ARAMA YAP
20 dk
Orta
4 kişilik
336 kcal
28839

Karşısında saygıyla eğileceğimiz bir gelenektir tarhana. İlk kez Orta Asya Türkleri tarafından özellikle yoğurdun uzun süre saklanabilmesi için geliştirilmiş bu yöntem zamanla Anadolu, Orta Doğu, Balkanlar ve diğer Avrupa ülkelerine geçiyor. 


 


Türk Standartları Enstitüsü tarhanayı buğday unu, kırması, irmik veya bunların karışımı ile yoğurt, biber, tuz, soğan, domates, tat ve koku verici, sağlığa zararsız bitkisel maddelerin karıştırılıp yoğrulduktan ve fermente edildikten sonra kurutulması, öğütülmesi ve elenmesiyle elde edilen bir gıda olarak tanımlıyor. Yörelere göre çeşitlilik gösteren ve çok besleyici olan bu geleneksel tat, un tarhanası, göce tarhanası, irmik tarhanası ve karışık tarhana olmak üzere dört tip hazırlanıyor bizim coğrafyamızda. Örneğin; Ege tarhanası, bir un tarhanası örneği. Ankara, Maraş gibi şehirlerde ise göce dediğimiz, buğday yarması ile yapılan tarhanalar pişirilir. Kastamonu’nun yaş tarhanası ise kurutulmadan tüketilen bir çeşididir. Dileyenler kızılcık, şalgam, kıyma, pancar gibi başka malzemelerle de çeşitlendirebiliyor… 


 


Kuru tarhana hem hazır çorbalar kadar pratik hem de doyurucu özelliğiyle kış sofralarının vazgeçilmezi şifa kaynağıdır. Tel dolapların baş tacı tarhanayı tarifimiz ile siz de evde kolaylıkla yapabilirsiniz.


Ev Yapımı Tarhana Nasıl Pişirilir?


Geleneksel çorbalar içinde en sevilenlerden tarhana çorbasını sizin için kıymalı hazırladık. İşte, adım adım kıymalı tarhana çorbası tarifimiz sayfamızda…

Pişirmeye Başla

Evde Tarhana Yapımı

: Tel Dolaptan Şifalı Lezzet ;

Malzemeler

- 4 kişi +
domates
1 kilo (kg)
kırmızı biber
1 kilo (kg)
kuru soğan
1 kilo (kg)
yoğurt
1 kilo (kg)
un, elenmiş
5 kilo (kg)
su, 1 litre
5 su bardağı
tuz
3 yemek kaşığı
nohut, haşlanmış
500 gram (g)
nane
1 demet
maydanoz
yarım demet
Şefin Önerisi

Şefin Önerisi:

Tarhana hamurunu bekletirken her sabah, öğlen ve akşam hamuru karıştırın. Çok sulanırsa un ekleyerek kıvam verebilirsiniz. Dışı kurumaya başlayan hamurları elinizle ovalayarak ufalayın. Hamuru ne kadar bekletirseniz o kadar ekşi olur. Tarhanayı bez bir torbaya koyarak 1 yıl saklayabilirsiniz.