Dilimize İngilizcede “pasta” anlamına gelen “cake” sözcüğünden geçen kek, şüphesiz yaş ayırt etmeden kendini sevdiren bir hamur işidir. Uyarlanan sözcük anlamıyla kullanılmasa da tesadüf odur ki, klasik kek, aynı zamanda hemen hemen bütün pastaların ilk aşaması, temel malzemesidir. Bir pasta yapmak üzere kolları sıvayan herkes ilk önce sade ya da kakaolu klasik bir kek pişirerek, lezzetli bir pasta tabanı hazırlar. Hatta kek bazen kimi tatlıların da dolgu malzemesi olur. İçine meyve parçacıkları, çikolata, kakao, yemiş ekleyerek pişirilen her kek, yine sade kek tarifinin türevleridir; zira klasik kek için temel malzemeler aynıdır.
İster kek olarak yenmek üzere hazırlansın, ister pasta tabanı olmak üzere yola çıkılsın, amaç kalıpta kek yapmaktır. Kek hangi şekilde yapılacaksa kalıp ona göre seçilir. Yuvarlak ya da dikdörtgen kalıpta kek pişirmek genellikle başvurulan yöntem olsa da keki içinden çıkarmayı kolaylaştırdığı için kelepçeli kalıbı tercih edenler var. Özellikle küçüklü büyüklü silikon kalıplar ve bir kez kullanılıp atılan kağıt kalıplar kek tariflerini uygulamak için son zamanlarda başvurulan yeni yöntemler.
Kek kalıbı fırına nasıl konur diyorsanız, kek kalıbı fırına yerleştirilirken tam ortada olmasına dikkat edilmesi gerekir. Fırının üst ve alt ızgaralarından birine daha yakın yerleştirilen kalıp, kekin eşit pişmemesine neden olacaktır. İşte size kalıpta sade kek (sünger kek) tarifi için tüm detaylar.
Bir dilim kalıpta kek yaklaşık 200 kaloridir. Bu miktar şekerle ilgili hastalığı olanlar için ve diyet yapanlar için yüksek olduğundan sık ya da çok tüketilmemesi gerekir.
Fırına dayanıklı cam kaplar, örneğin Borcam kalıpta kek pişirmeye uygun malzemelerdir.
Kalıpta kek fırında 180 derecede pişirilir. Kek fırına yerleştirilmeden önce ısınmış olmalıdır
Kalıpta kek pişirirken kekin yapışmaması için kalıbın içindeki her noktanın iyice yağlanması gerekir. Baştan yapılan bu işlem sayesinde kekin kalıba yapışması önlenir. Kek harcı kalıbın içine yağlandıktan sonra dökülür ve pişirilir. Fırından çıkarılan kek kalıbı sıcakken ters çevrilmemelidir. Kek önce ılınmaya bırakılmalıdır, kalıp ters çevrildiğinde kek kendiliğinden ve kolayca çıkacaktır.
Klasik kek tarifinden sıkılanlar için sürprizli bir tarifimiz var: Pudingli Kek. Puding burada aroma ve kıvam vermek için toz olarak kek harcında birleşiyor. Siz dilediğiniz lezzette hazırlayabilirsiniz: Çilekli, muzlu, kakaolu… Yoğun lezzetini yumuşacık formuna saklayan bu nefis tarif ile konuklarınızı şımartacaksınız. Kolay ve pratik şekilde hazırlanabilecek çikolatalı pudingli kek nasıl yapılır diyorsanız, cevabı tarifimizde… Malzemeleriniz hazırsa, başlıyoruz.
Mutfaklarda kek pişerken vazgeçilmez birkaç malzeme bulunur. Un, şeker, yumurta… Yumurtanın kokusunu sevmiyorsanız veya evde kalmadıysa, yumurtasız kek mi olur diye soruyorsanız işte ezber bozan bir tarif: Yumurtasız Kek. Bu pratik ve güzel lezzet için hazırsanız başlayalım.
En çok sevilen börekler arasında her zaman sodalı börekler oluyor. Neden mi? Tarife doğru ilerleyin, anlatalım.
Kalıpta kek pişirmenin başarılı sonuç vermesi kabarık ve yumuşak bir kek elde etmek demektir. Bu sonuca ulaşmanın püf noktası malzemeleri çok iyi karıştırmak, tarifte önerilen sürelere bağlı kalarak iyice çırpmaktır. Her malzemenin tarifteki sıraya göre eklenmesi gerekir. Harfi harfine uyularak hazırlanan kekin sonucu yüz güldürür.
Kalıpta kek pişirdikten sonra servis etmeden önce üzerine meyve marmeladı gezdirebilirsiniz. Erimiş çikolata ve pekmez keke çok yakışan soslardır aynı zamanda, deneyebilirsiniz. Soslar ve marmelatların üzerine ayrıca hindistancevizi, ufalanmış ceviz ya da fındık serpebilirsiniz.