Noodle; Çin, Vietnam, Japonya ve Filipinler gibi Uzakdoğu ülkelerinde, mutfakların olmazsa olmazıdır. Mayalandırılmamış hamurun; açılması ve kesilmesi ile yapılır. Genelde önce tuzlu suda haşlanırlar, sonra wok tavada garnitürleri ile birlikte pişirilirler.
Çok farklı unlarla veya nişastalarla noodle yapılır. Buğday unu, pirinç unu, karabuğday unu ve maş fasulyesi nişastası kullanılan malzemelerden bazılarıdır.
İlk Noodle’ın Çin’de Doğu Han periyodunda 220 yılında yapılmıştır. Bu dönemde askerlerin yanına, dayanıklı bir gıda olarak verilen noodleı daha dayanıklı yapmak için; daha az su içeren ve daha yüksek nişasta oranı olan karabuğday unu kullanarak noodle yapmaya başlamışlar.
Günümüzde, bir çok üretimde olduğu gibi noodlelar da makinelerle yapılıyor. Makineler devreye girmeden önce ise, 4 farklı yöntemle yapılıyordu. Birincisi her gün taze yapılması, bu şekilde yapılan üretimde noodlelar 24 saat içerisinde pişirilip yeniyor. Buzdolabında saklanması durumunda; ömürleri 3-5 güne kadar uzatılabilir.
İkinci yöntem; kurutularak yapılması. Güneşin altında veya bir odada kurutuluyor. Bir diğeri ise; hazırladıktan sonra, ön pişirme yapmak. Yani tam pişmeyecek şekilde haşlamak, sonra pişirene kadar, yapışmaması için bir sebze suyu içinde muhafaza etmek.
Son yöntem ile, hazırlanan noodleları buharda, yalnızca yumuşayana kadar pişirmek. Soğuk sudan geçirmek ve saklamak.
Öncelikle, sosların çok önemli olduğunu söyleyerek başlayayım. Soya sos, tatlı ekşi sos, oyster sos en sık kullanılan soslardan bir kaçı. Yağ olarak, ya arome vermeyecek bir yağ ya da susam yağı kullanabilirsiniz. Susam yağı, Uzakdoğu sosları ile çok uyumlu olan bir yağdır. Evde susam yağı olduktan sonra, salatalarda da kullanmayı unutmayın. Yalnızca noodle’lara saklamayın.
Garnitür olarak; mantar, biber gibi sebzeler ve soya filizi kullanabilirsiniz. Çin lahanası veya pok choy bulursanız da mutlaka noodleınız içine ekleyin.
Son olarak vejetaryen veya vegan beslenmiyorsanız, protein eklemelerinden bahsedelim. Yumurtayı yemeklerde kullanmaya önyargılılardansanız da, bu yargınızı yoka sayıp, noodle içine yumurta kırıp, dağıtarak minik omlet parçaları olacak şekilde pişirmenizi öneriyoruz. Ayrıca ince dilimlenmiş bonfile ve tavuk, karides gibi ilaveler de yapabilirsiniz.
Çin usulü noodle; kullanacağınız malzemelerle tek başına bir öğün olabilecek bir yemektir. Bu yüzden, yanına evde hazırladığınız Zencefil Turşusu yeterli olacaktır.
Hem pratik, hem lezzetli, hem de çok doyurucu olan Çin Usulü Noodle yapmak için mutfağa geçelim!
Noodle yaparken dikkat etmeniz gereken birinci püf nokta, pişirme süresi. Noodlelar makarnadan çok daha kısa sürede pişerler, yani yaklaşık 3-4 dakikada noodle haşlanmış olur. Hatta pirinç unu ile yapılan noodleları, yalnızca sıcak suda bekletmeniz yeterli olur.
Diğeri ise; sos kullanımı. Soslar fazla aromatik olduğu için, tadarak ve dengeli bir şekilde kullanmaya özen gösterin.
Son olarak; karidesli yaptığımız tarifimizde kullanacağınız karides seçimi ile ilgili dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Çimçim karidesler, pişince iyice küçülüp, noodleın içinde görünmez olacaklardır. Onların yerine Jumbo karides kullanmanızı öneriyoruz. Hatta daha egzotik bir görünüm olsun isterseniz; karidesin kuyruğunu bırakacak şekilde ayıklayıp, servis edin.
İnce kıyılmış taze kişniş ile servis edebilirsiniz.