ARAMA YAP
0 dk
240 dk
Zor
8 kişilik
270 kcal
5440

Kışın geldiğini hatırlatan efsane bir kış içeceği ile karşınızdayız!


Yaz içeceklerini bir kenara bırakmanın vakti gelmedi mi sizce de? Sıcak yaz günlerinde ferahlamanızı sağlayacak birbirinden lezzetli, birbirinden pratik ev yapımı soğuk içecekleri sizlerle paylaştık. Çoğu zaman balkon sefalarınızda sizlere en güzel tariflerle eşlik ettik. Şimdi de ferahlatmanın aksine, içinizi ısıtacak sıcak içecek tariflerini sizlerle paylaşmak istiyoruz.


Kış içeceği denince sizin de aklınıza ilk gelen içecek boza ise kesinlikle doğru yerdesiniz. :) Çünkü yazımızın devamında en güzel boza tarifini sizlerle paylaşacağız. Vereceğimiz kolay boza tarifini denedikten sonra eminiz ki dışarıdan boza almayacak, sevdiklerinize kendi ellerinizle evde boza hazırlayacaksınız.


Evde boza tarifini paylaşmadan önce, bilmeyenler ya da duymayanlar için boza nedir kısaca anlatmak istiyoruz. Terlikler giyildi ve battaniyeler örtüldüyse başlıyoruz!


Boza Anadolu’da bulunan Kıpçak Türkleri tarafından balkanlara taşınmış; darı irmiği, su ve şekerden üretilen, aynı zamanda da bilinen en eski kış içeceğidir. Dükkanlarda ve sokaklarda satılan bu içeceğin faydaları olmaz olur mu?


Gelin boza faydalarına da jet hızıyla göz atalım. Ardından mutfağa geçip reçetemizi uygulamaya başlayalım. 


-Bağırsak florasını düzenleyerek sindirim sistemini güçlendirir.


-Kanser ve kalp hastalıkları riskine karşı oldukça etkilidir.


- Oldukça enerji veren ve besleyici bir içecektir.


- Kış hastalıklarına karşı direnç oluşturur.


- Bol miktarda antioksidan içerir.


Evet! Bozanın faydalarını da öğrendiğimize göre reçetemize geçebiliriz.


Boza Nasıl Yapılır?


Evde boza tarifi için bir gece öncesinden buğdayları ıslatıyoruz. Islattığımız buğdayların suyunu süzüp, derin ve geniş bir tencereye alıyoruz. Ardından suyla doldurup yüksek ateşte kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra üzerine su ekleyip kısık ateşte, kapağı kapalı olarak pişiriyoruz. Suyu eksildikçe su ekliyoruz ve dibinin yapışmaması için karıştırıyoruz.


Suyu derin bir kaba süzüyoruz. Buğdayları derin bir kabın içerisinde 3 su bardağı su ile iyice yıkayıp, üzerindeki nişastasını alıyoruz. Nişastalı suyu, süzdüğümüz suya ekliyoruz.


Karışım el değecek sıcaklığa inince içerisine maya için ayrılan boza, şeker, nohut ve ekmekleri ekleyip, karıştırıyoruz. Kalın bir bezle iyice sarıp, sıcak bir yerde 3 gün dinlendiriyoruz.


Mayalanan karışımı süzüp, istediğiniz yoğunluğa göre su ile seyrelterek servis edebilirsiniz.


Boza Tarifi Servis Önerileri


Biraz meşakkatli geçen sürecin ardından lezzetli bir boza hazırladınız ve nasıl servis edeceğinizi bilmiyor musunuz? Hemen yardımınıza koşalım!


Bozayı, üzerine tarçın ve leblebi ekleyerek servis edebilirsiniz. Aynı zamanda karışık bir kuruyemiş tabağı da kesinlikle lezzetini tamamlayacaktır.


Boza Tarifi Püf Noktaları


Boza mayalandıkça ekşiyecektir, daha tatlı olması için daha kısa süre mayalama yapabilirsiniz.


Bozanın şekerini mayalanma sonrası da artırıp azaltabilirsiniz. Boza mayalandıktan sonra 2 hafta buzdolabında saklanıp tüketilebilir.


Boza Tarifi Kaç Kaloridir?


Bozanın 1 porsiyonunda 270 kalori vardır. Gereğinden fazla tüketilmesi kilo artışına sebep olabilir maalesef. Dikkatli tüketmekte yarar var. :)


Boza Tarifini Sevenlere 3 Tane Birbirinden Lezzetli Tarif


Bozanın lezzetine doyamayanlar için birbirinden lezzetli 3 tane daha içecek tarifi paylaşmak istiyoruz.


Öncelikle gingerbread latte tarifi, ardından kış aylarının vazgeçilmezi sıcak çikolata tarifi ve son olarak da masala çayı tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.

Pişirmeye Başla