ARAMA YAP
30 dk
Orta
12 kişilik
4 kcal
44792

Turşu çok karakteristik ve özgün bir lezzet; esasen dayanıklı bir salata. Bira, sirke, şarap gibi fermantasyon ürünleriyle, turşunun kökeni de milattan çok öncelere dayanır. Turşu o günlerden beri değişmeyen, içinde bakteri ve küflerin çoğalmasına engel olan tuz sayesinde uzun süre dayanıklılığını koruyabilen bir özelliğe sahip. Bir “ekşi ve tuzlu ziyafet” sayılabilecek turşunun, düşüncesi bile ağzımızı sulandırmaya yeter. Turşu alışık olduğumuz salatalık, domates, lahana gibi her sebze ve meyveyle hazırlandığı gibi, alışık olmadığımız kavun, soğan, muşmula gibi nice ilginç meyve ve sebzeyle de kurulabilir ama en klasik turşulardan biri salatalıktır. Onu daha lezzetli kılmak için, suyuna eklenen hardal tohumu, kereviz yaprağı, sarımsak, şeker, asma yaprağı, rezene otu, koruk, gibi envaiçeşit aromayla turşu hiçbir şeyle mukayese edilemeyecek enfes bir tada dönüşür. Elimizde turşuya dair bahsi geçen bu tat sihirbazları kullanılarak hazırlanan bir tarif var: Alman Usulü Salatalık Turşusu!


Alman Usulü Salatalık Turşusu Tarifinde Kazanan, Sirke!


Bu gönderme bir filme… Yönetmenliğini Orhan Aksoy’un yaptığı, başrollerini Münir Özkul ve Adile Naşit’in paylaştığı 1978 yılı yapımı bir klasik olan Neşeli Günler filmine. Turşuculukla geçinen, altı çocuklu kalabalık bir aile geçim kaynağı turşu yüzünden dağılır. Çünkü anne (Adile Naşit) turşunun limonla, baba (Münir Özkul) sirkeyle kurulması gerektiğini iddia eder. Kavga büyür, mutlu aile parçalanır. Çocukları üçer üçer paylaşan anneyle babanın turşu kavgası hiç bitmez. Konu, her filmde olduğu gibi hayattan tabii… Turşunun iyisinin sirkeyle yapıldığını iddia edenlerle, en iyisinin limonla kurulduğunu iddia edenlerin bitmeyen kavgasından alınmış. Bizim Alman Usulü Salatalık Turşusu Tarifi barıştan yana ama tercihini sirkeden yana kullanmış!


Salatalık Turşusu


Turşu genelde lahana, salatalık, biber gibi ayrı ayrı malzemelerden yapılsa da herkesin en gözdesi salatalık turşusu olmuştur. Sindirim sistemi problemlerine, karaciğer sorunlarına, diyabete gibi rahatsızlıklarda fayda sunan ve güçlü bir antioksidan olan salatalık turşusu yapımı da oldukça kolay. Salatalık turşusunun yapılışı nasıl olur, püf noktaları nelerdir sorularının yanıtları tarifimizde…


Çıtır Çıtır Kornişon Turşusu Tarifi


Tencere yemeklerinden atıştırmalıklara, sandviçlerden burgerlere kadar hemen hemen her yemeğin yanına en yakışan turşu kornişon diyebiliriz. Tek başına bile nefis bir atıştırmalık olan bu mini mini hıyarlarla hazırlanan kornişon turşu, içerdiği probiyotik bakteriler sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirirken hem hazmı kolaylaştırıyor hem de bağırsak floramızı zenginleştiriyor. Kendi küçük lezzeti kocaman kornişon turşusu yapımı da oldukça kolay. Ama sakın salatalık turşusu ile karıştırmayın! Kornişon aynı familyadan ancak farklı türde bir ürün. Kornişon turşusunun yapılışı nasıl olur, püf noktaları nelerdir sorularının yanıtları için tarifimize mutlaka göz atın.

Pişirmeye Başla

Alman Usulü Salatalık Turşusu Tarifi

: Ekşi ve Tuzlu Ziyafet
Tuğçe Aydemir;

Malzemeler

- 12 kişi +
salatalık, küçük boy
1 kilo (kg)
elma sirkesi
1 su bardağı
tuz
4 yemek kaşığı
şeker
6 yemek kaşığı
sarımsak, ince dilimlenmiş
5 diş
soğan
1 adet
tane karabiber
1 yemek kaşığı
dereotu
yarım demet
kişniş
2 yemek kaşığı
hardal tohumu
1 yemek kaşığı
Şefin Önerisi

Şefin Önerisi:

Alman Usulü Salatalık Turşusu hazırlarken, bütün turşular gibi uzun süre dayanmasını isterseniz, kavanozların kaynatılmış, kavanoz kapaklarının yeni olmasına özen gösterin. Ayrıca salatalıkların taze olması, bekletilmeden kullanılması turşunun dayanıklılık süresinde önemli fark yaratacaktır. 

Servis Önerisi

Alman Usulü Salatalık Turşusu Tarifi Servis Önerisi:

Alman Usulü Salatalık Turşusu yanında klasik bir bulgur pilavı çok iyi gider. Hatta yanında bir de ayran olursa… Sözün bittiği yer olabilir!