Her yörenin meşhur bir köftesi var. Nitekim yapılışı kolay lezzeti harika olan bu tarifi hemen hemen herkes seviyor ve mutfakta başvuruyor. Köfte, temel olarak kıyma ya da bulgurla yapılıyor ve içerisine lezzetlendirmek için baharatlar ekleniyor. Buradaki baharatlar ve kullanılan diğer malzemeler köfte çeşitlerini oluşturuyor. Yoğurulma şekilleriyle de değişkenlik gösteren köfteler, ızgarada, haşlanarak, kızartılarak ya da fırında pişirilebiliyor.

Sizi daha fazla meraklandırmadan bu köftelerin çeşitlerine bir bakalım.

Anne Köftesi

En sevilen yemeklerden olan kuru köfte yapılışı en pratik olanlardan da bir tanesi. Anne köftesi; kıyma, ekmek içi, sarımsak, soğan, nane, maydanoz, yumurta, kimyon, tuz, karabiber bir kapta yoğrularak hazırlanıyor. Şekil verildikten sonra az yağlı tavada kızartılıyor. Dilerseniz köftelere şekil verirken ortasına bir miktar kaşar peyniri koyarak da hazırlayabilirsiniz. Eğer anne köftesine çok daha kolay bir adımla ulaşmak isterseniz Knorr Anne Köftesi ile harika bir köfte tarifi yapabilirsiniz. 

Kadınbudu Köfte

Doyurucu ve lezzetli olan kadıbudu köftenin dışı çıtır içi yumuşacık olmasıyla ünlü. Bu köftenin yapımı anne köftesinden biraz daha farklı. Öncelikle çiğ kıymanın bir kısmı soğanla kavruluyor ve harca ilave ediliyor. Sonrasında ekmek içi yerine haşlanmış pirinç kullanılıyor. Baharatlar ve sarımsak eklendikten sonra bir süre dinlendiriliyor ve şekil veriliyor. En son olarak köfteler ilk olarak una sonrasında yumurtaya bulanarak kızartılıyor.

Hasanpaşa Köfte

Köfte ve patatesin bir araya gelmesiyle oluşan Hasanpaşa köfte misafir sofralarının da vazgeçilmezi. Bu köfte harcı için istenilen tarifi kullanmak serbest. Ardından bu köftelere yassı şekli verilip fırında pişiriliyor. Bu sırada kaşarlı patates püresi sıkma torbasına dolduruluyor. Köftelerin altına dilim domates, domateslerin üzerine de domates püresi ve köfteler ilave ediliyor. Son olarak patates püresi koyulup üzeri kızarana kadar pişiriliyor.

Dalyan Köfte

Sebze ve yumurtayla yapılan Dalyan köfte, bol protein içermesinden ötürü çokça tercih ediliyor. Köfte harcı dikdörtgen şekilde açılıp içerisine garnitür ve haşlanmış yumurta koyuluyor ve sarıldıktan sonra bu şekilde fırında pişiriliyor.

Sucuk Köfte

Özellikle Kayseri mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan sucuk köfte, bol baharatla hazırlanıyor. Normalde hazırlanan köftelerden farklı olarak içerisine çemen ekleniyor. Tam da bu nedenle rengi normal köftelere göre biraz daha kırmızı oluyor. Tıpkı kuru köfte gibi kızartılarak servis ediliyor.

 

İzmir Köfte

İzmir’in sevilen yemeklerinden olan İzmir köfte, Hasanpaşa gibi yine patates ve köftenin mükemmel uyumundan ortaya çıkıyor. İzmir Köfte yaparken dikkat edilmesi gerekenen mühim nokta kıyma seçiminin orta yağlı olması. Aksi halde köfteler fazlasıyla kuru olabiliyor. Doğru kıymayla hazırlanan köfteler, patateslerle birlikte sırayla fırın tepsisine diziliyor ve üzeri salçalı suyla fırında pişiriliyor.

İnegöl Köfte

Bursa’nın meşhur köftesi İnegöl’ün lezzetini biliyorsunuzdur. Elastik yapısını bol yoğurulmasından alan bu köfte, kuzu ve dana kıymalarının karışımıyla yapılıyor. Kuzu ve dana kıymalarına rendelenmiş soğan ve tuz eklenerek karışım iyice yapışkan bir kıvam alana kadar yoğruluyor. Yoğurma işlemi zahmetli geldiği durumlarda harca bir tatlı kaşığı kadar karbonat ilavesi de bu kıvamı mümkün hale getiriyor. Ardından bu köftelere şekil verilip bir gece kadar buzdolabında bekletiliyor. Bu işlemin İnegöl köftesinin lezzetini artırdığını söyleyebiliriz.

Akçaabat Köfte

Trabzon’un bize kattığı en lezzetli köftelerden biri de Akçaabat köfte. Bol sarımsağı ve ağızda dağılan yapısıyla mükemmel lezzetin ta kendisi desek doğru olur. Akçaabat köftenin en önemli püf noktalarından biri yüzde 20 oranında kuzu boşluk etinden çekilen kıyma içermesi. Böylece dana ve kuzu kıymalarını birlikte çektirmek her iki kıymanın da homojen şekilde karışmasını sağlıyor. Bu köfteyi hazırlamak için ikinci bir püf noktasıysa içerisine Trabzon ekmeği kırıntısı eklemek. Trabzon ekmeğinin ekşimsi ve aromatik yapısı köfteye lezzet katıyor. Son olarak diğer köftelerden farklı olarak baharat içermeksizin sadece sarımsak içeriyor.

Tekirdağ Köfte

Bir diğer yöresel köfte de Trakya’dan geliyor. Tekirdağ köftenin püf noktası içinde irmik bulunması. Normal köfte harçlarından farklı olarak yağlı kuzu ve dana kıymayla hazırlanıyor. İçerisine soğan, sarımsak, yumurta, karbonat ve irmik ilave edilip yoğruluyor. Bir gün buzdolabında bekledikten sonra pişirilerek servis ediliyor.

Tire Köfte

Ege lezzetlerinden bir diğeri de Tire köfte. Tire köftenin lezzetinin sırrı bol tereyağında kızartılıyor olması. Ve tabii bir de tırnak pidelerin üzerine eklenen domates sosu. 

 

Islama Köfte

Adapazarı’nın lezzetli ıslama köftesi adını köftenin servis edildiği ekmekten alıyor. Kuru köfte harcına benzer bir harçla hazırlanan bu köfteler ızgarada pişiriliyor. Altında servis edilen ekmek dilimleri için tereyağı, et suyu ve sarımsaklı bir sos hazırlanıyor. Bayat ekmekler kızartılıp bu sosa bulandıktan sonra üzerine köfteler dizilerek servis ediliyor.

Çiğ Köfte

Etli ve etsiz çiğ köftenin olmak üzere ikiye ayrılan tarifin orijinali etli olanıdır. Bulgur, isot, soğan, sarımsak, salça ve çiğ kıymanın iyice yoğrulmasıyla hazırlanan çiğ köfte, adını içindeki çiğ etten alıyor. Köftenin içine eklenen bulgursa yoğrulma sırasında et, soğan ve salçadaki suyla şişiyor ve köfte şeklini alıyor.

İçli Köfte

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun Türk mutfağına kattığı en leziz köftelerden olan içli köfte adından da anlaşıldığı gibi iki kısma sahip. Bulgur, kıyma ve irmikten yapılan bir dış harç ve kıyma, ceviz, baharatlarla harmanlanmış bir iç harçtan oluşuyor. Diğer köftelere göre yapımı daha zahmetli olsa da lezzeti eşsiz oluyor. Dış kısım için irmik, yumurta, çift çekilmiş kıyma ve soğanla bir hamur hazırlanıyor. İçi içinse kıyma ve soğan tereyağında kavrulup salça, ceviz ve bol baharat ilave edilerek soğutuluyor. Daha sonra dış harcıyla bir silindir elde edilerek arasına iç harç doldurulup kapatılıyor. Kızartılarak ya da haşlanarak pişirilebiliyor.