‘’Pırasa çorbası mı olur?’’ diyerek beklentileri düşüren birçok kişinin olduğunu biliyoruz.
Pırasa sebze yemekleri arasından en uzak durduğumuz, çocuklara yedirmekte zorlandığımız bir yemek. Hatta kimi zaman yetişkinlerin bile pırasa denilince geri adım attığını biliyoruz.
Kış aylarında sofralarımızda sık sık yer vermek istediğimiz bazı sebzeler bulunuyor ve bunlar genellikle ıspanak, kabak, pancar ve pırasa oluyor.
Pırasanın yemeği ve pırasa böreğini eminiz ki birçoğunuz denediniz. Biz de bugün bu iki tarife ek olarak terbiyeli pırasa çorbası tarifi ile karşınızdayız.
Özellikle Fransızların severek hazırladığı ve menülerinde sık sık yer verdiği pırasa çorbası ‘’vichyssoise’’ adıyla da bilinmektedir. Klasikleşmiş çorbalardan bir tanesi olan pırasa çorbası yapımına geçmeden önce, pırasa çorbası faydalarına değinelim istiyoruz.
Lezzeti kadar faydalarının da ön plana çıktığı pırasa çorbası, sofralarınıza en güzel başlangıcı olmaya geliyor.
İçerisinde pırasa, patates ve baharatlar bulunduran pırasa çorbasının faydaları şu şekildedir;
-Pırasa tüketmek kronik iltihaplanmaları azaltmada oldukça etkilidir.
-Bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Yüksek kan şekerini düşürür.
-Antioksidan bakımından zengin.
-Mineral ve vitaminler açısından oldukça zengin.
Pazar tezgâhından özenle seçilen pırasalar mutfak tezgâhında yerini aldıysa pırasa çorbamızın yapımına geçebiliriz. Şifa dolu olması bir yana lezzetten havalara uçacaksınız.
Haydi o zaman hazırsanız başlıyoruz.
Çorbamız için öncelikle tereyağını derin bir tencereye ekleyip, ısıtıyoruz. Isınan ve eriyen tereyağımızın içerisine sirkeli suda bekletip, iyice yıkadığımız pırasaları ekleyip, bir süre kavuruyoruz.
Kavurduğumuz pırasaların üzerine patates ekleyip pişiriyoruz. Pişen malzemelerin üzerine kaynar su ve bulyonu karıştırıp, tencereye ekliyoruz. Karışımı kısık ateşte 10' pişirdikten sonra blender ile çekip, krema ekliyoruz.
5' kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirdikten sonra kaselere bölüştürüp, servis ediyoruz.
Sıra geldi pırasa çorbası yanına ne gider bilmeyenler için değinmeye.
Çorbamıza akşam yemeği menünüzde yer verecekseniz eğer ana yemek olarak birkaç önerimiz bulunmaktadır.
Tarifimizin yanına ana yemek olarak pirinç pilavı, orman kebabı, mevsim salata ya da turşu tercih edebilirsiniz. İçecek olarak da bol köpüklü bir ayran kesinlikle çok yakışacaktır.
Pırasa çorbasını hazırlamadan önce pırasaların sirkeli suda iyice yıkanması gerekmektedir. Pırasaları çok küçük olmayacak şekilde doğramamalısınız!
Pırasaların ilk katmanlarını eklememeye de özen göstermelisiniz.
Pırasa çorbası kalori miktarını merak edenler için hızlıca değinmek istiyoruz.
Günün her öğününde gönül rahatlığıyla tercih edebileceğiniz pırasa çorbasının 1 porsiyonunda yaklaşık olarak 180 kalori bulunmaktadır.
Özellikle diyet menüleri için gayet uygun olduğunu söyleyebiliriz.
Pırasa çorbası tarifinin lezzetine doyamayanlar ve farklı tarifler de denemek isteyenler için 3 tane daha birbirinden lezzetli çorba önerisinde bulunmak istiyoruz.
İlk olarak sebzeli çorba tarifi, ardından brokoli çorbası tarifi ve son olarak da Brüksel lahanası çorbası tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.