ARAMA YAP
30 dk
40 dk
Orta
4 kişilik
122 kcal
20560

Karalahana demek Karadeniz demektir. Gerçekten de Karadeniz halkının yaz-kış hasat ettiği ve yediği karalahana, adeta temel besinleri olmuştur. Çorbasını yaparlar, sarmasını yaparlar, kavurmasını yaparlar ve hepsini de çok lezzetli yaparlar. Karadeniz’de yaşamasanız bile, bir Karadeniz lokantası görünce hemen karalahana sarması sipariş ettiğinize eminim. Karalahananın yanına ne yakışır derseniz aklımıza ilk gelenlerden biri içli köfte olacaktır! Öyleyse gelin içli köfte ile hangi tarifler uyumlu olur öğrenmek için içli köftenin yanına ne iyi gider yazımıza göz atalım!


Sarma zaten hem emek isteyen, hem de yemesi çok zevkli bir yemekken, karalahana ile yapılınca çok da besleyici oluyor. Karalahana C vitamini açısından çok zengindir, yüksek lif oranına sahiptir ve yaralı dokuların iyileşmesinde aktif rol oynar.


Karalahana, brokoli, lahana ve Amerika mutfağında özellikle son zamanlarda çok karşımıza çıkan, antioksidan özelliği çok yüksek Kale ile aynı ailedendir ve bulgulara en az 2000 senedir tüketilen bir sebze.


Hazır havalar soğumuşken, tencerenin altı tıkırdaya tıkırdaya bir karalahana sarması yapmanın vakti geldi, o zaman mutfağa geçelim ve yemek yapmaya başlayalım!

Pişirmeye Başla

Karalahana Sarması Tarifi


Emre Ulu;

Malzemeler

- 4 kişi +

ana malzemeler

karalahana
1 demet
tereyağı
2 yemek kaşığı
kemikli kuzu eti, kaburgadan
2-3 adet
su, sıcak
1 su bardağı

sos için

kuzu kıyma, veya satır kıyma
yarım kilo (kg)
pirinç
çeyrek su bardağı
bulgur
çeyrek su bardağı
sıvı yağ
çeyrek su bardağı
soğan, orta boy, yemeklik
1 adet
sarımsak, ezilmiş
1 diş
Knorr Karabiber
1 tatlı kaşığı
tuz
1,5 tatlı kaşığı
Şefin Önerisi

Şefin Önerisi:

Karalahana yaparken, en zorlayıcı kısım genelde nasıl sarıldığıyla ilgili olur, aslında çok kolaydır. Zaten büyük bir yaprak olan karalahanayı, kaynar suya batırıp 2 dakika tutun ve çıkarıp buzlu su hazırladığınız bir kaba batırın. Bu işleme ‘blanching’ deniyor, yani şoklamak gibi de çevirebiliriz, az pişirmek istediğiniz tüm sebzelerde bu tekniği kullanabilirsiniz, karalahanada kullanmamızın sebebi, pişmesini durdurmak. Eğer çok pişerse, tencerede pişerken dağılabilir. Buzlu sudan alıp süzdüğünüz karalahanaların, ortadaki kalın damarını bıçak ile alın, geniş yerine içi koyun, sonra kenarlarını için üzerine kapatın, ve en ucuna kadar rulo yapın. İşte bu kadar, sarmanız pişmeye hazır!

Servis Önerisi

Karalahana Sarması Tarifi Servis Önerisi:

Yoğurt ve domates sos ile servis edebilirsiniz.