Sumak baharatı, mayhoş aroması ve eşsiz rengi ile yemeklerimizde sıkça kullandığımız bir baharat türüdür. Özellikle Güneydoğu ve Akdeniz mutfağının vazgeçilmez baharatlarından olan sumak, toz halinde kullanılabildiği gibi sumak tohumlarının suyun içinde bekletilmesi ile sumak suyu şeklinde de yemeklere dahil edilebiliyor. “Sumak hangi yemeklerde kullanılır?” diye merak ediyorsanız akla ilk gelen dolmalar ve kebapların yanında sunulan garnitürler gelecektir. Daha fazlası için yazımızın devamına göz atın! 

Sumak Nedir?

Sumak ağacı olarak bilinen Rhus bitkisinin meyvelerinden elde edilen sumak, tariflerimizin aromasını zenginleştirmek için kullandığımız bir baharat türüdür. “Sumak ağacı hangi bölgelerde yetişir?” konusunu merak ettiyseniz, son derece yaygın olduğunu söyleyebiliriz. Sumak ağacı, Doğu Anadolu bölgesi hariç her bölgede yetişir. Yüzlerce türe sahip olan sumak bitkisi çalılıklarda, ormanlarda kendiliğinden de yetişir.

Sumak ağacından elde edilen sumak bitkisi; tane şeklinde ve toz halinde tüketilebileceği gibi çay şeklinde de demlenebilmektedir.

Sumak Hangi Bölgelerde Yetişir?

Sumak, ülkemizde Doğu Anadolu hariç her bölgede, kendiliğinden yetişir. Ülkemizin iklimine ve toprak yapısına bu kadar uyumlu bir bitki olması, onu yaygınlıkla kullanmamızın en büyük sebeplerinden!

Sumak Besin Değeri 

100 gram sumak yaklaşık 349 kaloridir. Besin değeri olarak bakarsak da 100 gram sumakta 12 gram protein, 13 gram yağ ve 37 gram karbonhidrat vardır.

Sumak Çayı

Sumak çayı hem yaprağından hem de tohumundan yapılabilir. Sumak rengi ile muhteşem bir görünüme sahip olan bu çayın tadı da oldukça yumuşaktır. Özellikle mayhoş tatları sevenlerin bayılacağına eminiz!

Kaynar suyun içerisine sumak tohumları ya da toz sumak atılır ve demlemeye bırakılır. Demlendikten sonra süzüp kolayca tüketilebilir. Sumak çayı sabah ve akşam olmak üzere 2 fincan içilebilir ama fazlası tüketilmemelidir. 

Sumak çayı, önerilen miktarda tüketildiğinde solunum yolu rahatsızlıklarından kalp hastalıklarına, bağışıklık sisteminden cilt sorunlarına kadar farklı alanlarda olumlu katkı sağlar. 

Sumak Faydaları Nelerdir?

Sumağın en bilinen faydası hazımsızlığa iyi gelmesi ve mideyi rahatlatmasıdır. 

Sumak, kan şekerinin dengelemesine yardımcı olur.

Antioksidan özelliği sayesinde sumak vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcıdır. 

Sumak, metabolizma hızlandırmayı destekler.

Sumak Zararları Nelerdir?

Sumak bitkisinin dünya üzerinde çok sayıda çeşidi vardır ve bunlardan bazıları zehirli olabilmektedir. Bu yüzden sumağı güvenilir bir aktardan temin etmelisiniz.

Sumak, baharat haline getirilirken içine tuz eklenir. Bu nedenle yüksek tansiyonu olan kişiler dikkatli kullanmalıdır.

Sumak Bozulur mu? 

Nemli olan sumakların hızlı bir şekilde bozulması mümkündür. Bu sebeple sumağın kuru ortamlarda, direkt Güneş ışığına maruz kalmadan, kapalı dolap ya da evlerin Kiler bölümlerinde muhafaza edilmelidir.

Sumak Aromalı Tarifler

Etli Sumaklı Bamya

Dana eti ve sumakla hazırlanan etli sumaklı bamya tarifi, bamyayı mutfaklarınıza kalıcı olarak sokmayı başarıyor! Siz de bu tarifi geç kalmadan keşfedin.

Sumaklı Köfteli Pizza

Sumak ve köfte, pizzaya yepyeni bir anlam katmak için sahneye çıkıyor! Nefis mi nefis sumaklı köfteli pizza tarifi ile karnınızla birlikte ruhunuz da doyacak!

Mutancana

Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen lezzet mirası Mutancana; kırmızı et veya tavukla hazırlanabilen, meyvelerle ve kuruyemişlerle zenginleştirilmiş bir yemektir. Sumak aromasına doyacağınız geleneksel bir tarif arıyorsanız hemen deneyin!

Midyeli Pilav

Şimdi midyenin içindeki pilavdan değil, mideli iç pilav tarifinden bahsedeceğiz! Midyeli pilav tarifi lahana, deniz mahsulleri ve pilavın eşsiz uyumunu ortaya çıkarıyor! Sofralarınıza renk ve lezzet katacak, sumak aromalı eşsiz bir yemek arıyorsanız hemen midyeli pilav yapımına geçelim.

Analı Kızlı Çorbası

Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’nun farklı bölgelerinde hazırlanan Analı Kızlı Çorbası, büyük-küçük bulgur köfteleri, nohut ve et ile hazırlanan oldukça besleyici bir geleneksel çorbadır. Sumak baharatı ile hazırlanan bu enfes çorbayı keşfedin!

Dana Tandır

Etseverlerin favori yemekleri arasına girecek dana tandır tarifi; pilav, sumaklı soğan ve lavaş ile servis ediliyor. Bu proteini bol yemeği mutlaka deneyin!

Bol Baharatlı Barbun Tava

Denizden babası çıksa yiyecekler bu tarafa! Bol baharatlı Barbun tava tarifi, sağlıklı bir diyetin olmazsa olmazı balık içeriyor; hem besin değeri hem de lezzetle dolup taşıyor.