biber Turşusu Nasıl Olur?

Yağlı kıl biber turşusu yani çabuk turşu, 20 dakika pişirilerek hemen yemeye hazırlanabilen nefis bir lezzet. Kıl biber, turşuluk tuz, sarımsak, sirke, sıvı yağ, su ve maydanozun kaynatılmasıyla hazırlanıyor. Biberleri rengi dönene kadar kaynatmalısınız. Yaptığınız turşuyu serin, güneş görmeyen bir ortamda uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Dolapta muhafaza ettiğiniz turşunun yağı donmuşsa yemeden 15-20 dakika önce dolaptan çıkartırsanız normale dönecektir.

Dondurucuda Kıl Biber Nasıl Saklanır?

Dondurucuda kıl biberleri saklamak için biberlerin saplarını kesin. Çekirdeklerini çıkardıktan sonra kilitli buzluk poşetlerinde dondurucuya kaldırın.

Susuz Kıl Biber Turşusu Nasıl Yapılır?

Kıl biberleri yıkayın ve biberleri birkaç parçaya bölün. Cam kavanoza kıl biberleri yerleştirip üzerine biber aralarına soyulmuş sarımsak ekleyin. Üzerine tuz, toz şeker, sirke ve zeytinyağı ekleyin. Üç gün boyunca ara ara kavanozları ileri geri sallayarak karıştırın. Sonrasında yemeye hazır olacaktır.

Kıl Biber Turşusu Kaç Günde Olur?

Kıl biber turşusu hazırlanıp kavanozlara koyulduktan sonra 15 gün bekletilerek hazır hale gelir.

Kıl Biber Turşusu Kurarken Kavanozlar Nasıl Sterilize Edilir?

Turşu hazırlarken kullanacağınız cam kavanozları sterilize etmek için kavanozların girebileceği bir tencerede su kaynatın. Kavanozları kaynayan suyun içerisine tamamı girecek şekilde yerleştirin. Çok kısık ateşte 15 ila 20 dakika kaynatın. Bu işlemin son 5 dakikasında kavanozları da suya atın. İşlem bittikten sonra kavanozları ve kapakları sudan çıkarın ve temiz bir bezin üzerine alarak kurumasını bekleyin. Dilerseniz fırında da sterilizasyon yapabilirsiniz. Bunun için de kavanozları 100 derece fırında 15-20 dakika fırınlayın. Kapakları ise kaynamış suda 5 dakika kaynatarak sterilize edin.

Turşu Suyu Nasıl Hazırlanır?

Turşu suyu hazırlarken sirke ve tuz oranı doğru kullanılmalıdır. Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz. Üzüm sirkesi yerine elma sirkesi gibi daha düşük asitli bir malzeme tercih ederseniz, 1 litre suya 1,5 çay bardağı sirke kullanabilirsiniz.

Denemek İsteyeceğiniz Diğer Turşu Tarifleri

Karışık kışlık turşunun yanı sıra farklı turşu tarifleri denemek isterseniz diğer turşu tarifleri için sayfamıza göz atın. Özellikle yağlı kırmızı biber turşusu tarifimiz çok hoşunuza gidecek.


Domates Turşusu (Kırmızı Domates) Tarifi, Nasıl Yapılır?

Domatesin lezzetini ve besin değerini bu kez probiyotik kaynağına dönüştürdüğümüz bir tarif ile karşınızdayız: Kırmızı Domates Turşusu. Sirke ve limon tuzuyla hazırladığımız kırmızı domates turşusu, özellikle kışın sofranızdan eksik etmeyeceğiniz bir besin. Hem iştah açıcı hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize yardımcı olacak kırmızı domates turşusu nasıl kurulur diyorsanız, yazımıza göz atın.

Kelek Turşusu Tarifi

Farklı anlamlarda kullanılsa da olgunlaşmamış kavun olarak bilinen kelek, vazgeçilmez turşulardan biridir. Tadı kavun ile salatalık arasında olan keleğin turşusu aç karnına yendiği zaman hazmı da kolaylaştırıyor. Ana yemeklere garnitür olarak harika bir şekilde eşlik eden kelek turşusu özgün aromasıyla sofralarda fark yaratıyor. Kelek turşusu nasıl kurulur diye soruyorsanız, sizi sofraların baş köşesine oturacak tarifimize alalım.

Pişirmeye Başla

Kıl Biber Turşusu Tarifi

;

Malzemeler

- 12 kişi +
kaya tuzu
1 yemek kaşığı
şeker
1 tatlı kaşığı
limon tuzu
1 tatlı kaşığı
üzüm sirkesi
2 su bardağı
sarımsak
2 adet
kıl biber, yıkanmış, sapları ayıklanmış
2 kilo (kg)
su, kaynamış ve dinlenmiş
Aldığı kadar litre (l)
Şefin Önerisi

Şefin Önerisi:

Kavanozunuzun içerisine 6-7 adet nohut koymak mayalandırmayı hızlandıracaktır. Yaklaşık 1 hafta bekleyen kavanozunu açıp tuz oranına göre tuz ilave edebilir ya da dilediğiniz baharatlarla zenginleştirebilirsiniz. Salamura yani turşu suyu az gelirse sirkeli su ile üzerini tamamlayabilirsiniz. Ağırlık olarak çay/kahve fincanı kavanoza sığmazsa maydanoz/kereviz sapı gibi sert sapları kullanabilirsiniz.

Servis Önerisi

Kıl Biber Turşusu Tarifi Servis Önerisi:

Türk Mutfağının belki de en klasik tariflerinden biri kuru fasulye... Kimi zaman sucuklusu, kimin zaman etlisi veya pastırmalısı... Her haliyle sofraların baş tacı olan bu lezzet, tam kıvamında pişirildiğinde tadına doyum olmuyor. Vazgeçilmez eşlikçileri tereyağlı pilav, cacığın yanında biber turşusu da kalabalık akşam yemeklerinize lezzet katacak. Tarif için tıklayın!