Mutfaklarda kek pişerken vazgeçilmez birkaç malzeme bulunur. Un, şeker, yumurta… Yumurtanın kokusunu sevmiyorsanız veya evde kalmadıysa, yumurtasız kek mi olur diye soruyorsanız işte ezber bozan bir tarif: Yumurtasız Kek.
Yumurta herkesin sevmeyebileceği bir ürün olmakla beraber günümüzde vegan yiyecek tüketimi de gittikçe popüler olmaya başladı. Yumurtasız, sütsüz kek de bu tarz yemekleri tercih edenler için birebir bir tarif olarak karşımıza çıkıyor. Hem de standart malzemelerle yapılan keklerden hiçbir farkı olmadan! İçerisine fındık ve ceviz parçaları ya da kuru üzüm ekleyerek tatlandırabilirsiniz.
Yumurtasız kekinizin aromalı olmasını isterseniz içerisine limon kabuğu koymanız yeterli. Hamurun içerisine koyacağınız kakao ile yumurtasız kakaolu kek de yapabilirsiniz. Yumurtasız kek yapımı oldukça da basit ve kolay. Sıvı malzemeleri karıştırıp, üzerine un ekleyip fırına veriyorsunuz. Bu pratik ve güzel lezzet için hazırsanız başlayalım. Şimdiden afiyet olsun.
Yumurtasız Kek Tarifi Kaç Kaloridir?
Orta kalınlıktaki bir dilim yumurtasız kek yaklaşık olarak 172 kaloriye denk geliyor. Yapılışında un kullanıldığı için glisemik indeksi yüksek bir besindir. Bu nedenle diyet yapanlar, şeker hastalığı olanlar tüketimine dikkat etmeli ya da sınırlandırmalıdır.
Yumurtasız Çikolatalı Mus
Çikolatalı mus klasikleşen tatlılar arasındaki yerini çoktan aldı. Onu oradan kaldırmak veya yerine başka versiyonlarıyla doldurmak pek mümkün değil. Yine de mus konusunda bazı şüpheler mevcut. Bunun sebebi: Yumurta. Nitekim kullanılan yumurta çiğ sanılıyor. Zira çiğ demek doğru değil çünkü yumurta kullanılmadan önce benmari yöntemiyle 75 dereceye kadar ısıtılıyor. Bu ısınmayı pastörizasyon işlemi olarak da düşünebilirsiniz. Şimdilik bu uğraşlara girmenize gerek yok, en azından bu tarif için. Şimdi sizi yumurtasız çikolatalı mus tarifine doğru alalım.
Yumurtasız kek yapımında dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları da bulunuyor. Kekinizin rahat çıkması için kalıbınızı yağladıktan sonra kısa bir süre dondurucuda bekletirseniz bu soruna çözüm bulmuş olacaksınız. Bir püf nokta da kullanacağınız malzemelerin oda sıcaklığında olması. Kuru malzemelerinizi topaklanmaktan kaçmak için elekten geçirmeyi unutmayın.
Küçük bir soslukta tereyağı, pekmez, vanilin ve tarçını kaynatıp, kısık ateşte 10 dakika kıvam alana dek pişirin. Kekin üzerine delikler açın ve ılıttığınız sosu üzerine dökün. Dilimleyerek servis edin. Yanına da taptaze bir çay ile tadından yenmeyecektir.