Ramazan, yıl boyunca beklenen ibadet, ziyafet ve ziyaret ayıdır; zengin iftar sofraları bu ayın şaşmaz geleneğidir. Büyük hazırlıklar, telaşlı alışverişler, kalabalık sofralar kadar, duaların, cami ziyaretlerinin, yardımların ayıdır. “On bir ayın sultanı” Ramazan’da, iftar yemeklerinde bir araya gelmek, bir masa etrafında toplanarak oruç açmak çok önemlidir.
Özene bezene hazırlanan iftar sofralarında, yiyecekler her akşam başka bir oyun yazar. Oruçla birlikte perde açılır. Konuya girenler hurma ve zeytin olur. Çorba oyun metninde giriştir, tatlı bir başlangıç yapar. Ağırlıklı olarak kahvaltılıklardan oluşan iftariyelik gelişmeye geçiştir. Ana yemeklerse gelişmedir, sonuçtan hemen öncedir; ki oyun tatlıya bağlasın, o da mis gibi bir güllaç olsun. İşte böyle klasik bir iftar sofrasında hurma ile tatlı arasındaki bütün başrol oyuncularının bir yardımcısı vardır: Pide!
Ekşi mayalı pide, iftar sofrasında sıcak sıcak yensin diye uğrunda upuzun kuyrukların beklendiği nimettir. Belki klasik seriden bir tanesinin bir akşam masada olmayışına herkes katlanabilir, ama Ramazan pidesinin olmadığı bir iftar sofrası düşünülemez. Ona herkes bayılır; oruç tutan da tutmayan da… O zaman sizi evde ekşi mayalı pide yapımına alalım! Üstelik en lezzetlisinden ekşi mayalısını… Öyleyse iftara dakikalar kala, fırına gitmeden, sıra beklemeden, dumanı üzerinde, nar gibi kızarmış, sıcacık pideyi sofraya getirmek için harekete geçme, ekşi mayalı pidesi Tarifi için kolları sıvama zamanı.
Çeyrek Ramazan Pidesi yaklaşık 160 Kaloridir.
Eğer Karadenizliyseniz veya Karadeniz seyahati yaptıysanız, aşağı yukarı her ilin kendine has ve onlara göre en iyi olduklarını düşündükleri pideleri vardır. Bafra Pidesi, kardeşleri olan Çarşamba ve Terme pidesinde olduğu gibi, Samsun’da çıktığı yörenin adıyla anılır. Yaklaşık bir metre uzunluğunda bir hamur çekilerek açılır ve içine istenilen malzeme doldurulur ve yüksek ısılı odun fırınlarında pişirilir. İsmi tüm Türkiye’ye yayılan birkaç pide olmuştur. Bunlardan biri olan Bafra Pidesi tarifini paylaşıyoruz.
Trakya bölgesinin Kırklareli yöresine özgü bir yemek: Kodra (Kıymalı Pide). Geleneksel olarak mayalı hamur içerisinde kıymalı/soğanlı harç ile yapılır.
Evde Ekşi Mayalı Ekmek yapmak şimdi çok moda. Evi saran kokusu, kendi ekmeğini pişirmenin verdiği mükemmel haz... Terapinin ta kendisi! Özellikle son yıllarda sıkça karşımıza çıkan kepeklisinden, çavdarlısına kadar birçok çeşidi olan ekşi mayayı mercek altına alıyoruz. Evde kendi ekşi mayalı ekmeğinizi yapmak sandığınız kadar zor değil. Biraz sabır ve özveriyle mükemmel ekmeğinize ulaşabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan; un, su, tuz ve ekşi maya. Gereken malzemeler hazırsa sizi hemen tarife doğru alalım.
Ekşi Mayalı Ramazan Pidesi üzerine dilerseniz çörek otu yerine susam serpebilir ya da ikisini birlikte kullanabilirsiniz. İmkanınız varsa ekşi mayalı pideyi fırın taşı üzerinde pişirmeyi deneyebilirsiniz, bu ona ayrı bir lezzet katacaktır.
Ekşi mayalı pide yanına güzel bir çorba, özellikle iftar sofralarına doyuruculuğu ve lezzeti ile çok iyi giden Ezogelin Çorbası yakışır.