ARAMA YAP
30 dk
10 dk
Zor
4 kişilik
7115

“Comfort Food”, henüz tam Türkçesi bulunmamış, mantıyı en iyi tanımlayan iki kelime, kabaca çevirecek olursak, iyi hissettiren yemek diyebiliriz. Herhangi bir kalori hesabı yapmadan, suçluluk duygusuna kapılmadan, soğuk günlerde sıcacık tüketeceğiniz bir yemektir mantı.


Hamur açmak/ yapmak, insanoğlu tarafından bulunan yemeğe dair en eski icatlardandır. Günümüzden 30.000 yıl önce Avrupa’da hamura dair buluntular, Mısır’da ise milattan önce 1000 yılında ekmek yapılmaya başlanmıştır. Un, su, tuz ve yumurtayı birleştirip bir hamur yapmak, her ne kadar basitmiş gibi görünse de, aslında başlı başına bir dönüşümdür.


Mantının Orta Asya’ya, Çin’den geçtiği düşünülüyor, Çin’de mantıya mantou deniliyor, mantı kelimesinin buradan evrilerek dilimize girdiği düşünülüyor. Mantının Orta Asya ile tanışması ise, İpek Yolu’ndan geçerken yanında kurutulmuş mantı taşıyan Moğollar sayesinde oluyor. Bazı araştırmacılar da mantının yolculuğunun tam ters istikamette olduğunu söylüyor. Öyle ya da böyle mantı hayatımızda olduğu için çok mutluyuz.


Mantı diğer bir taraftan sınır tanımayan bir yemek. Kafkaslardaki tüm ülkelerin kendine has mantıları vardır. Mantı çeşitleri aslında biz kültürel kesişmeler, çeşitlilik ve bir çok annenin mükemmel mantıya ulaşma çabalarını gösteriyor. Daha küçük bir alana bakacak olursak, Türkiye’de de bölgeler ve şehirler özelinde farklı mantılar görürüz. En ünlüleri Kayseri mantısı ve Sinop Mantısıdır.


Sinop, Türkiye’nin en kuzey ucu, tarih öncesi dönemlerden beri yaşayan, Antik Yunan zamanında adı Sinope olan, Roma, Bizans ve Osmanlı idaresini de yaşamış bir şehirdir. Nüfus çeşitliliği ve balığı olan, siyasal geçmişi de Türkiye tarihinde önemli yer alan Sinop’un biz size mantısından bahsedeceğiz.


Sinop mantısı şekli sebebiyle, ‘Kulak Mantısı’ olarak da bilinir. Peki Sinop mantısı nasıl katlanır derseniz, öncelikle klasik mantı hamurundan biraz daha ince bir hamur açacaksınız. Mantıda olduğu gibi dört köşesi birleştirilmiyor, üçgen şeklide katlandıktan sonra uçları arkada birleştiriliyor.


Sinop mantısını, diğer mantılarından ayıran başka bir detay ise, ince çekilmiş ceviz ile servis edilmesidir, ceviz hem mantıya doku hem de lezzet veriyor. Son can alıcı vuruş ise, Fransızların beurre noisette (esmer tereyağ), bizim ise İskender tereyağı dediğimiz, hafif yanmış, fındık kokulu tereyağını mantının üstüne dökülmesi oluyor.


Tezgahımızda yer açıktıysak, mantıyı yapmaya başlayalım!

Pişirmeye Başla

Sinop Mantısı Tarifi

;

Malzemeler

- 4 kişi +

ana malzemeler

un
2 su bardağı
su, ılık
yarım su bardağı
tuz
1 tatlı kaşığı
yumurta
1 adet

harç için

kıyma
200 gram (g)
soğan, rendelenmiş, suyu süzülmüş
yarım adet
tuz
1 tatlı kaşığı
Knorr Karabiber
yarım tatlı kaşığı

sos için

Knorr Tatlı Toz Kırmızı Biber
yarım tatlı kaşığı
tereyağı
4 yemek kaşığı
ceviz, ince çekilmiş
1 su bardağı
maydanoz, ince kıyılmış
4-5 dal