Kayseri ilimizle özdeşleşen, kaşık kaşık yenilen ve bol bol ekmek banılan mantı sosu tarifi ile karşınızdayız bugün.
Bir kaşığa 40 tane sığdırılan mantının lezzetini bir yere sığdırmak mümkün değil. Hele ki bu mantı, lezzetli mi lezzetli bir sos ile servis ediliyorsa! Yine yeme de yanında yat diyebileceğimiz bir tarif. :)
Akşama mükellef bir sofra kuruldu ve baş köşede mantıya yer verildiyse en güzel mantı sosu tarifini paylaşmak bizden, hazırlayıp en güzel şekilde servis etmek sizden. Panik yapmayın servis önerileri başlığı altında en güzel eşlikçilere de yer vereceğiz.
Birbirinden farklı mantı sosu çeşitleri olsa da yine de en sevilen, en çok tercih edilen ve en pratik olan salçalı mantı sosu tarifini sizlerle paylaşıyor olacağız.
Salçalı mantı sosuna ne koyulur gelin hızlıca bir göz atalım ardından sizlerle birlikte mutfağa geçip, görüntüsüyle iştahları kabartan, lezzetiyle dilden dile yayılmış tam kıvamında salçalı mantı sosu tarifini hazırlayalım.
Isınan tereyağının içerisine salça, domates püresi ve baharatlar eklenilerek hazırlanan mantı sosu, tabakta mantı ve yoğurtlu sos ile buluşunca lezzetten havalara uçabilirsiniz.
O halde sıkı tutunun ve kemerlerinizi bağlayın! Kayseri’ye doğru yol almaya başlayabiliriz.
Özenle hazırlanan mantılarımızın lezzetini tamamlamak için tüm malzemeler tezgâhta yerini aldıysa tarifimizin yapımına hemencecik geçebiliriz.
Mantı sosumuz için öncelikle ayçiçek yağını küçük bir tencereye ekleyip, orta ateşte ısınmasını sağlıyoruz. İyice ısınan yağımızın içerisine salçayı ekleyip, orta ateşte birkaç dakika kavuruyoruz. Pişip kokusu çıkan salçanın üzerine domates püresi ekleyip bir güzel karıştırıyoruz.
Son olarak istediğimiz kıvamda ve lezzete olması için içerisine su, tuz ve karabiberi ilave edip, karıştırıyoruz. Kısık ateşte kıvam alana dek birkaç dakika pişirdikten sonra mantılarımızın üzerine ekleyip servis ediyoruz.
İç harcı kıymayla lezzetlenen mantılarımız bir de sos ile buluşunca tadına doyum olmuyor. Sadece mantı servis etmek istemeyenler için birkaç tane servis önerimiz mevcut.
Ana yemekte mantı olan menünüzde başlangıç olarak mercimek çorbası ve yancı olarak da mevsim salata ya da pancar turşusu tercih edebilirsiniz. İçecek olmadan olmaz elbette ki. Yemeğimizin yanına evde yapılmış bir bardak şeftalili soğuk çay kesinlikle çok yakışacaktır.
Sıra geldi mantı sosu hazırlarken dikkat edilmesi gereken detaylara. Mantı sosu hazırlarken ocağın kısık ateşte olmasına dikkat etmelisiniz.
Salçayı bir süre kavurduktan sonra üzerine sıcak su ekleyerek salçanın pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayabilirsiniz.
Mantı sosu kalori miktarını öğrenmeye ne dersiniz?
Bu sosun 1 porsiyonunda yaklaşık olarak 180 kalori bulundurduğunu söyleyebiliriz. Diyet menüleri için maalesef ki öneremiyoruz.
Son olarak mantı sosu tarifini sevenlere 3 tane daha birbirinden lezzetli tarifi paylaşmak istiyoruz.
Öncelikle kıymalı sos tarifi, ardından creole sos tarifi ve son olarak da fesleğenli domatesli sos tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.