ARAMA YAP
60 dk
45 dk
Zor
12 kişilik
450 kcal
4220

Bugün bu yazımızda, sizlerle birlikte Gaziantep’e doğru uzun ve lezzetli bir yolculuğa çıkıyor olacağız. Gaziantep mutfağının kendine özgü yöresel lezzetlerinden bir tanesi, hiç kuşkusuz ramazan kahkesi tarifidir.


Peki nedir bu ramazan kahkesi? ve Ramazan kahkesine ne konur? İşte tarifimiz hakkında merak edilen tüm detayları tek tek, tüm püf noktalarıyla ele alacağız.


Ramazan kahkesinin görüntüsü simide oldukça benzemektedir ama onu simitten ayıran oldukça önemli bir özelliği var. Simit, dışı çıtır çıtır ve sert bir yiyecektir. Ramazan kahkesi tarifi, bilinen diğer adıyla Halep kahkesi tarifi, içerisinde mahlep bulunan yumuşacık bir tariftir.


Ramazan kahkesi, özellikle ramazan aylarında hazırlanan ve uzun bir süre bozulmadan saklanabilen bir tarif. Kendine has görüntüsü, kokusu ve lezzetiyle çayın yanına çok yakışacak bir tarif olan halep kahkesi, denemeniz için sizi mutfağa davet ediyor. Hazır ramazan ayına az kalmışken şimdiden fazla fazla yapıp, dolapta saklamaya ne dersiniz?


İftar sonrası ya da sahurda uzun uzun zaman ayırıp bir şeyler hazırlamak yorucu geliyorsa gelin bugün fazla fazla ramazan kahkesi hazırlayıp, dolapta muhafaza edelim. İftar sonrasında ya da sahura gelen davetlilerimize, çayın yanına hemencecik ikram edelim.


Halep kahkesi malzemelerine bir göz atıp, ardından mutfağın yolunu tutacağız ve Halep kahkesinin yapılışına geçiyor olacağız.


Halep kahkesinin içerisinde klasik simit malzemeleri olan süt, şeker, maya, un ve diğer hamur malzemeleri bulunur. Simiten farklı olarak bir de içerisinde mahlep kullanıldığını söyleyebiliriz.


Haydi o zaman listemizde yer alan malzemeler tezgâhta yerini aldıysa hızlıca tarifimizin yapımına geçiyoruz.


Ramazan kahkesi için öncelikle su, süt, şeker ve mayayı derin bir kapta karıştırıp, 5' dinlendiriyoruz. Ardından un ve mahlebi ilave edip, pürüzsüz bir kıvam alana dek elle yoğuruyoruz.


30' üzerini streçleyip oda sıcaklığında dinlenmeye bırakıyoruz. Hamuru küçük toplara bölüp, yağlı tezgâhta rulo şeklinde açıyoruz.


Açtığımız hamurun uçlarından tutup, ortada buluşacak şekilde katlıyoruz. Yağlı kâğıt serili fırın tepsisine bitişik olacak şekilde diziyoruz.


Fırını 180 dereceye ısıtıyoruz. Üzerlerine elle bastırıp düzlüyoruz ve 20' fırınlıyoruz. Fırından çıkarıp, yumurta ile pekmezi karıştırıp üzerlerine fırça ile sürdükten sonra susam serpiştiriyoruz.


Renk alana dek 20' daha fırınladıktan sonra oda sıcaklığında dinlendirip, servis ediyoruz.


Halep Kahkesi (Ramazan Kahkesi) Tarifi Servis Önerileri


Ramazan kahkesi tarifi iftar sonrası bir fincan taze çay ile güzel bir kapanış yapmanızı sağlayacak. Sahurda tercih edecekseniz peynir çeşitlerinden oluşan şarküteri tabağı, salata, patates kızartması, menemen ve taze demlenmiş çay eşliğinde servis edebilirsiniz.


Halep Kahkesi (Ramazan Kahkesi) Tarifi Püf Noktaları


Halep kahkesi hazırlarken bilmeniz gereken önemli bir husus var! Mayanın aktifleşmesi ve hamurunuzun iyi kabarması için ılık su kullanmalısınız.


Halep Kahkesi (Ramazan Kahkesi) Tarifi Kaç Kaloridir?


Halep kahkesi kalori miktarını öğrenmeye geldi sıra. Tarifimiz hamur işi kategorisinde yer aldığından dolayı kalori miktarı akla ilk gelen soru oluyor.


Halep kahkesi 1 porsiyonunda yaklaşık olarak 450 kalori bulunmaktadır. Diyet menüleri için maalesef ki öneremiyoruz.


Halep Kahkesi (Ramazan Kahkesi) Tarifini Sevenlere 3 Tane Birbirinden Lezzetli Tarif


Halep kahkesi tarifini çok sevip, benzer tatlar da denemek isteyenler için 3 tane daha tarif önerimiz var!


İlk olarak ev yapımı simit, ardından tuzsuz simit tarifi ve son olarak da kaşarlı simit tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.

Pişirmeye Başla