Soğanın gücünü ispatladığı, ispatlamakla yetinmeyip adeta lezzet şöleni yarattığı enfes bir tat ile karşınızdayız bugün.
Genellikle sigara böreğini, içerisine peynir, maydanoz ve baharatlı iç harç ekleyerek lezzetlendiriyoruz. Bugün de düşündük ki her yemeğin içerisine girebilen ve girdiği her yemeğe lezzet katan soğan, neden böreğin içerisine de girip sofralarımızı taçlandırmasın?
Bugün sizlerle birlikte mutfağa geçip bol soğanlı börek tarifi hazırlıyor olacağız. Soğan lezzetini ispatlarken siz de yepyeni bir tat denemeye hazır olun!
Soğan böreği tarifinde, tıpkı sigara böreğinde olduğu gibi önce yufkaların içi güzel bir harç ile doldurulur. Ardından da isteğe göre tavada ya da fırında kızarana dek pişirilir. Çay saatlerinin, pazar kahvaltılarının ve ara öğünlerin yeni yüzü olan pratik soğanlı börek tarifi, günün her öğününde sofranızda olmaya aday.
Biz bugün hazırlayacağımız tarifte, fırında pişirmeyi tercih ettik ama siz dilerseniz tavada soğanlı börek hazırlayabilirsiniz.
Soğanlı börek hamuru nasıl yapılır uzun uzun anlatmayacağız. Çünkü bu tarifimizde el açması soğanlı börek hazırlamıyor; hamur yoğurup, açmıyoruz. Bu nedenle tarifimiz oldukça pratik oluyor.
Gelin soğanlı börek hangi yöreye ait hızlıca öğrenelim. Ardından da soğan böreği iç harcı nasıl yapılır ve soğan böreği yapımı nasıl olur tüm püf noktalarıyla inceleyelim.
Soğanlı börek tarifi daha önce de birçok lezzete ev sahipliği etmiş Erzurum ilimize özgü bir lezzettir. Oldukça lezzetli ve pratik olan bu tarifimiz için hazırladığımız reçetemiz huzurlarınızda.
Geniş bir tencerede 3 yemek kaşığı ayçiçek yağını ısıtıp, soğanları ekliyor ve yumuşayana dek kapağı kapalı olarak orta ateşte, arada karıştırarak 10' kavuruyoruz.
Ardından böreğimize lezzet katacak olan tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip karıştırıyor ve kenara alıyoruz.
Yufkayı tezgâha alıp, üzerine tereyağı ile ayçiçek yağını karıştırıp fırça ile sürüyoruz. Sonra soğanlı harçtan ekleyip, rulo şeklinde sarıyoruz.
Yağlanmış fırın tepsisine alıp, küçük çubuklar şeklinde kestikten sonra kalan yağı ve yumurtayı üzerine fırça ile sürüyoruz. Doku için susam serpiştiriyoruz. Üzeri kızarıp renk alana dek yaklaşık 30' fırınlıyoruz.
Kızarıp çıtır çıtır olan böreklerimizi en güzel eşlikçilerle servis ediyoruz.
Soğanlı börek yapımını gördük. Gelin şimdi tarifimizin yanına en çok yakışan eşlikçilere göz atalım.
Özenle hazırladığımız böreklerimizi tek başına servis etmek olmaz. Tarifimizin yanına havuç tarator, mercimek köftesi ve yumuşacık cevizli tarçınlı kek hazırlayabilirsiniz.
İçecek olarak da bir fincan demini almış çay kesinlikle çok yakışacaktır.
Soğanlı börekleri çok kızarttığınızda soğanlar kuruyacak pek lezzetli olmayacaklar. Hafif rengi dönene kadar kızartmanız yeterli olacaktır.
Soğanlı börek kalori miktarına da değinelim hemencecik. Tarifimizin 1 porsiyonunda yaklaşık olarak 380 kalori bulunmaktadır.
Kilo kontrolü yapanlar için maalesef ki öneremiyoruz.
Soğanlı börek tarifini sevenler için 3 tane daha birbirinden lezzetli tarif önerisini paylaşmak istiyoruz. Öncelikle kabakseverler için kabaklı börek tarifini, ardından pırasa sevmeyenlere pırasa yedirecek pırasa böreği tarifini ve son olarak da herkesin bir kez dahi olsun hazırladığı peynirli sodalı börek tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.