Türkiye’de büyümenin ve yaşamanın şüphesiz en güzel yanlarından biri, Türk mutfağına özgü çeşitliliğin her daim hayatımızın içinde oluşudur! Bir ülke içerisinde neredeyse aynı anda 4 mevsim yaşanıyor denebilecek kadar çeşitlilik gösteren bölgelerin, mutfakları ve ürünleri de aynı şekilde birbirlerinden farklıdır. Tüm lokal ürünleri deneyimlemek de tabi ki başka bir zevk.
Firik bulguru da hayatın bu zevklerinden biri. 15 gün boyunca hasat edilen Orta ve Güneydoğu Anadolu’da bulunan firik bulguru, olgunlaşmış ama hala yeşil olan buğdayın, kesilmesi ve ateş üzerinde yakılması ile yapılır. Yani, buğday tanelerinin bulunduğu sap ateş üzerinde kavrulur, sonra bu taneler saptan ayrılır ve isli tadı olan firik bulguru son haline kavuşmuş olur.
Firik bulguru aslında bildiğimiz pilavlık bulgurdan çok da farklı değil. Anadolu’da, pilav tariflerinde en az bulgur kadar kullanılıyor. Bu yüzden firik pilavı tarifi de bulgur pilavı ile çok benzerlik gösterir. Firik pilavının yapılışı da bulgur pilavı kadar pratiktir ve en az onun kadar besleyicidir. Ama firik bulgurunu kolayca bulmanız mümkün olmuyorsa sizi klasiklerden biri olan lokanta usulü bulgur pilavı tarifimize davet edelim!
Firik bulgurlu pilav, farklı bölgelerde farklı şekillerde yapılabilmektedir. Biz bugün sizin için zahterin mükemmel aromasıyla zenginleştirilmiş sade firik pilavı tarifi hazırladık. Sade firik pilavı nasıl yapılır merak ediyorsanız hemen tarifimize doğru geçelim!
Eğer firik pilavını Antep usulü yapmak isterseniz, malzemelere haşlanmış nohut ekleyerek besleyiciliğini ve lezzetini artırabilirsiniz... Ya da renkli ve lezzetli bir firik pilavı denemek isterseniz kırmızı pancarlı firik pilavı tarifimize mutlaka göz atın!
Firik bulgurunu pişirmeden yarım saat önce kaynar suda bekletirseniz, pişme süresini kısaltmış olursunuz.
Izgara tavuk ve etle veya bir kase manda yoğurdu ile servis edilebilir.