Ramazan, yıl boyunca beklenen ibadet, ziyafet ve ziyaret ayıdır; zengin iftar sofraları bu ayın şaşmaz geleneğidir. Büyük hazırlıklar, telaşlı alışverişler, kalabalık sofralar kadar, duaların, cami ziyaretlerinin, yardımların ayıdır. “On bir ayın sultanı” Ramazan’da, iftar yemeklerinde bir araya gelmek, bir masa etrafında toplanarak oruç açmak çok önemlidir.
Özene bezene hazırlanan iftar sofralarında, yiyecekler her akşam başka bir oyun yazar. Oruçla birlikte perde açılır. Konuya girenler hurma ve zeytin olur. Çorba oyun metninde giriştir, tatlı bir başlangıç yapar. Ağırlıklı olarak kahvaltılıklardan oluşan iftariyelik gelişmeye geçiştir. Ana yemeklerse gelişmedir, sonuçtan hemen öncedir; ki oyun tatlıya bağlasın, o da mis gibi bir güllaç olsun. İşte böyle klasik bir iftar sofrasında hurma ile tatlı arasındaki bütün başrol oyuncularının bir yardımcısı vardır: Pide!
Yumuşacık Ramazan pidesi, iftar sofrasında sıcak sıcak yensin diye uğrunda upuzun kuyrukların beklendiği nimettir. Belki klasik seriden bir tanesinin bir akşam masada olmayışına herkes katlanabilir, ama Ramazan pidesinin olmadığı bir iftar sofrası düşünülemez. Ona herkes bayılır; oruç tutan da tutmayan da…
Ramazan pidesi bir klasiktir, klasik olmasına! Hatta aynı lezzeti yakalayabilmek için herkes fırıncı Ramazan pidesi tarifinin peşine düşer. Fırıncılar Ramazan pidesinin üzerine ne sürer? Ramazan pidesi nasıl yumuşak olur? Akıllarda bu sorular ile evde Ramazan pidesi tarifi ve yapımı için kollar sıvanır, o klasik lezzetin verdiği hissi tatmak için tüm ipuçları denenir.
Ev yapımı Ramazan pidesi ya da fırıncı pidesi akıllarda hep iftardaki eşlikçi yönüyle canlanır. Ama bu durum sizin yaratıcılığınızı konuşturmanıza engel olmasın! İşte Ramazan pidesiyle yapabileceğiniz birkaç tarif; öncelikle bir ara öğün kaçamağı olarak Ramazan Pidesinde Kumru favorilerden. Bir önceki günden biraz pideniz kaldı ise, kalanları Girit Ezmesi ve Pide Cipsleri tarifimizi de değerlendirebilirsiniz. Hem kahvaltıda harika gider, hem de meze olarak akşam yemeğinde. Son olarak, en doyurucu ve herkesin sevdiği Yoğurtlu Kebap de tarif defterlerinize kesin geçecek!
Ramazan pidesi, her ekmek gibi, un, su ve hazır veya ekşi maya ile yapılır. Ekşi maya ve hazır maya ile yapılan Ramazan pidesi arasındaki farklara gelelim!
Öncelikle, hazır maya ile yapılan ekmeklerin kabarma süreleri, ekşi mayalı ekmeklere göre çok daha kısa olur. Ekşi maya ile ekmek yaparken; hamuru 2-3 saat hatta bazı hamurları daha uzun süre bile mayalandırmak iyi oluyor. Hamura koyduğunuz ekşi maya böylece daha iyi aktive oluyor.
Hazır maya kullanılarak yapılan Ramazan pidesinin kabuğu biraz daha yumuşak olur ve pidenin içindeki delikler daha küçük olur. Ekşi maya ile yapılan bir Ramazan pidesinin ise daha çıtır bir kabuğu ve büyük büyük delikleri olur.
Son olarak, hazır maya ile yaptığınız bir hamuru 10 dakika yoğuruyorsanız; ekşi mayalı bir hamuru en fazla 5 dakika hamur ile maya birleşene kadar yoğurup, mayalanmaya bırakmanız yeterli olur.
Şimdi tezgahımızda yer açalım ve Ramazan Pidesi yapmaya başlayalım! Üstelik en lezzetlisinden ekşi mayalısını… Öyleyse iftara dakikalar kala, fırına gitmeden, sıra beklemeden, dumanı üzerinde, nar gibi kızarmış, sıcacık pideyi sofraya getirmek için harekete geçme, ekşi mayalı pidesi yapılışı için kolları sıvama zamanı.
Ramazan pidesi üzerine süreceğiniz, yumurta sarısının su ile inceltilmiş olmasına dikkat edin. Yalnızca yumurta sarısı sürerseniz, fırında yumurtalar pişer ve pide üzerinde omlet olurlar.
Bir iftar sofrası pidesiz düşünülemez! İftar dışında, Ramazan pidesini günün her öğününde servis edebilirsiniz. Hem kahvaltıda, hem de acıktığınız her anda tost en iyi giden atıştırmalıklardan biridir. Yaptığınız Ekşi Mayalı Ramazan pidesi ile Pırasa ve Mantarlı Tavada Tost, Kızarmış Çıtır Peynirli Tost ve Akdeniz Tostu tariflerimizi denemelisiniz!
Ayrıca evde yaptığınız bu Ramazan pidesini sahurda da lezzetli reçeller ve kahvaltılıklar ile tüketebilirsiniz!