Bir Fransız tatlısı olarak bilinen profiterol, un, su, tereyağı ve yumurtadan oluşan hamur toplarının taze kremayla doldurulmasından ve çikolatayla servis edilmesinden meydana geliyor.
Bu tatlının hamurundan dolgusuna, hatta çikolata sosuna kadar her detay önem taşıyor.
Fransız tatlılarının bazı olarak kullanılan pâte à choux (yani “şu hamuru”) tarihte ilk defa Kral II. Henri’nin eşi Catherine de Médici’nin emri üzerine hazırlanıyor. Çıktığı dönem olarak bilinen Rönesans, tatlı ve pastacılık konusunda da aydınlanma dönemi olarak anılıyor.
Profiterol tarifinin şimdiki halini almasıyla 18. yüzyılda Carême’in dokunuşuna dayanıyor. Carême, hamur topları içerisinde crème pâtissière yani pastacı kreması dolgusunu ekledikten sonra ılık çikolatayla kaplayarak profiterolü bugünkü haline getiriyor.
Profiterol yapımında kullanılan pâte à choux, aynı zamanda çok sayıda tatlının da hamur bazını oluşturuyor. Ekler, Paris Brest ve profiterol bu hamurun en bilinen tatlıları arasında yer alıyor.
Türk mutfağına girdiği dönem tam olarak bilinmese de, Türkiye’de bu tatlıyı üretip satışa sunan ilk yer İnci Profiterol olarak kabul ediliyor. Hatta profiterol isminin tüm hakları Fransa’da olmasına karşın, patentinin İnci’ye ait olduğu söyleniyor.
Tarihi İstanbul pastaneleri yazımızı buradan okuyabilirsiniz.