Doyuruculuğu ve yüksek besin değerleriyle tanınan tam buğdaylı ekmek nasıl yapılır?
Kendi evinizde, kendi mutfağınızda katkı maddeleri içermeyen ve besin değeri yüksek bir ekmek hazırlamak, sandığınızdan çok daha kolay! Tam Buğday Ekmeği tarifinin, beyaz ekmek yapılışından teknik olarak bir farkı bulunmuyor. Tek farkı unun içeriği ve pişirdikten sonra hamurun aldığı hafif koyu rengi. Tam buğday ekmeğinizle çok daha doyurucu tostlar hazırlayabilir, kahvaltılarda daha az dilim tüketerek doyabilirsiniz. Tam buğday ekmeğinizle enfes bir Steak Sandviç hazırlamak isterseniz sizi böyle alalım. Kocaman bir lezzet ararsanız tüm aile ile hafta sonu kahvaltısına yakışacak Pastırmalı Ekmek Dolması tarifi içinse böyle buyurun.
Bir adet buğday tanesinde üç ayrı ana bölüm yer alıyor. Dış kabuğu yani lif içeren kepek kısmı, karbonhidratlar bakımından zengin endosperm ve vitamin, mineral bakımından en kuvvetli kısmı rüşeym. Tam buğday unu, tüm bu kısımları içerirken, beyaz un sadece endosperm kısmına ayrıştırılarak öğütülüyor. Tam buğdaylı ekmek faydalarıyla biliniyor ve son dönemde en çok tüketilen ekmek türleri arasında yer alıyor. Buğdayın kepek ve ruşeyminden ayrılmamış şekilde tüm baş kısmının öğütülüp un haline getirilmesiyle elde ediliyor. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan, köylerde hazır un kullanılmadan yapılmış ekmeklerin büyük çoğunluğu tam buğday ekmeği olarak pişiriliyor. Damak tadımız bu lezzete çok aşina. Doyuruculuğu da eklenince tam buğday ekmeğinin beyaz ekmekten sonra en çok tüketilen ekmeklerden biri olması alıştığımız tatlarla da ilgili.
Tam buğday ekmeğinizi pişirdikten sonra birkaç gün buzdolabında muhafaza edip ısıtarak tüketebilirsiniz. Dilerseniz ince dilimler halinde porsiyonladığınız ekmeği birbirine yapışmayacak şekilde dondurduktan sonra bir saklama kabı içerisinde buzlukta birkaç ay saklayabilirsiniz. Çıkardıktan sonra fırında 10 dakika ısıttıktan sonra yenebilir hale gelecektir. Tam buğday ekmeği nasıl yapılır, öğrenmek için detaylara doğru gidiyoruz.
Bir dilim Tam Buğday Ekmeği (25 gram), yaklaşık 63 kaloridir. İçerisinde 10.68 gram karbonhidrat, 3.11 gram protein, 0.88 gram yağ bulunmaktadır. Özellikle diyet yapılırken beyaz ekmek yerine Tam Buğday Ekmeği tüketilmesi önerilir.
Eve ekmek getiren değil evde ekmek yapan olmaya ne dersiniz? Unutmayın, kendi yaptığınız ekmeğinizin kokusu da dokusu da size çocukluğunuzda fırından aldığınız o mis gibi ekmeklerle doğru bir yolculuğa çıkaracak. Püf noktalarını adım izlediğinizde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz hem görüntüsüyle hem lezzetiyle damaklarımızı şenlendirecek 15 kolay ekmek tarifi ile sizlerleyiz.
Tam kıvamında pişmiş bir ekmek için satın alacağınız unun ekmek pişirmeye uygun olmasına dikkat edin.
Çay saatinize pratik bir atıştırmalık için tam buğday ekmeğinin üzerine labne peynir sürüp taze otlar ya da sevdiğiniz reçellerle servis edebilirsiniz.