Yöresel yemeklerin yeri gönüllerimizde çok ayrı, çok özel. Bugün, akşam yemeği sofralarında yöresel yemek tariflerini ağırlamayı sevenler için enfes bir tarifimiz var. Kemerlerinizi bağlayın! Rotamız; kahramanlığıyla şanı kendinden önce gelen Kahramanmaraş!
Kahramanmaraş denince akıllara ilk olarak Maraş dondurması geliyor değil mi? Kaşık büken kıvamının ve süte doymuş lezzetinin bir eşi benzeri olmayan Maraş dondurması değil ancak bugünkü tarifimiz. Acem pilavı!
“Acem pilavı nerenin tarifidir?” diye sorulsa belki de akıllara ilk olarak Azerbaycan gelecektir. Bu düşünceleri başlamadan noktalayalım ve Acem pilavı hikayesinden bahsedelim. Acem pilavı tarifi, resmen aşkı temsil ediyor. Yöresel olarak bu leziz pilav tarifi, çok eski yıllardan beri yeni evli çiftler için yapılıyor. Yani aslında bir kutlama yemeği.
Peki bu meşhur Acem pilavı nedir? Acem pilavı nasıl pişirilir? Acem pilavı, etli ve sebzeli pilav tariflerinin en popülerlerinden biridir. Ayrı bir yerde eti, ayrı bir yerde de pilavı pişirilir; serviste birleştirilir. Anlayacağınız pek de kompleks bir yapılışı yok.
Acem pilavının yapılışı aslında öyle çok da zor değil. Bir adet püf noktamız var. O da, etlerin pişirilmesi aşamasında tencereye su eklenmesi. Bu eklenen su, etlerin yumuşacık olmasını sağlayacak. Kesinlikle bu adımı atlamayın bu yüzden. :)
Acem pilavının yanına ne gider diye kara kara düşünmeyin! Önerilerimizle buradayız. :) Acem pilavı, bol yeşillikli salatalarla, kremasız hafif çorbalarla ve ev yapımı hoşaflarla çok yakışacaktır. İçinde zaten kuzu eti olduğu için ekstra bir ana yemeğe gerek duymayacaksınız.
Acem pilavı tarifinin bir porsiyonunda ortalama olarak 470 kalori bulunmaktadır. Diyetlerin pek de yakın dostu sayılamayacak bu leziz pilav tarifini, özellikle kalori hesabı yapan okuyucularımız dikkatli tüketmeli. Yine de porsiyonlarınızı küçülterek ve yanında bol yeşillikli salata tüketerek akşam yemeği menünüze dahil edebilirsiniz. :)
Acem pilavı yapılışına geçmeden önce size önereceğimiz enfes üç farklı pilav tarifi daha var! Öncelikle adı gibi iç açan enfes bir pilav tarifiyle başlayalım! Bahar pilavı tarifi iç baklalı, dereotlu ve taze soğanlı. Aroması büyüleyici bu üç leziz besinle taçlanmış pilavı yiyenler damaklarına inanamayacak!
İkinci pilav tarifimiz Azerbaycan’dan geliyor! Kişmişli pilav tarifi, ot olan kişnişle karıştırılabilir ama yanılmayın, bu pilav kişnişli değil kişmişli. :) Nedir bu kişmiş? Azerbaycan Türkçesinde üzüm demek kişmiş. Bu pilav da bir nevi üzümlü pilav! Tatlı – tuzlu uyumunu sevenler bu leziz pilav tarifini kaçırmasın!
Son olarak da nohutlu ve muskatlı pilav tarifini böyle bırakıyoruz. Aklınızdaki nohutlu pilav algısını tamamen değiştirecek bu leziz tarif, tahminlerinizden de pratik!
Haydi artık Acem pilavı nasıl pişirilir, detaylarıyla öğrenelim!