Pirinç, soğan, salça ve baharatların mükemmel uyumda olduğu Bumbar Dolmasını yedikten sonra verdiğiniz emeğe ne kadar değer olduğunu göreceksiniz!
Büyük ve küçükbaş hayvanların kalın bağırsağına bumbar denir; halk arasında sıklıkla mumbar diye söylenir. Bağırsak doğal yöntemlerle iyice dezenfekte edildikten sonra hazırlanan iç harç ile doldurulur. Yaz mevsiminden daha çok kış aylarında yapılır. Aynı zamanda damak zevkinize göre iç harcını bulgurla da hazırlayabilirsiniz. Sakatat denildiğinde akla gelen ilk yemeklerden biri olan Bumbar Dolmasını misafirlerinize yapabilir ve takdirleri toplayabilirsiniz. Yapımı meşakkatli olsa da adımları ve püf noktalarını doğru uygularsanız Bumbar Dolmasını hiç yememiş olanlara bile sevdirebilirsiniz. Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinin büyük çoğunluğu ve Doğu Anadolu Bölgesinin bazı illerinde sıkça yapılır.
Bumbar dolmasının ilk ve en önemli aşaması dezenfekte edilmesidir. Bumbarın içini bol su, sirke ve limon tuzuyla temizleyin.
Bir diğer önemli aşama ise huni gibi bir malzemeyle, bumbarın doldurulmasıdır. Bumbarı doldururken dikkatli bir şekilde, iç malzemesini boşluk bırakarak doldurun. Pirinçler piştikçe şişeceği için onlara yer bırakın.
Ardından bumbarın iki ucunuda iyice dikip 15 dakika daha sirkeli suda bekletin. Yeniden durulayıp yapışkan yüzeyini temizleyin.
Bir porsiyon Bumbar Dolması yaklaşık 231 kaloridir. İçerisinde 20,15 gram yağ, 12,39 gram protein bulunur. Porsiyon kontrolüyle tüketildiğinde, tüm sakatatlar gibi bumbar da oldukça faydalı bir gıdadır.
Kıymayı alırken çift çekim kıyma olmasına özen gösterin. Fazla tuzunu atıp iyice yumuşaması için en az 3 saat önceden suyun içerisinde bekletin. Servis ederken mutlaka kimyonla servis edin. Dilerseniz bumbar piştikten sonra tavada kızgın zeytinyağında kızartabilirsiniz.
Piştikten sonra üzerine sarımsak ve kimyon ekleyerek servis edebilirsiniz.