Meyhane pilavı, meyaneli pilavdan dönüşerek adını almıştır. Bazı meyhanelerde hala servis edilir, ama ismini bir meyhane hikayesinden mi, yoksa yalnızca kulaktan kulağa aktarılırken değişmesinden mi almıştır, kesin bir cevabını bulmak zor. Gaziantep yöresinden çıkmış olduğu tahmin edilen meyhane bulgur pilavına kuşbaşı et ya da kıyma koyularak pişiriliyor.
Ayrıca, etle olduğu gibi nohutla ya da patlıcanla da yapıldığı görülür. Aynı yörede bile farklı şekillerde yapılabilen meyhane pilavı tarifinin, farklı yörelerde değişiklik göstermesi bizce son derece doğal. Esas olan elinizdeki malzemeyle ve damak tadınıza uygun olan tarifi uygulamak!
Meyhane pilavı, sebzeler, salça ve çoğu zaman etle zenginleştirilmiş bulgur pilavıdır. Meyhane pilavı, zengin içeriği ile bir öğünde yalnız başına da tüketilebilir veya garnitür olarak servis edebilirsiniz. Bulgur ile yapılan pilavlarda seçeneklerimiz çok geniş! Lokanta usulü bulgur pilavı ve nohutlu bulgur pilavı tariflerimize de göz atmaya ne dersiniz?
Meyhane pilavı kadar renkli bir pirinç pilavı tarifini de buraya bırakalım: Lahanalı pilav!
Farklı pilav tariflerini seviyorsanız sizin için hazırladığımız birbirinden değişik pilav tariflerine mutlaka göz atın!
Meyhane pilavının yapılışına geçmeden önce yanında ne iyi gider sorusunu da cevaplamak isteriz! Bulgur pilavı dendiğinde aklına yoğurt gelmeyen herhalde yok gibidir… Özellikle de bol acılı bir meyhane pilavının yanına, yoğurtlu mezeler harika gidecektir! Cacık başta olmak üzere, haydari, Amerikan salata, Rus salatası ve hatta sadece bir kase yoğurt bile meyhane pilavının mükemmel eşlikçisi olacaktır!
Her pilav için, pirinç veya bulgur fark etmeksizin, geçerli olan bir püf nokta vermek istiyorum. Pilavı demlendirmek çok kritik bir detaydır. Meyhane pilavı piştikten sonra, tencere ve kapak arasına bir mutfak bezi veya kağıt havlu koyarak, 15 dakika kadar bekletmek, meyhane pilavındaki ekstra nemi alır ve tane tane bir pilav çıkar.
Meyhane pilavını haşlama dana veya kuzu eti ya da ızgara et veya tavukla servis edebilirsiniz.