ARAMA YAP
15 dk
Kolay
12 kişilik
165483

Turşu, dünya tarihinin en önemli ve en eski gıda saklama yöntemlerinden biridir. Geçmişi soğutmanın keşfinden öncesine dayanıyor. Gıdaları tuz ve sirke yardımıyla uzun süre koruma yönteminin, gıdaları şekerle koruma geleneğinden çok daha eskiye dayandığı biliniyor.


Gıdaları mevsimi dışında da tüketmemizi sağlayan turşu, dünya tarihinin en önemli ve en eski gıda saklama yöntemlerinden biri. Gıdaları tuz ve sirke yardımıyla uzun süre koruma yöntemi olan turşu, önemli probiyotik kaynaklarından biri olan fermente bir besin. İçerdiği probiyotik bakteriler sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirirken hem hazmı kolaylaştırıyor hem de bağırsak floramızı zenginleştiriyor.


Sofralarımızda salata kadara itibarlı olan turşunun suyu da sofralarımızda kimi zaman içecek olarak yer alır. En bilineni ve hemen hemen her evin mutfağına giren çeşidi ise Çukurova mutfağının yıldızı şalgam turşusu ve suyudur. Bağışıklık sistemini güçlendiren bileşenlere sahip turşu suyunun çok sayıda faydası bulunur. 


Turşu Suyu Faydaları


Mide bulantısına iyi gelen turşu suyu içerisine bir miktar bal eklendiğinde mide ekşimesini giderir. İçindeki potasyum ve su kaybını engelleyen elektrolitler nedeniyle kas kramplarını hafifletir. Vücudunuzun su tutmasını sağlar ve vücudun su kaybını telafi eder. Metabolizmayı hızlandırma ve iştahı dizginleme etkisine sahip sirke sayesinde kilo kontrolü sağlamanıza yardımcı olur.


Turşu Suyu Ölçüsü Nedir?


Turşu suyu yapımı için sirke ve tuz oranı doğru kullanılmalıdır. Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz. Üzüm sirkesi yerine elma sirkesi gibi daha düşük asitli bir malzeme tercih ederseniz, 1 litre suya 1,5 çay bardağı sirke kullanabilirsiniz.


Turşu Suyunun Bulanık Olmaması İçin Ne Yapmalı?


Turşu yapmanın en önemli kuralı su, tuz, sirke veya limon oranını çok iyi ayarlamaktır. Eğer turşunuzu hazırlarken özellikle su, sirke ve tuz oranları arasında bir dengesizlik varsa turşu suyu bulanır. Turşu suyu ölçüsünü doğru ayarlarsanız bulanıklığı engellersiniz.


Turşu Suyu Neden Beyazlar?


Fermente bir yiyecek olan turşu doğru ölçülerle ve yöntemlerle hazırlanmazsa kısa süre içerisinde bozulabilir. Tuz miktarı az olursa, turşunun üzerinde çiçeklenme dediğimiz beyaz bir katman oluşur. Özellikle hava alan ve doğru ortam koşullarında saklanmamış, sıcakta bekletilmiş turşularda çiçeklenme ortaya çıkar. Turşunuzu serin bir yere alıp üzerindeki beyaz tabakayı temizlenmesi gerekir.


Turşu Suyu Neden Taşar?


Turşu suyunun taşmasının sebebi, fermantasyonun çok hızlı olmasıdır. Hızlı mayalanması için ekşi maya ekmek veya nohut konulan turşuda oluşan gaz taşmaya sebep olur. Elbette kötü bir şey değildir bu durum ama makbulü yavaş yavaş fermente olanıdır.


Turşu Suyu Uzarsa Ne Yapılmalı?


Sünme dediğimiz bu durum, turşunun sıcakta bekletilmesi sonucunda oluşur. Yoğun kıvamlı hale gelen bu turşu suyunun tüketilmemesi gerekir.


Turşu Suyu Tekrar Kullanılır mı?


Elbette. Evde uzun süre kullanılmayan bakırlarınızı parlatmak, evde ya da bahçede solan bitkilerinizi sulamak, sivrisineğin ısırdığı bölgedeki kaşıntıyı gidermek ve güneş yanığınızı tedavi etmek gibi farklı şekillerde kullanabilirsiniz.


Turşu Suyu Kaç Kalori?


1 bardak Turşu Suyu yaklaşık 24 kaloridir. Kalori ve yağ içeriği çok düşüktür ancak yüksek tuz içeriğine sahiptir. Tuz kısıtlaması olan bireyler tüketiminden uzak durmalı ya da ölçülü tüketmelidir. Turşunun tuz içeriği yüksek olduğundan vücutta ödeme neden olabilir, ardından bol su içmenizi öneririz.


Turşu Kurarken Kavanozlar Nasıl Sterilize Edilir?


Turşu hazırlarken kullanacağınız cam kavanozları sterilize etmek için kavanozların girebileceği bir tencerede su kaynatın. Kavanozları kaynayan suyun içerisine tamamı girecek şekilde yerleştirin. Çok kısık ateşte 15 ila 20 dakika kaynatın. Bu işlemin son 5 dakikasında kavanozları da suya atın. İşlem bittikten sonra kavanozları ve kapakları sudan çıkarın ve temiz bir bezin üzerine alarak kurumasını bekleyin. Dilerseniz fırında da sterilizasyon yapabilirsiniz. Bunun için de kavanozları 100 derece fırında 15-20 dakika fırınlayın. Kapakları ise kaynamış suda 5 dakika kaynatarak sterilize edin.


Şalgam Suyu Tarifi


Turşu suyunun en bilineni ne gözdesidir şalgam suyu. Çukurova mutfağının yıldızı şalgam suyunu. Daha çok restoranlarda içiyor, marketlerden satın alıyoruz. Aslında şalgam suyunu evde yapmak da oldukça kolay. Gelin size yemeklerde eşlik edecek şalgamın nasıl yapıldığını anlatalım.


Denemek İsteyeceğiniz Turşu Tarifleri


Farklı turşu tarifleri denemek isterseniz diğer turşu tarifleri için sayfamıza göz atın.

Pişirmeye Başla

Kolay Turşu Suyu Tarifi


Emre Ulu;

Malzemeler

- 12 kişi +
su, kaynatılmış ve dinlendirilmiş
4 su bardağı
üzüm sirkesi
2 su bardağı
kaya tuzu
3 yemek kaşığı
limon tuzu
1 yemek kaşığı
şeker
1 tatlı kaşığı
maydanoz
yarım demet
dereotu
yarım demet
Şefin Önerisi

Şefin Önerisi:

Turşu suyunu mutlaka klorsuz olmalı yani içme suyuyla hazırlamalısınız. Turşu suyu için kullanılan musluk suyunun en az bir gece dinlendirilmesi gerekiyor. 2 kilogram hazırlanacak turşu için 200 gram ince kaya tuzu kullanabilirsiniz. Turşu suyu hazırlarken sirke yerine taze limon ve limon suyu da kullanabilirsiniz.