Hamurun yağda kızartılmasıyla elde edilen hafif ve kabarık bir tatlı veya tuzlu lezzette sahip olan pişiden bahsedeceğiz bugün.
Pişi, genellikle kahvaltıda veya ara öğünlerde tüketilen oldukça popüler bir kahvaltılıktır.
Pişi hamuru, un, maya, tuz ve su gibi basit malzemeler ile hazırlanır. Hamur yoğurulduktan sonra bir süre mayalandırılır, ardından küçük parçalara ayrılır ve elde şekillendirilir. Şekil verilen hamurlar sıvı yağda kızartılır. Sonuç mükemmel. :)
Dışı çıtır ve altın rengi, içi ise yumuşak ve kabarık bir yapıya sahip lezzet yumağı.
Pişinin tuzlu ve tatlı versiyonları bulunmaktadır. Tuzlu pişi genellikle kahvaltılarda beyaz peynir, zeytin, domates gibi malzemelerle servis edilirken; tatlı pişi ise genellikle pudra şekeri, bal veya reçel ile tatlandırılarak tüketilmektedir
Yağ çekmeyen pişi malzemeleri de tıpkı tarifi kadar oldukça pratik ve her evde bulunan türden.
İşte yağ çekmeyen pişi malzemeleri;
-1 su bardağı kefir
-1 adet yumurta
-1 tatlı kaşığı kabartma tozu
-3 su bardağı un
-1 tatlı kaşığı tuz
Kızartmak için
-2 su bardağı ayçiçek yağı
Lezzetiyle hayran bırakan yağ çekmeyen pişi nasıl yapılır merak edenler için oldukça pratik bir reçete hazırladık.
Bayanlar ve beyler huzurlarında yağ çekmeyen pişi tarifi;
Hamur malzemelerini derin bir kabın içerisinde mikserin hamur yoğurma ucu ile pürüzsüz bir kıvam alana dek yoğuruyoruz. Ardından hamurun mayalanması için üzerini kapatıp, buzdolabında 15 dakika dinlendiriyoruz.
Hamuru unlanmış tezgâhta açıp, küçük karelere kesiyoruz. Ayçiçek yağını derin bir tencerede ısıtıp, pişileri ayçiçek yağında her bir yüzünü 2'şer dakika renk alana dek kızartıyoruz.
Çıtır çıtır yağ çekmeyen pişi yapılışını öğrendik gelin diğer detaylara göz gezdirelim.
Yağ çekmeyen pişi pişirme süresini merak edenler için süre tutuk ve tarifimizin pişme süresi 15 dakika.
Hazırlık aşaması ve pişirme süresi için toplamda 35 dakika yeterlidir.
Pişi yaparken lezzetli ve kabarık sonuçlar elde etmek için bazı püf noktalarına dikkat etmek önemlidir. İşte pişi yaparken dikkate almanız gereken bazı püf noktaları:
Hamur mayalanması, un miktarı mayalanma süresi ve hamur şekillendirme oldukça önemlidir.
Yağ Çekmeyen Pişi Servis Önerisi
Yağ çekmeyen pişi tarifi mayalı nasıl olur öğrendik. Şimdi de servis önerilerine göz gezdirelim. Tarifimizin üzerine pudra şekeri ya da toz şeker ekleyerek servis edebilirsiniz.
Yağ çekmeyen pişi kalori miktarına göz atalım şimdi de. Pişi, ana malzemesi un ve yağdan oluştuğu için kalori miktarı birazcık yüksektir.
Öyle ki 1 porsiyon pişi içerisinde 260 kalori barındırmaktadır.
Yağ çekmeyen puf pişi tarifinin yanına en çok yakışan eşlikçilere geldi sıra.
Pişi, kendi başına lezzetli bir atıştırmalık veya kahvaltı alternatifi olabilir ancak yanında çeşitli malzemelerle kombinleyerek daha zengin bir tat deneyimi elde edebilirsiniz. İşte pişi yanına en çok yakışan lezzetler;
Taze beyaz peynir, zeytin, salatalı, reçel, bal, acuka ve taze demlenmiş çay tarifimizin lezzetine lezzet katar.
Yağ Çekmeyen Pişi Nerenin Yemeği?
Pişi ülkemizde hemen hemen her bölgede kahvaltılarda ve beş çaylarında hazırlanan bir tariftir. En çok yaygın olduğu il ise Afyonkarahisar’dır.
Yağ çekmeyen veya daha az yağlı bir pişi yapmak istiyorsanız, geleneksel tarifteki yağ miktarını azaltabilir veya alternatif yağlar kullanabilirsiniz.
İşte yaklaşık olarak yağ çekmeyen veya daha az yağlı bir pişi için olası besin değerleri:
Protein: 2-3 gram
Yağ: 1-2 gram
Karbonhidrat: 14-18 gram
Lif: 1-2 gram
Şeker: 1-2 gram
Yağ çekmeyen balon pişi tarifinin lezzetine doyamayıp, benzer tatlar denemek isteyenler için 3 tane daha birbirinden lezzetli tarif önerisinde bulunmak istiyoruz.
İlk olarak pişi tarifi, ardından kıymalı pişi tarifi ve son olarak da peynirli pişi tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.