Çiğ börek, yemeğin özel ismi olarak bazı yerlerde Çiğbörek diye yazılır. Kırım Tatarlarına ait bir yemektir. Farklı isimlendirildiği de olur; Şırbörek, Çiberek gibi. Çiğ böreğin isminden de tahmin edeceğiniz gibi bir şeylerin çiğ olması gerekiyor. Hamurun içine kıyma ve soğan çiğ konulur ancak bazı lehçelerdeki isimleri, dolgusunun çiğ olmasından gelmez. Mesela Şırbörek diye adlandırılmasının sebebi kızgın yağa konulduğunda şır diye ses çıkarması veya Çibörek denmesi Kıpçak lehçesinde ‘çi’ kelimesinin lezzetli anlamına gelmesindendir.
Çiğ börek başka şehirlerde de mantıcılar ve gözlemecilerde yapılır ancak Eskişehir’e giden Kırım Tatarları tarafından oraya özgü bir hale gelmiştir. Eskişehir’de olmayanlar ve canı çok iyi bir çiğ börek çekenler için videolu tarifimizi paylaşıyoruz ve sizleri mutfağa davet ediyoruz!
Çiğ böreği sevdiyseniz farklı çıtır çıtır bir böreği de denemeye ne dersiniz? Öyleyse sizi hemen patatesli çıtır börek tarifimize davet edelim!
Çiğ börek ve tüm kızartmalarda geçerli olan en önemli püf nokta, yağın kızgın olmasıdır. Yeterince ısınmamış yağda çiğ börekleri pişirmeye çalışırsanız yağ çekebilir. Çıtır çıtır çiğ börekler için ocağınız hep yüksek ateşte kalsın, çünkü yeni bir çiğ börek yağa attıkça yağın ısısı düşecek.
Çiğ böreği yanına taze bir yeşil salata veya söğüş domates salatalık ile servis edebilirsiniz.