YKV mutfağından herkese buna ziua!
Romanya mutfağına özgü, oldukça doyurucu ve oldukça lezzetli bir çorba tarifi ile karşınızdayız bugün.
İçerisinde hem et hem de sebze bulunduran bu çorba, lezzetinin yanı sıra faydalarıyla da herkesin aradığı o enfes çorbalardan bir tanesi. Özellikle kış aylarında ‘’hem doyurucu olsun hem sağlıklı olsun hem de bu soğuk kış günlerinde içimi ısıtsın.’’ dediğiniz bir çorba arıyorsanız bu tarifimiz tam sizlik.
Romen çorbası, içerisine minik köfteler bulunduran; aynı zamanda yoğurt ile hafiflik, köfte ile protein, turşu ile lezzet kazanan oldukça lezzetli bir çorba.
Romen çorbası nerenin ve Romen çorbası içinde ne var merak edenler için kısaca değinmek istiyoruz. Ardından da mutfağa geçip, sizlerle birlikte bu enfes çorbamızın yapımına geçelim.
Romen çorbası adından da anlaşılacağı üzere Romanya mutfağına özgü bir çorbadır. Tarifimizin içerisinde kullanılan malzemelere geçmeden önce Romanya mutfağı hakkında birkaç bilgi paylaşmak istiyoruz burada.
Romanya mutfağı genellikle Osmanlı yemek kültüründen etkilenmiş. Hazırladıkları yemeklerin bir bölümünde Türk mutfağından esinlenmişlerdir. Ekşili ve yoğurtlu çorbaları, dolmaları buna örnek verilebilir.
Gelin şimdi de Romen çorbasında kullanılan malzemelere göz atalım. Ardından hızlıca mutfağa geçelim.
Romen çorbası için kıyma, havuç, turşu ve yoğurt gibi temel malzemelere ihtiyacımız olacak. Listemizde yer alan tüm malzemeleriniz hazırsa Romen çorbası yapımına geçebiliriz artık.
Romen çorbası için öncelikle minik köftelerin yapımı ile başlıyoruz
Kıyma, kimyon, karabiber ve tuzu bir kabın içerisinde pürüzsüz bir kıvam alana dek elle yoğuruyoruz.
Yoğurduğumuz harcımızdan küçük toplar yuvarlayıp, fırın tepsisine alıyoruz ve 15 dakika pişiriyoruz.
Orta boy bir tencerede tereyağını orta ateşte eritip, unu ilave ediyor ve 5 dakika kavuruyoruz.
Köfteleri ilave edip karıştırıyor ve suyu bardak bardak ilave edip, çırpma teli ile sürekli karıştırıyoruz.
Yoğurda kaynayan karışımından 1 kepçe ekleyip, karıştırarak ısıtıyoruz. Karışımı tencereye karıştırarak ekliyoruz. Havuç ve kornişon turşuyu ilave edip, karıştırıyor ve kısık ateşte kapağı kapalı olarak 5 dakika pişiriyoruz.
Verdiğimiz reçeteye uyarak hazırladığı bu enfes çorbayı nasıl servis edeceğini bilemeyenler için hızlıca birkaç servis önerisini buraya bırakıyoruz.
Çorbamız tek başına gayet doyurucu. Bunun için yanına hafif yiyecekler tercih etmek gerekecek.
Çorbadan sonra ana yemek olarak bulgur pilavı ve taze fasulye tercih edebilirsiniz. Yancı olarak da bol yeşillikli bir salata ile lezzetini tamamlayabilirsiniz.
Yoğurtlu çorbaların kesilmemesi için yoğurda kaynayan karışımından 1 kepçe ekleyip, karıştırarak ısıtın. Karışımı tencereye karıştırarak ekleyin.
Romen çorbası kalori miktarına değinmesek olmazdı elbette ki.
Çorbamızın 1 porsiyonunda yaklaşık olarak 185 kalori bulunmaktadır. Diyet menülerinde, yanında hafif yiyecekler ile yer verebilirsiniz.
Romen çorbası tarifini sevenler için 3 tane daha birbirinden lezzetli tarif önerisinde bulunalım.
Öncelikle cennet çorbası tarifi, ardından zerdeçallı tahıllı yoğurt çorbası ve son olarak da toyga çorbası tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.