Umarım okuyan Kayserilileri gururlandıracak bir şey diyorumdur; Kayserililer ticaretten çok iyi anlarlar. Bunun nedeni, tarihi 6000 yıl öncesine kadar giden Kayseri’den İpek Yolu’nun geçmesidir. Cumhuriyet ile Türkiye’nin ilk uçak ve bez fabrikaları Kayseri’de kurulmuştur, Türkiye’nin ilk büyük ticaret ve sanayi şehri unvanını almıştır ve gelenek sürmüştür.
Kayseri ve Kayserilileri ticari meziyetleri dışında, yemekte yeteneklerini unutmak olmaz. Meşhur Kayseri Mantısı buradan çıkmıştır. İdeal bir Kayseri mantısının her tanesi o kadar küçük olmalı ki, bir yemek kaşığına toplam 40 tane sığmalıdır.
Bir de mantının güzel kız kardeşi, Kayseri Yağlaması vardır. Yağlama için hazırlanan hamura şebit denilir, mayalanmış hamurla hazırlanılır, incecik açılır ve sacın üzerinde pişirilir. Yeni pişmiş şebitin üzerine tereyağı sürülür, zaten sıcak hamura bir de üzerinde tereyağı ile kim dayanabilir ki.
Şebit sade yenilebilir tabi ama bir de kıymalı yağlaması olur; kavrulmuş soğan, kıyma, domates ve yoğurt ile yapılır ve harika olur.
Şimdi mutfağa geçelim ve Kayseri Yağlaması yapmaya başlayalım!
Yufkaları ince açmanız daha kıtır olmalarını sağlayacaktır.
En üste yine kıyma harcı koyup, kıyılmış maydanozla servis edin.