ARAMA YAP
30 dk
45 dk
Zor
10 kişilik
22628

Aşure Tarifi

: Bereketi Bol ;

600 yaşında bir adam olan Nuh’la Tanrı konuşmaya başlar. İnsanlıkta gördüğü kötülükten bıkmış olan Tanrı Nuh’a, dünyaya bir tufan yollayacağını söyler, ancak Nuh’un iyiliğine de inanan Tanrı, onun aracılığıyla insanlara bir şans vermeye karar verir.



İnsanlığın kurtuluş planı şöyle başlar; Tanrı tarafından kullanılacak malzemeler, ölçüler vs. gibi detaylı anlatılmış bir gemi inşa edilecek, bu gemiye Nuh, ailesi, çocukları, gelinleri damatları ve her canlı türünden bir dişi bir erkek binecek, böylece tufan sonrasında hem insanların hem hayvanların soyunun devamı sağlanacak.



Yılın ikinci ayının on yedinci günü beklenen tufan başlar, kırk gün kırk gece gökyüzünün sanki kapakları açılır ve durmadan yağar. Bu sırada, gemideki yolcularımız aç kalmamak için ellerinde kalan son malzemeleri bir arada pişirirler ve aşure yaparlar. Tufanın bitiminde Nuh’un Gemisi, Ararat yani Ağrı Dağı’na, tüm yolcularıyla oturur. Bir tarafta geminin Ararat Dağı’nda bulunduğuna dair söylentiler var, böyle bir tufanın bilimsel olarak imkansızlığını söyleyen bilim insanları da var. Hangi taraf doğru onu sanırım bilemeyiz. Ama ben Nuh, ailesi ve çeşit çeşit hayvanlarla dolu gemiye inanmayı seçenlerdenim.



Aşurenin farklı kültürlerde ve coğrafyalarda farklı tarifleri oluyor. Ermeniler, buğday ile baklagil eklemeden anuşabur hazırlarken; Rumlar, haşlanmış buğday, şeker, ezilmiş ceviz ve bademle, koliva hazırlarlar.



Türk kültüründe aşure günü, Muharrem ayının onuncu günüdür, yani Hicri yılbaşında yapılır ve bölgelere göre farklılık gösterir, Peki aşure malzemeleri nelerdir? En az 7 en fazla 12 malzemeyle hazırlanır. Buğday, nohut, pirinç, fasülye ve şeker temelli hazırlanır, ceviz, nar, badem, çam fıstığı ve tarçın gibi meyve ve kuruyemişler ilave edilir. Aşure süslemesi olarak, toz Hindistan cevizi, kuş üzümü, çam fıstığı ve nar kullanmanızı öneriyoruz.



Aşure hazırlandıktan sonra bolluk ve bereket getirmesi dilekleriyle, günümüzde komşulara dağıtılır. Bazı inanışlarda, artan aşure ağaç dibine dökülür, bu şekilde ağacın daha bol meyve vereceğine inanılır. 


Bol bereketli aşure tarifimize geçmeden önce pratik baklava tarifi, künefe tarifi ve şöbiyet tarifini de böyle bırakıyoruz.

Pişirmeye Başla

Malzemeler

- 10 kişi +

Ana Malzemeler

buğday
250 gram (g)
su, kaynar
1 buçuk litre (l)
tarçın
2 adet
karanfil
4 adet
süt
2 su bardağı
kuru fasulye, haşlanmış
1 su bardağı
kuru kayısı
8 adet
toz şeker
2 buçuk su bardağı
portakal kabuğu rendesi
2 adet
tuz
Yarım tatlı kaşığı
ceviz
1 su bardağı
fındık
1 su bardağı

Üzeri İçin

badem
Yarım su bardağı
nar
1 adet
Antep fıstığı
2 adet
Şefin Önerisi

Şefin Önerisi:

Aşurenin kıvamını çok yoğun istemiyorsanız sıcak suyu azar azar ekleyerek pişirebilirsiniz. Aşurenize gül suyu aroması katmak isterseniz, aşurenizi ocaktan aldıktan sonra 1 çorba kaşığı gül suyu ekleyebilirsiniz. Aşurenizin rengini koyu istemezseniz, kuru inciri sadece süslemek için üzerine ilave edebilirsiniz.

Servis Önerisi

Aşure Tarifi Servis Önerisi:

Aşurenizin üzerini soğuduktan sonra fındık, fıstık, kuru üzüm, çam fıstığı gibi yemişlerle süsleyebilirsiniz. Nar kullanmak isterseniz, tam mevsiminde olmadığı için tadına bakıp süslemeye ekleyebilirsiniz. Aksi takdirde aşurenize ekşi bir tat katabilir.