Lazlar Artvin ve Hopa’da yaşar, Laz böreği, tüm Lazlara aitmiş gibi görünse de, Hopa’nındır ve Hopa’ya coğrafi işaret ile tescillenmiştir. Börek denilince akla genelde tuzlu tatlar gelir, Laz böreği bu düşünceyi ters köşe yapar. İçindeki muhallebisi ve şerbeti ile, çok güzel bir tatlı börektir.
Laz böreği ile ilgili yaptığım araştırmalar sonucu iki hikaye buldum; ilki, bir gün bir Laz gelin, kaynanasına çok sinirlenir ve sıcak şerbeti üzerine dökmeyi düşünür, insanız ya bazen dürtüler bizi yanlışlara sürükleyebilir- ancak sonra kaynanaya kıyamaz ve sıcak şerbeti böreğe döker ve Laz böreği olur. Diğer hikaye ise, aslında hikayeden çok geleneğin anlatımı; Laz böreği düğünlerde kız tarafından bir kişi tarafından yapılır ve ikram edilirmiş, yendikten sonra boşalan tepsiye de yeni çifte destek olmak için para konulurmuş, sonra Laz böreğini yapanın düğünü geldiğinde, bir önceki düğünümüzdeki gelin tatlıyı yaparmış. Ben Laz böreğinin geleneklerle bağlantılı kısmını daha çok sevdim, tatlıya başka bir anlam katıyor.
Şimdi canımız yeterince tatlı çektiyse, mutfağa geçelim ve Laz böreği yapalım!
1 porsiyon Laz Böreği 454 kaloridir.
Pastacı kreması ve muhallebi gibi un ve nişasta ile bağlanan tatlıları yaparken dikkat edilmesi gereken iki şey var; birincisi kaynadıktan sonra hemen kısık ateşte ve sürekli karıştırarak pişirin böylece dibi tutmaz. Diğer bir püf nokta ise, yine içerisinde un ve nişastadan dolayı çabuk kıvam alır ve soğurken de katılaşmaya devam eder, dolayısıyla istediğiniz kıvamdan biraz suluyken ocaktan alın ve kendi kıvam alması için bekletin.
Laz böreğini üzerine pudra şekeri ile, meyve seviyorsanız ince dilimlenmiş bir incir veya bir kaç çilek ile servis edebilirsiniz.