Kabuklu deniz ürünlerinden sofralarımıza en sık konuk olanlarından karides, potasyum, fosfor, sodyum açısından zengin bir besindir. Tezgahlarda Jumbo ve çimçim türleriyle satılan karides, omega 3, selenyum ve kalsiyum gibi besleyici öğeleriyle tavada, ızgarada, fırında veya güveçte pişirebileceğiniz bir lezzet. İri boy jumbo karidesler genelde ızgarada pişirilir, küçük boy çimçimler ise tavada veya güveçte pişirilmeye daha uygun oluyor. 2 ya da 3 dakika gibi kısa sürede pişebilen karidesi; tereyağlı karides tava, mantarlı karides tava gibi farklı lezzetlerle soframıza koymak mümkün.
Kolay ve pratik pişirilebilen, az oranda doymuş yağ içeren ve düşük kalori değerine sahip olmasıyla karides diyet dönemlerinde bile rahatça tüketilebilecek bir protein kaynağı. Ancak kolestrol içeriğinden dolayı kızartma yapılmaması önerilir.
Fazla uğraşmadan kolay, pratik ve lezzetli bir yemek olan tereyağlı karides tavayı az yağ ile pişirerek sağlıklı bir yemek hazırlayabilirsiniz. Karidesi güveçte, börek, çorba ya da soteleyerek pişirecekseniz kabuklarını mutlaka soymalısınız. Salatada ya da söğüş tüketecekseniz, haşladıktan sonra kabuklarını soyarak kullanmalısınız. Karidesi temizlemek aslında sanıldığı kadar zor değildir ancak biraz özen ister. Öncelikle karidesleri bol su ile yıkamalı, ardından baş ve kol kısımları çekerek gövdeden ayırmalısınız. Ardında kalan lifleri de temizlemeniz gerekir. Sonrasında da karidesin karın kısmı hafifçe yarılarak parmağınız ya da çay kaşığı yardımıyla iç organlarını çıkarmalısınız. Çıkan kabuklar ve kafaları dilerseniz balık çorbasında da kullanabilirsiniz.
Hazırsanız, buyurun karides tava tarifimize.
Dondurulmuş karides tava yapımında kullanılacak dondurulmuş karidesleri çözülmeden yıkayın ve süzün. Bu sırada karidesler çözülmüş olacaklardır. Temizlenmiş oldukları için bu size hız kazandıracaktır.
Karides tavayı mantarlı yapmak isterseniz, derin bir tavada zeytinyağını koyup mantarları suyunu çekene kadar pişirin. Yemeklik doğranmış soğan ve sarımsakları ayrı bir tavada karidesleri de ekleyerek 5 ie 7 dakika arası kavurun. Suyunu çekmeye başlayınca domates, tuz, baharat ekleyin. En son ise pişmiş mantarları ilave edin. Dilerseniz üzerine rende kaşar peyniri de ekleyebilirsiniz.
Taze fesleğen, çam fıstığı, rende parmesan peyniri ve tuz ile hazırlayacağınız bir sos ile karides nefis bir ikili olacaktır. Akdeniz'in yöresel tatlarından mahrum kalmak istemeyenler pratik fesleğenli karides tarifi tam size göre… Detaylar tarifimizde!
Denizden babam çıksa yerim diyenler için bu tavsiyemiz tam sizlik! Çıtır karidesler tarifi ile evde pratik ve lezzetli karidesler hazırlamanız hiç zor değil!
Karides tavanın en önemli ilk püf noktası, uzun süre pişirmemektir. Uzun süre pişen karidesin suyu kaybolur, kendine has tadını kaybeder ve lastiksi bir kıvam alır.
Karides tava hazırlandıktan sonra üzerine taze maydanoz eklerseniz nefis olur.