Tart, Fransızca ‘tarte’ kelimesinden gelir. Bir hamurun üzerine konulan dolgu ile servis edilmesi veya dolgunun üzerine bir kat daha hamur konulup pişirilmesiyle yapılan tatlılara tart denir. Tuzlu olarak yapılırsa da kiş denilir.
Tartlar, ilk başta et dolgularıyla servis edilirken, zaman içerisinde tatlı olarak da servis edilmeye başlanıyor. Tereyağı ve yumurta ile yapılan tart hamuru, zengin bir hamurdur ve ilk yapıldığında Fransızca yalnızca asilzadeler için yapılabiliyordu.
Tartolet ise minyatür tarttır. İki ısırıklık tartoletler, pastane tezgahlarından size göz kırpar. Hele bir de taze yapılmışsa, tartolet için gidilmediyse bile, tartolet alınıp çıkılır. Tereyağlı, ağızda dağılan hamuru ile bir çok hamur işine göre çok daha hafif kalır ve küçük olduğu için bir kaç tane daha yemeye her zaman yeriniz olur.
Sade bir tart hamuru yapacağınız için, tartoletlerin dolgusunu o gün canınız nasıl istiyorsa yapabilirsiniz. Tatlı bir tartolet yapacaksanız, dikkat etmeniz gereken en önemli nokta; dolgusunun şekeri olacaktır. Zaten tatlı olan hamura, yine çok tatlı bir dolgu yapmak; çok yenilemeyen bir tartolet yapmak olacaktır. Dolayısıyla ben reçel koymak gibi fikirleri, pek uygun bulmuyorum.
Peki, alternatif tartolet dolguları nelerdir? Aklıma gelen bir kaçı; çikolatalı, limonlu, elmalı, sade pastacı kremalı. Çikolatalı dolgu ile yaparsanız, yiyenleri şaşırtacak küçük bir önerim var; içine çok hafif paprika koyun. Çikolata ile biber çok uyumlu olur. Limonlu tartolet yaparken ise, limon kabuklarını kremanın içine katmayı unutmayın. Tartoleti dekor etmek için de şekerlenmiş limon kabukları kullanabilirsiniz.
Tart hamurunun şekerini çıkartın, yerine bir tutam tuz koyarak tuzluya çevirebilirsiniz. Tuzlu tartolet için önerilerim; ıspanakllı lor peynirli, küflü peynirli, mantarlı ve meşhur bacon ile yapılan Quiche Lorraine.
Tartolet yaptıysanız; kalabalık bir yemekte servis edeceğiz tartı yapmaya hazırsınız demektir. Bir tatlı, bir de tuzlu tart önerimiz var: Balkabaklı Tart ve Burak Zafer’den Pancar ve Keçi Peynirli Tart!
Çay saatine kalabalık misafirleriniz ve hayat kurtarıcı bir tatlıya ihtiyacınız varsa, tartolet doğru cevap. Şimdi mutfağa geçelim ve tartolet yapmaya başlayalım!
1 porsiyon Tartolet 62 kaloridir.
Tartolet hamurunu yaptıktan sonra buzdolabında en az yarım saat dinlendirmenizi öneriyoruz. Bu sırada hamurda, glüten oluşumu gerçekleşecek ve daha iyi formda bir hamurunuz olacak.
Yanına yeni demlenmiş bir filtre kahve veya sıcacık bir çay ile servis edebilirsiniz.